της Αριστοτελίας Πελώνη
Στο πρώτο του τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα ως νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνειδητοποίησε –διά των διαρροών του Μαξίμου, ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη– ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται τον συνομιλητή του. Λίγοι θυμούνται ότι σε εκείνη τη συνάντηση ο πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα εξέταζε το αίτημα του κ. Μητσοτάκη που αφορούσε τις αρμοδιότητες του Νίκου Παππά στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αν η Ν.Δ. προσέφερε τη συναίνεσή της στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Επικρατείας εξέδιδε μια σκληρή ανακοίνωση, η πρόταση του Νίκου Βούτση για το ΕΣΡ απορριπτόταν και η κυβέρνηση προανήγγελε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να είναι ιστορία. Ομως η υπόθεση της συγκρότησης του ΕΣΡ επανέρχεται. Μαζί με αυτήν το βασικό επιχείρημα του προέδρου της Ν.Δ. ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να χτυπήσει τη διαπλοκή, θα καταργούσε τον νόμο Παππά και θα άφηνε τη διαδικασία στο ΕΣΡ. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τουλάχιστον ύποπτη τη σπουδή της κυβέρνησης να διαμηνύσει διά του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου ότι το ΕΣΡ θα αξιοποιηθεί στον διαγωνισμό για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες, την ώρα που αγνοήθηκε επιδεικτικά κατά το «μεγάλο παιχνίδι» των τεσσάρων αδειών. Η επισήμανση δεν είναι τυχαία. Και σε κάθε περίπτωση η συναίνεση της Ν.Δ. σε μια εκ των υστέρων και προσχηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού «κλείδωσαν» οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, δεν είναι ούτε πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Στη Ν.Δ. επιμένουν ότι θα καταργήσουν τον νόμο Παππά και θα εκκινήσουν τη διαδικασία «από το μηδέν», επαναφέροντας τον αποφασιστικό ρόλο του ΕΣΡ στη διαδικασία και, όπως έχει προαναγγελθεί, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος και άρα χορηγώντας περισσότερες άδειες. Και όχι άδικα. Κυρίαρχη πεποίθηση στην Πειραιώς είναι ότι ο νόμος Παππά θα εκπέσει είτε στο ΣτΕ είτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Μια τέτοια εξέλιξη εκ των πραγμάτων θα μηδένιζε το «κοντέρ». Δεν θεωρούν μάλιστα τυχαία τη βιασύνη της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη διαδικασία πριν αποφανθεί το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου. Και, πάντως, πριν από την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου αντί για «άρτο» ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το «θέαμα» του συντριπτικού πλήγματος στη διαπλοκή.
Για την ώρα, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς περιμένουν την ετυμηγορία του ΣτΕ και αναδεικνύουν τα κενά της επόμενης μέρας της δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Ποια είναι, για παράδειγμα, η πρόβλεψη της κυβέρνησης αν πράγματι ο νόμος εκπέσει είτε στο ΣτΕ είτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια; Πολύ περισσότερο τι έχει να πει η κυβέρνηση της αριστερής «ευαισθησίας» που διαρρήγνυε τα ιμάτιά της για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά δεν επέδειξε την ίδια… αγωνιστικότητα για τους εκατοντάδες εργαζομένους και τις οικογένειές τους που θα μείνουν άνεργοι από το κλείσιμο τηλεοπτικών σταθμών; Πόσα χρήματα θα χαθούν από τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φόρους και τα δάνεια των τηλεοπτικών σταθμών που θα οδηγηθούν σε κλείσιμο;
Ανάμεσα στα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση, με αφορμή την περίπτωση του Χρήστου Καλογρίτσα, είναι αν υπάρχουν «καλοί και κακοί εργολάβοι». Η επισήμανση δεν έγινε μόνο για να αναδείξει τις προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει το δικό της σύστημα στα μέσα ενημέρωσης. Προφανώς ήταν και μια αφορμή για να θυμίσει η Ν.Δ. διά στόματος του εκπροσώπου της ότι ήταν αυτή που πρώτη αγωνίστηκε (επί Κώστα Καραμανλή) για το ασυμβίβαστο εργολάβων-προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών.
Πηγή: Καθημερινή