Μπάμπης Παπαδημητρίου
Χρειάστηκε ακόμη μία συζήτηση, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην οποία παρουσιάστηκε πρόσθετο υλικό πληροφόρησης από αυτό που με συστηματικό τρόπο μαζεύει, οργανώνει και δημοσιοποιεί ο οργανισμός διαΝΕΟσις, μια πρωτοβουλία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, για να θυμηθούμε ότι η φοροδιαφυγή παραμένει κύριο θέμα δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών.
Ο Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής θεμάτων φορολογίας της εταιρείας EY, υπολόγισε ότι η έκταση της φοροδιαφυγής κυμαίνεται σε 6%-9% του ΑΕΠ που αναλύεται ως εξής: από τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τα νοικοκυριά, απώλεια 1,9%-4,7% του ΑΕΠ· από το λαθρεμπόριο σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα 0,45%· από τον ΦΠΑ χάνονται έσοδα 3,5% και από τις επιχειρήσεις διαφεύγει άλλο ένα 0,06%-0,15% του ΑΕΠ. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα: 10 έως 15 δισ. ευρώ ετησίως. Ακόμη και τα μισά να μαζευτούν, το κράτος θα γινόταν πλουσιότερο κατά 5-8 δισεκατομμύρια.
Ας κάνουμε την υπόθεση πως όσα «κερδίζει» το κράτος από τη μειωμένη φοροδιαφυγή τα πηγαίνει σε μια καλώς νοούμενη μείωση της φορολογικής πίεσης. Οπότε, το ως άνω «μισό» ποσό της φοροδιαφυγής μπορεί να πάει σε απομείωση του βάρους της φορολογίας εισοδήματος, περιουσίας και άλλων άμεσων φόρων κατά περίπου 25% έως και 40%! Το κίνητρο είναι εκπληκτικό. Εξηγεί όμως (και δυστυχώς) από την ανάποδη ότι ο ένας από τους δύο κύριους λόγους που πληρώνουμε τον βαρύτατο φόρο επί όσων κερδίζουμε με τη δουλειά μας είναι ότι «λίγοι πληρώνουν πάρα πολλά». Πράγματι, 8 στους 100, δηλαδή ούτε καν 1 στους 10, πληρώνουν τα 7 σε κάθε 10 ευρώ άμεσων φόρων.
Σε παρόμοιες διαπιστώσεις εδράζεται η πεποίθηση όσων αναλύουν το φορολογικό μας σύστημα και παρατηρούν ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Το επιχείρημα των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, που ζητούν νέα μείωση του επιστρεφόμενου φόρου, ποσό που μετατρέπεται σε αφορολόγητο όριο, στηρίζεται στη διαπίστωση ότι το σημερινό σύστημα άμεσης φορολογίας μεταθέτει συνεχώς μεγαλύτερα βάρη στα μεσαία εισοδήματα. Το αφορολόγητο δεν λειτουργεί υπέρ όσων έχουν περιορισμένα πραγματικά εισοδήματα, αλλά για το πλήθος όσων χρησιμοποιούν αυτό το όριο για να περνούν κάτω από τα ραντάρ της εφορίας, αποκρύπτοντας πραγματικό πλούτο.
Η φοροδιαφυγή μπορεί να μειωθεί ταχύτερα αν δοθεί το κατάλληλο κίνητρο, όπως θα ήταν μια συμφωνία για τη χρήση της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης που ήδη προκύπτει. Το ορθότερο είναι να μειωθούν δραστικά οι υποχρεωτικές κρατήσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Μόνον αυτό θα αυξήσει την απασχόληση, θα μοιράσει νέα εισοδήματα και θα προσθέσει έσοδα, με τη δημιουργία πρόσθετου ΑΕΠ. Ο ενάρετος κύκλος είναι στα χέρια των κυβερνώντων. Οι οποίοι όμως ετοιμάζονται να μεταφέρουν 7 δισ. από την τσέπη των φορολογουμένων στις τσέπες των δανειστών, μόνο και μόνο γιατί επιμένουν στις κομματικές ιδεοληψίες τους.
Πηγή: Καθημερινή