Πάσχος Μανδραβέλης
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαβάσει κάποιος το ερωτηματολόγιο που εξέδωσε διαδικτυακώς η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το πρώτο της συνέδριο. Ο καλύτερος είναι να δούμε το έλλειμμα φαντασίας και προοπτικής που μαστίζει τον χώρο. Δηλαδή, πόσο μυαλό χρειάζεται για να θέσει κάποιος σε έναν νέο το ερώτημα: «Πιστεύετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους, ή ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται μόνον τον εαυτό τους;». Τι απάντηση ακριβώς περιμένουν και όταν τη λάβουν, τι θα κάνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ; Θα χαράξει πολιτική πορεία με βάση τον διακηρυγμένο ατομισμό ή αλτρουισμό των νέων ανθρώπων;
Οσο για τα ερωτήματα που προκάλεσαν είναι τα γνωστά με τις επαναστατικές μπαρούφες που διακινεί χρόνια τώρα η Αριστερά των Κινημάτων: Θα υποστηρίζατε ή θα συμμετείχατε σε: «Εκδηλώσεις στις οποίες θα εκδηλωνόταν βίαια επεισόδια;», «Καταλήψεις κτιρίων με στόχο την περίθαλψη, φροντίδα μειονοτικών κοινωνικών ομάδων (στέγαση προσφύγων, κοινωνικό φροντιστήριο μεταναστών κ.λπ.;», «Βίαιη αντιμετώπιση ρατσιστικών ομαδώσεων;» ή «Αντισυμβατικές ακτιβιστικές δράσεις (π.χ. οργανωμένες κλοπές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αναδιανομή των προϊόντων σε πολίτες);». Ερωτηματολόγιο ό,τι να ’ναι, δηλαδή, και είναι απορίας άξιος ο ρεφορμισμός της νεολαίας διότι δεν εμπεριέχει μια ερώτηση του στυλ «Θα υποστηρίζατε ή θα συμμετείχατε σε ένοπλες ληστείες τραπεζών με σκοπό την αναδιανομή των κερδών τους στα παιδάκια που λιποθυμούν από την πείνα;» ή ακόμη καλύτερα, δηλαδή ακόμη πιο επαναστατικά, «Θα υποστηρίζατε ή θα συμμετείχατε σε βίαιη αντιμετώπιση των τραπεζιτών ή γενικώς των καπιταλιστών που πίνουν το αίμα των εργατών με το μπουρί της σόμπας;». Κι αν σε κάποιους φαίνονται υπερβολικά τα δύο τελευταία ερωτήματα, πρέπει να θυμίσουμε αυτό που είπε κάποιος σοφός (δεν τεκμαίρεται ότι ήταν ο Αϊνστάιν): «Μόνο το σύμπαν και η βλακεία είναι άπειρα, αν και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο».
Στον αντίποδα της αριστερής ανοησίας βρίσκεται μια πρωτοβουλία του ομότιμου καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Ιορδάνη Λαδόπουλου, ένα τριήμερο συνέδριο-γιορτή για τους νέους με τίτλο «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας». Την έβδομη φορά που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής συγκέντρωσε 4.000 νέους, οι οποίοι συζήτησαν με 187 εισηγητές για όλα τα μεγάλα θέματα της οικονομίας, έκαναν συναντήσεις με στελέχη μεγάλων και μικρότερων εταιρειών, έμαθαν πώς λειτουργούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ποιοι είναι οι τομείς που έχουν προοπτικές, κουβέντιασαν για τις μεγάλες απειλές και τις μεγάλες ευκαιρίες που φέρνουν η παγκοσμιοποίηση και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, σε 32 ομαδικές συναντήσεις με στελέχη επιχειρήσεων (Business Days) συζήτησαν για τις επαγγελματικές τους προοπτικές στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, τι προσέχουν συνήθως όσοι κάνουν συνεντεύξεις για προσλήψεις, ποια χαρακτηριστικά ψάχνουν στους νέους εργαζομένους. Ηταν μια επωφελής και για τους νέους και για τους εισηγητές συνάντηση, που αφορούσε το μέλλον των νέων και όχι πρακτικές του παρελθόντος για τις οποίες ακόμη ψάχνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ευτυχώς, όλα δείχνουν πως η νεολαία πλέον είναι αλλού. Εκεί όπου μπορεί να βρει ευκαιρίες προκοπής για να προκόψει και ο τόπος…
Πηγή: Καθημερινή