ΒΗΜΑτοδότης
«Μπαστούνια» αναμένεται να τα βρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος αναμένεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις 16 και 17 Ιανουαρίου στη σύνοδο των υπουργών Υγείας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι. Ο υπουργός, ο οποίος τυγχάνει ιατρός-μικροβιολόγος, θα παραστεί στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου σε ειδική εκδήλωση όπου θα παρουσιασθεί έκθεση 306(!) σελίδων με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τις αλόγιστες δαπάνες για την Υγεία». Μαθαίνω ότι η εν λόγω έκθεση διαπιστώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των δαπανών για την Υγεία στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στην καλύτερη περίπτωση αναποτελεσματικό και στη χειρότερη περίπτωση σπατάλη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, το 1/5, δηλαδή το 20% των δαπανών για την Υγεία, δεν σχετίζεται με την καλή έκβαση της υγείας των πολιτών!
Αλλά, όπως θα σας αποκαλύψω ευθύς αμέσως, αυτές είναι οι ήπιες αναφορές του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, ένας στους τρεις πολίτες των χωρών του ΟΟΣΑ πιστεύει πως ο τομέας της Υγείας στη χώρα του είναι διαφθαρμένος ή εξαιρετικά διεφθαρμένος. Σιγά την είδηση, πιθανόν να πείτε, αλλά…
Τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» της έρευνας εκθέτουν την Ελλάδα, καθώς αναφέρεται πως το «φακελάκι (σ.σ.: μεταφέρεται ως «fakelaki» στα αγγλικά) έχει καταστεί βαθιά ριζωμένος κοινωνικός θεσμός» στη χώρα μας. Για να τεκμηριώσει αυτή την «πικρή» διαπίστωση ο ΟΟΣΑ παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία άνω του 20% των Ελλήνων δηλώνουν πως έχουν δωροδοκήσει τους τελευταίους 12 μήνες για να λάβουν παροχές υγείας όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ είναι στο 6%. Δηλαδή η δωροδοκία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας είναι υπερτριπλάσια από τον μέσο όρο στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ!
Ολα αυτά θα γνωστοποιηθούν στο Παρίσι την επομένη Δευτέρα και Τρίτη, ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται στην επικαιρότητα οι υποθέσεις της Novartis και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που επιβεβαιώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Να υπενθυμίσω απλά ότι όταν ο κ. Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αναλάμβαναν τον Σεπτέμβριο του 2015 το χαρτοφυλάκιό τους στο υπουργείο Υγείας ο λαλίστατος (κατά τα άλλα) κ. Πολάκης δήλωνε ότι «τον μηχανισμό της διαφθοράς δεν τον πείραξε κανείς», ότι «είναι καιρός να σταματήσει αυτό το γλέντι» και πως τα έσοδα τα οποία θα αντληθούν από την καταπολέμηση της διαφθοράς μπορούν να είναι ένα ισοδύναμο για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Αναφερόμενος δε τότε στη διαφθορά στον χώρο της Υγείας, είχε δηλώσει ότι το «φακελάκι» αποτελεί μόνο το 10%, ενώ το υπόλοιπο 90% αφορά τις υπερτιμολογήσεις.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ