Αυταπάτες

Αυταπάτες

του Γιώργου Παπαϊωάννου

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ευελπιστεί σε ταχεία έξοδο από την ύφεση, επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και έξοδο στις αγορές το 2017. Βεβαίως είναι καλό πράγμα για την οικονομία η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα τονώσει την ψυχολογία της αγοράς και θα δημιουργήσει ανοδική δυναμική. Ομως αν οι προσδοκίες δεν στηρίζονται σε ρεαλιστικά και καλά επεξεργασμένα σενάρια, είναι καταδικασμένες να «ξεφουσκώσουν». Αλλωστε, το έργο το έχουμε ξαναδεί…

Στο μέτωπο των εσόδων λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πανηγυρίζει καθώς όπως αναφέρεται σε σχετικά ανακοίνωση του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τον μεγαλύτερο στόχο από την αρχή του έτους, ο στόχος καλύφθηκε κατά 94%. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών που επιχειρείται με πτωτική πορεία των εσόδων και ανάγκη ενεργοποίησης του κόφτη για ακόμα μία φορά καταρρίπτεται με στοιχεία και όχι με όνειρα θερινής νυκτός». Αν και το πιθανότερο είναι ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016 θα επιτευχθεί, εν τούτοις ο κ. υπουργός γνωρίζει ότι τα 2/3 των εσόδων πραγματοποιούνται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και πως αν τον Ιούλιο δεν μπορεί να πιάσει 100% τον στόχο, τα πράγματα θα δυσκολέψουν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ασε που η υπεφορολόγηση θα «χτυπήσει» στην αγορά και την ανάπτυξη.

Από το μέτωπο του Τουρισμού η αρμόδια υπουργός Ελενα Κουντουρά πανηγυρίζει και αυτή καθώς καταγράφηκε εντυπωσιακή άνοδος των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής που ενίσχυσαν το τουριστικό ρεύμα και μπορεί να οδηγήσουν σε νέο ρεκόρ αφίξεων. Ωστόσο, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αφορούν τουρίστες χαμηλών εισοδημάτων, κυρίως νέους και φυσικά δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη η τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η «Αυγή» διαπιστώνει «Δυναμική στην αγορά εργασίας» και σημειώνει ότι «για έκτο συνεχή μήνα αυξάνεται η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα παρά τα θερινά σενάρια καταστροφολογίας». Μάλιστα τονίζει ότι «η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Ιούλιο ήταν η υψηλότερη καταγεγραμμένη από το 2001 μέχρι σήμερα για τον συγκεκριμένο μήνα (!)». Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι οι μισές νέες θέσεις εργασίας είναι «ελαστικής απασχόλησης», πράγμα που σημαίνει ότι απέχει πολύ η επιστροφή της αγοράς εργασίας στην κανονικότητα, πόσω μάλλον η υποχώρηση της ανεργίας σε ανεκτά από την κοινωνία επίπεδα.

Για να επιβεβαιώσει όλο αυτό το success story του Αλέξη Τσίπρα, ο κεντρικός προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μαξίμου μεταδίδει προπαρασκευαστικές κινήσεις για την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2017. Επικαλείται μάλιστα σχετικό δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο στελέχη της Goldman Sachs και της JP Morgan τοποθετούνται θετικά στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το καλοκαίρι του 2017 με την έκδοση νέου ομολόγου.

Ομως οι προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι δεν θα πρέπει να ξεχνά η κυβέρνηση πως προσβλέπουν σε σημαντικά κέρδη, δεν συνδέονται με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η θετική διάθεση με την οποία «βλέπουν» τα ελληνικά ομόλογα έχει να κάνει με την προοπτική ένταξης των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Τραπεζικά στελέχη που είναι σε συνεχή επαφή με διεθνείς επενδυτές αναφέρουν ότι το μοναδικό τους ενδιαφέρον είναι πότε θα μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο QE και τι ποσό θα αφορά η ένταξή τους. Δεν τους ενδιαφέρουν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, για τις οποίες έχουν επιφυλάξεις. Διότι ένταξη στο QE σημαίνει ότι αν στραβώσει κάτι, οι επενδυτές θα μπορούν να «φορτώσουν» τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ και δεν θα μείνουν με τον «μουντζούρη» στο χέρι.

Με δεδομένες τις «σκοτωμένες» τιμές στις οποίες βρίσκονται σήμερα οι ελληνικοί τίτλοι, ενδεχόμενη ένταξη στο QE θα αποφέρει σημαντικά κέρδη. Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για κέρδη πάνω από 50%, ακόμα 60%-70%. Στην απόφαση της ΕΚΤ ποντάρουν λοιπόν οι επενδυτές και όχι στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Αυτά, για να μην έχει αυταπάτες ο κ. Τσίπρας…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *