του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Προσέφερε ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, χρήσιμα στοιχεία για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται. Αναφέρθηκε, για παράδειγμα, και πάλι, στην ιδιότυπη θεωρία του «ελατηρίου». Μια αντίδραση της οικονομίας που ξεπετιέται από την ύφεση αφού προηγουμένως «έχει πιάσει πάτο». Περίπλοκες σκέψεις, που δικαιολογούνται μόνον από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβερνητική ομάδα, επειδή έχει πλήρη την ευθύνη της καθίζησης που προκάλεσε, από το δεύτερο μισό του 2015 και συνεχώς μέχρι σήμερα, με τη δήθεν διαπραγμάτευση στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την ελπίδα του αυτή ως το «τέταρτο βήμα»: «Να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017». Αναφέρεται στην πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2017 στη συνέχεια της μείωσης κατά 0,3% εφέτος και της ήδη καταγεγραμμένης το 2015 μείωσης κατά 0,2%.
Πόσο εύκολα ξεχνά ο πρόεδρος της κυβέρνησης ότι χωρίς τη «διαπραγμάτευση» Τσίπρα – Βαρουφάκη και εφόσον η Ελλάδα είχε επανέλθει, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, στο μονοπάτι που με ασφάλεια μας οδηγούσε εκτός μνημονίου, θα ήταν απολύτως εφικτό να επαληθευθεί η πρόβλεψη που είχε γίνει το φθινόπωρο του 2014. Σύμφωνα με αυτήν, η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν 2,9% το 2015, 3,7% το 2016 και 3,1% το 2017.
Αποδεικνύει όμως ότι το περίφημο «rebound» της οικονομίας, ακόμη κι αν συμβεί όπως το αναμένει ο κ. Τσίπρας, θα είναι μικρότερο από αυτό που θα είχαμε επιτύχει εφόσον παραμέναμε πιστοί στη λογική του προγράμματος για το οποίο είχαμε πληρώσει υψηλότατο τίμημα στην τριετία 2012 – 2014. Καταστρέφοντας τις θετικές προοπτικές που είχαν εξασφαλιστεί ήδη το 2014, όταν καταγράφηκε μικρή ανάκαμψη 0,7%, ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα, ισορροπία στις διεθνείς συναλλαγές της οικονομίας, ακόμη και σταθεροποίηση των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι συμπίεσε με βίαιο τρόπο και μόνον με πολιτικά κίνητρα το «ελατήριο της οικονομίας».
Μάλιστα, την επόμενη μέρα της ομιλίας του, απαντώντας στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός επέμεινε στη βεβαιότητά του: «Μια οικονομία η οποία έχει συμπιεστεί επτά χρόνια με τόσο έντονο ρυθμό, σε τόσο έντονο βαθμό, θα έχει, όπως λένε και οι οικονομολόγοι, rebound. Θα υπάρξει ανάπτυξη το 2017, μεγάλη», διαβεβαίωσε.
Τρομάζει ο μηχανιστικός τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός τους μηχανισμούς της οικονομίας. Η οικονομία διολίσθησε από τα μέσα του 2008 και μετά, προτού συμπιεστεί από οιοδήποτε μνημόνιο, ως απόδειξη της αδυναμίας της να αντισταθεί στο «τσουνάμι» που δημιούργησε η μεγάλη και ανεκδιήγητη κρίση. Το σοκ της διπλής διόρθωσης (στο δημοσιονομικό και διεθνές ισοζύγιο) είχε απορροφηθεί όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε στα πράγματα. Ας μην το ξεχνά αυτό!
Πηγή: Καθημερινή