Μπάμπης Παπαδημητρίου
Κάποιοι πολιτικολογούντες περί την Πλατείαν, είτε με τη φυσική τους παρουσία είτε διά του Facebook, λέγουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι «too hard to die». Συμπληρωματικώς σχολιάζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «is not convincing». Επειδή, εξηγούν, ένα κάποιο τμήμα της κοινής γνώμης αξιολογεί ευνοϊκά τη μη διαπραγμάτευση των τελευταίων μηνών. Ισως είναι αρκετοί, υπογραμμίζουν με νόημα, για να κρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρμα της εξουσίας. Η ακατάσχετη αργία και νωθρότης εντεταλμένων σχολιαστών αποσκοπεί σε συμβιβασμό με την ιδέα ότι η διολίσθηση της χώρας στην καταστροφική στασιμότητα είναι ένα παρηγορητικό αφήγημα για την κατάντια μας.
Ο πρωθυπουργός φροντίζει κυρίως για τις εντυπώσεις, ίσως γιατί πιστεύει ότι σ’ αυτό το παιχνίδι είναι «πολύ καλός». Κι ας μην καταφέρνει να διοικήσει το κράτος, να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο, να απελευθερώσει την επιχειρηματικότητα, να εμπνεύσει τους επενδυτές και να καθησυχάσει τους αποταμιευτές. Μετέτρεψε το υπουργικό συμβούλιο σε ακόμη ένα βήμα εντυπώσεων, μετά την Πολιτική Γραμματεία. Ως να μην αντιλαμβάνεται την ουσιαστική διάκριση μεταξύ του καθοδηγητικού οργάνου ενός κόμματος και του εκτελεστικού συμβουλίου της κυβέρνησης.
«Αν δεν υπάρξει λύση, τότε Σύνοδος Κορυφής», είπε προς τους υπουργούς. Και προσέθεσε: Αν στο EG (κυβερνητική σύντμηση του Eurogroup ή Ευρωομάδα κατά την ελληνική ονομασία) μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG Μαΐου, «η πρότασή μου είναι να μη δεχθούμε, να μη συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Οσοι πιστέψατε ότι ο κ. Τσίπρας διδάχθηκε κάτι από τα τρομερά λάθη του πρόσφατου παρελθόντος του μπορείτε τώρα ευχερώς να διαπιστώσετε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ο εκβιασμός των άλλων κρατών αποτελεί ορθή μέθοδο διαπραγμάτευσης.
Την ίδια στιγμή, χθες, με άρθρο του στις Die Welt και Le Monde, ο κ. Τσίπρας ξορκίζει τις «προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τη μνησικακία που τόσο κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κακό στην Ευρώπη».
Ομως, ο ίδιος και οι άνθρωποί του με αυτού του επιπέδου τα επιχειρήματα προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας. Είναι συχνό φαινόμενο σε λάτρεις της εξουσίας να πιστεύουν τη δική τους προπαγάνδα. Πλην όμως, τα άλλα μέλη της Ευρωομάδας δεν δείχνουν να εντυπωσιάζονται με τον ίδιο τρόπο.
Πηγή: Καθημερινή