Πάσχος Μανδραβέλης
Η υπόθεση των απανωτών διώξεων, αθωώσεων και ξανά μανά διώξεων του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου είναι θλιβερή. Δείχνει σαν να υπάρχει μέσα στη Δικαιοσύνη ένα κέντρο που επιθυμεί την καταδίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ για καθαρά πολιτικούς λόγους. Η εντύπωση που δημιουργείται στον ελληνικό λαό δεν περιποιεί τιμή στην ηγεσία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Υπονομεύει το κύρος της…
Υπάρχει όμως και μία άλλη πτυχή στη συγκεκριμένη υπόθεση, που δυστυχώς θα ενισχύσει αυτή την αίσθηση στους πολίτες. Εκείνη την περίοδο διαπιστώθηκε ότι κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής είχαν παραβιάσει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του και παρανόμως παρακολουθούσαν την ηλεκτρονική του αλληλογραφία. Γι’ αυτό τον λόγο τον Ιανουάριο του 2011 ασκήθηκαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές διώξεις στον αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, στον υπολογιστή του οποίου βρέθηκαν στοιχεία από την υποκλοπή.
Το φθινόπωρο του 2016, όμως, το Συμβούλιο Εφετών, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι έγινε η υποκλοπή, απάλλαξε τον κατηγορούμενο από το κακούργημα για διαδικαστικούς λόγους, αναφέροντας μάλιστα κάτι περί εθνικών συμφερόντων. Απέμενε η εκδίκαση των πλημμελημάτων, αλλά αυτή πήγαινε από αναβολή σε αναβολή. Ετσι, σχεδόν έξι χρόνια μετά, ορίστηκε η εκδίκαση για τις 25 Νοεμβρίου 2016. Πήρε νέα αναβολή για τις 15 Φεβρουαρίου και τελικά για την 1η Μαρτίου. Τότε όμως συνέβη το εξής εκπληκτικό: η δίκη δεν μπορούσε να γίνει διότι είχε χαθεί από τη δικογραφία ένα… παράβολο 20 ευρώ, παράβολο το οποίο ο κ. Γεωργίου είχε καταθέσει στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον Οκτώβριο του 2010! Από την εξέλιξη της δίκης, από το γεγονός δηλαδή ότι τα έγγραφα είχαν ελεγχθεί στο παρελθόν πιστοποιείτο ότι το παράβολο είχε κατατεθεί, αλλά δεν μπορούσε να βρεθεί. Οι δικηγόροι του κ. Γεωργίου ζήτησαν να συνεχιστεί η δίκη, αλλά ο δικαστής προτίμησε να δημιουργήσει δεδικασμένο, αθωώνοντας τον κατηγορούμενο για διαδικαστικούς λόγους. Είναι κατανοητό ότι με αυτή την απόφαση δημιουργείται κίνητρο να χαθούν πολλά παράβολα από δικογραφίες στο μέλλον.
Κανένας θεσμός δεν έμεινε αλώβητος από την κρίση. Η Δικαιοσύνη είναι ένας από αυτούς που επλήγησαν λιγότερο. Δεν επενδύει σε αυτή την καλή της τύχη. Αντιθέτως, επιχειρεί να φανεί μέρος του συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Πηγή: Καθημερινή