Στέφανος Κασιμάτης
«Οι συζητήσεις κινήθηκαν γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις και τις οικονομικές προοπτικές της *** (σ.σ.: παραλείπω το όνομα της χώρας), τις οικονομικές προκλήσεις, τις κυβερνητικές πολιτικές και τις προτεραιότητες των μεταρρυθμίσεων. Περαιτέρω συζητήσεις θα γίνουν σε μια επίσκεψη που σχεδιάζεται για την άνοιξη του 2017 και θα αφορούν την αξιολόγηση της προόδου, διαδικασία που έχει ήδη καθυστερήσει από τον περασμένο χρόνο». Πρόκειται για απόσπασμα από έκθεση του ΔΝΤ, η οποία θα ταίριαζε μεν θαυμάσια με τη δική μας περίπτωση καθυστερήσεων, αφορά όμως την αφρικανική Γκάμπια (The Gambia).
Δεν είναι άστοχος ο παραλληλισμός. Είδαμε, λ.χ., πώς αδιαφορεί τελείως η κυβέρνηση, δηλαδή ο πρωθυπουργός, για το οικονομικό και, εν τέλει, το κοινωνικό κόστος των καθυστερήσεων· η ύφεση στην οικονομία, που ανακοίνωσε προχθές η ΕΛΣΤΑΤ, το αποδεικνύει. Το φαινόμενο μιας κυβέρνησης που αδιαφορεί για τη λειτουργία της οικονομίας, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, είναι κατεξοχήν αφρικανικό – με τη μεταφορική έννοια του επιθετικού προσδιορισμού. Επίσης αφρικανικό είναι το φαινόμενο μιας κρίσιμης μάζας ψηφοφόρων, που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στο συμφέρον τους και στις βλακείες των δημαγωγών.
Αφρικανική, τέλος, είναι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ζητεί τη δανειοδότηση της χώρας από την Παγκόσμια Τράπεζα – έναν διεθνή οργανισμό αμφιβόλου κύρους, εξαιτίας του αντικειμένου του (δανείζει τριτοκοσμικές χώρες, με καθεστώτα συνήθως αυταρχικά) και των αναπόφευκτων κρουσμάτων διαφθοράς. Το επιδιώκουν με πρόσχημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα, όμως, σκοπός τους είναι να χρηματοδοτήσουν άχρηστες, προσωρινές θέσεις εργασίας στο ευρύτερο Δημόσιο, για να μαντρώσουν ψηφοφόρους. (Πολιτική Παυλόπουλου, με δύο κουβέντες…) Προς τούτο, λοιπόν, ζητούσαν από την Παγκόσμια Τράπεζα πενταετή περίοδο χάριτος, αλλά και από το Eurogroup ζητούσαν να εξαιρεθεί το δάνειο από την καταμέτρηση του ελληνικού χρέους. Ακόμη μία απόδειξη ότι αληθινή προτεραιότητά τους είναι η αναστήλωση του διεφθαρμένου και χρεοκοπημένου κρατικοδίαιτου μοντέλου.
Με αυτή την κυβέρνηση, ναι, είμαστε τριτοκοσμικοί. Από άποψη και επιλογή, όμως – αν αυτό σας κάνει να νιώθετε κάπως καλύτερα…
Πηγή: Καθημερινή