του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Πριν από λίγες ημέρες η Στατιστική Αρχή επιβεβαίωσε αυτό που όλοι φοβόμαστε ότι συμβαίνει, κυρίως επειδή το αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά μας: Η οικονομία βυθίζεται.
Ελπίζαμε όταν, επιτέλους, η κυβέρνηση κατόρθωσε να κλείσει τις εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, στα τέλη Μαΐου, ότι η κατάσταση θα ήταν κάπως καλύτερη. Οτι δηλαδή η διολίσθηση θα ήταν αρκετά μικρή ώστε να μπορέσει να ανατραπεί το ταχύτερο. Από το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, είχαν διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα βλέπαμε θετικούς ρυθμούς στο ΑΕΠ. Τόσο θετικούς, υπολόγιζαν, ώστε να ανατραπεί έως τα τέλη του έτους το όποιο αρνητικό ξεκίνημα. Το πίστεψε και ο πρωθυπουργός που έσπευσε να το επικοινωνήσει στο πολυπληθές ακροατήριό του όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Θα επανέλθουμε σε ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους, διαβεβαίωσε παρόντος του γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία.
Πλην όμως, εν τω μεταξύ, τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι κλείσαμε ένα ολόκληρο έτος ύφεσης, δώδεκα μήνες που πάμε προς τα κάτω. Χειρότερο είναι όμως πως αυτή η χρονιά έρχεται ύστερα από ένα λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που είχαμε κατορθώσει να πάρουμε την πάνω βόλτα.
Πράγματι μετά το πρώτο τρίμηνο του 2014, όταν το ΑΕΠ ούτε μειώθηκε, ούτε αυξήθηκε και επί πέντε τρίμηνα, μέχρι δηλαδή και το δεύτερο τέταρτο του 2015, κινήθηκε με αυξητικό ετήσιο ρυθμό. Είχαμε μαζί με όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιστρέψει σε θετικό έδαφος!
Επομένως, όταν ο πρωθυπουργός λέει πως η οικονομία «συνεχίζει» την προηγούμενη κακή πορεία επειδή «δεν κατόρθωσε να πάρει όσα υπολόγιζε» κατά τη μετεκλογική διαπραγμάτευση, δεν λέει την αλήθεια. Είναι η εμμονή του στους λανθασμένους στόχους εκείνης της τραγικής «διαπραγμάτευσης» σε συνδυασμό με την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας που έφερε το τρίτο μνημόνιο που έστειλαν την οικονομία ξανά στο αμπάρι.
Στους δώδεκα κάκιστους μήνες που πέρασαν έως και τον Ιούνιο φέτος η οικονομία μας προσέθεσε 184 δισ. νέου προϊόντος, ενώ είχε προσθέσει 186 στο προηγούμενο ίδιο διάστημα. Για να καταλάβουμε πόσο άσχημο είναι αυτό το αποτέλεσμα, επιτρέψτε μου να σας «ζαλίσω» λίγο με τα νούμερα, για να επισημάνω ότι μεταξύ Ιουνίου 2011 και Ιουνίου 2012, ίσως η δυσκολότερη περίοδος των μνημονιακών χρόνων, η οικονομία είχε δημιουργήσει νέο ΑΕΠ αξίας 196,5 δισ. ευρώ.
Αν τα στελέχη της πλειοψηφίας δεν το έχουν καταλάβει, με τα κατορθώματά τους η οικονομία είναι χαμηλότερα κατά 6,5% σε σύγκριση με εκείνη, την πιο ταραγμένη και καταστροφική περίοδο, όταν παραιτήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, συγκροτήθηκε κυβέρνηση Παπαδήμου, υποχρεωθήκαμε σε άρνηση και «κούρεμα» του χρέους, οι τράπεζες έχασαν όλα τα κεφάλαιά τους, οι αποταμιευτές έφευγαν πανικόβλητοι και οι διεθνείς αγορές περίμεναν την Ελλάδα να εκραγεί. Τόσο πιο άσχημα είναι σήμερα υπό τον κ. Τσίπρα τα πράγματα!
Πηγή: Καθημερινή