Στάμος Ζούλας
Δεδομένου ότι οι κυβερνώντες είναι αρχάριοι και εν πολλοίς άσχετοι με την άσκηση της εξουσίας, ας θυμίσουμε τους βασικούς κανόνες λειτουργίας των ΜΜΕ. Με αφορμή τον κυβερνητικό σάλο που προκάλεσαν ορισμένα δημοσιεύματα, κυρίως του ξένου Τύπου, για την οικτρή κατάσταση στον τομέα της υγείας και την ανεκδιήγητη στάση μας στις διαπραγματεύσεις. Η υπόμνηση αυτή δεν αποβλέπει στον συνετισμό των κυβερνώντων, αλλά στην προστασία των πολιτών από τις ακραίες αντιδράσεις και την παραπληροφόρηση, που επιχειρούν οι «θιγόμενοι». Διότι τις ημέρες αυτές ακούσθηκαν πολλά και εξωφρενικά. Οτι, π.χ., η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια λυσσαλέα επίθεση από τους Ευρωπαίους, με ενορχηστρωτή τον κ. Σόιμπλε και με στόχο την ανατροπή των κ. Τσίπρα – Καμμένου. Οτι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα κλείσει εξαιτίας των δανειστών, οι οποίοι βυσσοδομούν για την επαναφορά του Grexit. Επομένως, «αν κάτι δεν πάει καλά, δεν αποκλείονται οι εκλογές», όπως «συνόψισε» ο κ. Σκουρλέτης. Και όλα αυτά, όχι εξαιτίας επισήμων δηλώσεων και θέσεων. Αλλά με μοναδική αφορμή την κριτική, που ασκεί και ο διεθνής Τύπος, εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.
Η απέχθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς κάθε είδους κριτική εκδηλώθηκε πρώτα στον εσωτερικό χώρο. Ορθώς θα αντιτείνετε πως εξαιρετικά «ευαίσθητες» στην κριτική ήταν πάντοτε οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αντιδρούσαν, όμως, μόνον με διαψεύσεις και κάποια δυσμενή συμπεριφορά (με όπλο τις χρηματοδοτήσεις, τις κρατικές διαφημίσεις κ.λπ.) προς τον «αντίπαλο» Τύπο. Σήμερα, τα πράγματα έχουν εκτραχυνθεί επικίνδυνα. Οι κυβερνώντες προσπαθούν όχι μόνον να κλείσουν εφημερίδες, αλλά και να δημιουργήσουν δικά τους ΜΜΕ. Να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς μονοφωνίας, στο οποίο θα ακούγονται μόνον έπαινοι και ύμνοι. Οπως στα αλήστου μνήμης κομμουνιστικά καθεστώτα, τα οποία, σήμερα, εκπροσωπούνται (ευτυχώς) μόνον από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Βόρειο Κορέα. Με την ίδια νοοτροπία αντιμετωπίζουν τώρα και τον διεθνή Τύπο.
Εκείνο, λοιπόν, που προέχει είναι να μην παραπλανηθεί η κρίση των πολιτών σχετικά με τον πόλεμο που κήρυξε η σημερινή κυβέρνηση εναντίον των ΜΜΕ (ελληνικών και ξένων). Κατά πρώτο λόγο ας επαναλάβουμε τα παγίως ισχύοντα και αυτονόητα. Αποστολή του Τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία, πάσης μορφής και επιπέδου. Διότι, απλούστατα, η κυβέρνηση νομοθετεί, χαράσσει την πολιτική και διαχειρίζεται τα προβλήματα του τόπου και του λαού. Αυτή έχει την πρωταρχική ευθύνη για την πορεία της χώρας και την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Επίσης, το Σύνταγμα αναθέτει ως κύρια αποστολή της αντιπολίτευσης τον έλεγχο των κυβερνητικών πεπραγμένων. Συνεπώς, οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν είναι λογικό να αναμένουν από τον Τύπο την ίδια ή και ηπιότερη κριτική έναντι αυτής που ασκείται κατά της αντιπολίτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον εάν μια μερίδα των ΜΜΕ είναι κομματικά στρατευμένη και απόλυτα ελεγχόμενη από την κυβερνητική εξουσία. Ας προσθέσουμε, τέλος, πως η υπερευαισθησία κάθε κυβέρνησης έναντι της κριτικής και η εχθρότητά της εναντίον του «αντίπαλου λόγου» μεγιστοποιούνται καθώς γίνεται πιο αισθητή η αποτυχία της στη διαχείριση της εξουσίας. Κατά τ’ άλλα, κ. Σκουρλέτη, ουδείς έχει λόγο να βυσσοδομεί για την ανατροπή μιας κυβέρνησης που καταρρέει…
Πηγή: Καθημερινή