Πάσχος Μανδραβέλης
Το 2017 φέρνει ακρίβεια στην αγορά. Οχι σαν αυτή που ζήσαμε στις δεκαετίες 1980-1990, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 15% και η δραχμή έχανε κάθε μέρα την αξία της. Η τωρινή ακρίβεια έχει μεν τους ίδιους στόχους –τη συντήρηση ενός δυσλειτουργικού πελατειακού κράτους– αλλά τα μέσα πλέον είναι διαφορετικά. Τότε οι κυβερνήσεις τύπωναν χαρτιά («εθνικό νόμισμα» το έλεγαν) για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις που δημιουργούσαν. Επειδή πάντα δημιουργούσαν περισσότερες υποχρεώσεις απ’ όσες θα μπορούσε να αντέξει η οικονομία, τα χαρτιά, δηλαδή οι δραχμές, έχαναν την αξία τους. Αυτό οι οικονομολόγοι το λένε πληθωρισμό, και οι καταναλωτές «ακρίβεια στην αγορά».
Η τωρινή ακρίβεια πάλι έχει στόχο τη συντήρηση ενός δυσλειτουργικού πελατειακού κράτους. Αλλά επειδή οι κυβερνώντες δεν μπορούν να τυπώσουν χαρτιά προχωρούν στη διαφανή λύση της άμεσης φορολογίας, εισοδημάτων, περιουσιών, προϊόντων και ό,τι άλλο σκεφτούν να φορολογήσουν. Ετσι από 1ης Ιανουαρίου 2017: α) μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν χαμηλότερο αφορολόγητο και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης στο σύνολο των αποδοχών του 2016· β) τα εισοδήματα από ενοίκια θα έχουν αύξηση φορολόγησης κατά 36,36%· γ) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 8 λεπτά το λίτρο, στο υγραέριο κίνησης κατά 10 λεπτά το λίτρο· δ) αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο· ε) επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα· στ) επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ και 4 ευρώ στον στιγμιαίο· ζ) νέο τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας· η) αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.
Για να πούμε και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το δίκιο, δεν είναι όλοι οι νέοι φόροι που επιβάλλονται άδικοι. Απλώς η φορολογική πολιτική είναι ασυνάρτητη. Δηλαδή με ποια λογική, πέραν της βλακώδους εισπρακτικής, αυξάνει η βενζίνη κατά 3 λεπτά και το υγραέριο (που ρυπαίνει και λιγότερο) κατά 10 λεπτά; Απλώς τα σαΐνια του οικονομικού επιτελείου είδαν το πολύ φθηνότερο υγραέριο και αποφάσισαν να το ακριβύνουν. Κι άντε! Ας πούμε ότι τιμωρούν τον καφέ, διότι συμβολίζει την αργόσχολη περίοδο της νιότης τους, τότε που με ένα φραπέ ανά χείρας ανέτρεπαν τον καπιταλισμό και έχτιζαν τον σοσιαλισμό. Τα τηλεπικοινωνιακά τέλη (και κατά συνέπεια τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, που χρειάζονται ακόμη και τα πιο φτωχά παιδιά για να προκόψουν) γιατί τα αυξάνουν; Προφανώς γιατί έχουν έξοδα. Ξεπέρασαν τις 2.000 οι μετακλητοί αυτής της κυβέρνησης.
Στην ανταγωνιστική αγορά κατά κανόνα ισχύει ότι όσο πιο χαμηλής ποιότητας είναι ένα προϊόν τόσο πέφτει και η τιμή του. Δυστυχώς στο κράτος, που παρέχει μονοπωλιακώς κάποιες υπηρεσίες, ισχύει το ακριβώς αντίστροφο: όσο χειρότερη είναι η κυβέρνηση τόσο μεγαλύτερο το κόστος της. Ας το θυμηθούμε αυτό την επόμενη φορά που θα πιούμε ένα καφέ ή βάλουμε βενζίνη στο αυτοκίνητο.
Πηγή: Καθημερινή