Γιώργος Παπαϊωάννου
«Εχουν τεθεί οι βάσεις για τη ριζική μεταστροφή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης το 2017» που δημοσιεύθηκε στην ετήσια ελληνική έκδοση του περιοδικού «Economist» «Ο Κόσμος το 2017».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «το βασικότερο αναπτυξιακό μας πλεονέκτημα και το κλειδί για την επόμενη μέρα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η Ελλάδα», τονίζει, «διαθέτει ένα μορφωμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, χιλιάδες νέους επιστήμονες που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της χώρας».
Ως συνήθως, από τα πρωθυπουργικά λόγια ως τις κυβερνητικές πράξεις υπάρχει τεράστια διαφορά. Μπορεί όλες οι εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι το 2017 το ΑΕΠ θα αυξηθεί περί το 2%, όμως η ανάπτυξη δεν θα προέλθει από «τη μεταστροφή της Ελλάδας από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο». Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, από εδώ που έχει φτάσει η οικονομία δεν χρειάζονται πολλά για να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 2%. «Ξεκινάμε από εξαιρετικά χαμηλή βάση και ύστερα από 25% βύθιση» επισημαίνουν και προσθέτουν ότι για να πάρει πραγματικά μπροστά η οικονομία θα πρέπει να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα και να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν το «Ελληνικό», το οποίο ούτε το 2017 θα ξεκινήσει, καθώς εφέτος θα ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι μπουλντόζες θα μπουν το 2018, ή τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου οι επενδύσεις της Fraport καθυστερούν για γραφειοκρατικούς ή μικροπολιτικούς λόγους. Για ποια αλλαγή μοντέλου μιλάει λοιπόν ο κ. Τσίπρας;
Αλλά και το υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα συνεχώς λιγοστεύει εξαιτίας του brain drain. O λόγος που οι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό είναι ότι είτε δεν βρίσκουν εργασία στην Ελλάδα που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους είτε ότι ακόμα και αν έχουν δουλειά η υψηλή φορολόγηση την κάνει ασύμφορη.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ICAP, στην οποία συμμετείχαν 853 Ελληνες του εξωτερικού με υψηλή εξειδίκευση, ο κυριότερος λόγος που έφυγαν στο εξωτερικό δεν είναι η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα αλλά η μειωμένη αξιοκρατία.
Για αυτόν τον λόγο φεύγουν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια και γιατροί από τα νοσοκομεία. Διότι αντί να υπάρχει ένας εξορθολογισμός των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των νοσοκομείων (μόνο στη Βασ. Σοφίας από το Χίλτον ως την Κηφισίας βρίσκονται έξι νοσοκομεία!), με απορροφήσεις και συγχωνεύσεις, ώστε να γίνουν οικονομικά βιώσιμα τόσο το πανεπιστημιακό σύστημα όσο και στο σύστημα Υγείας και με αξιολόγηση να αμειφθούν ανάλογα τα καλύτερα στελέχη, έγιναν οριζόντιες περικοπές. Έτσι οι αποδοχές και καθηγητών και γιατρών κόπηκαν ακόμη και στο μισό, με αποτέλεσμα οι καλοί που μπορούν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό να φεύγουν.
Η πολιτική της ισοπέδωσης προς τα κάτω που εφαρμόζει στην Παιδεία, στην Υγεία και γενικότερα η λαϊκοπατριωτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταρρίπτει τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς περί ριζικής μεταστροφής του οικονομικού μοντέλου από κρατικοδίαιτο σε εξωστρεφές και παραγωγικό, που θα φέρει την ανάκαμψη. Το πρόβλημα της ανάπτυξης είναι πρωτίστως πολιτικό.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ