του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Δεν νομίζω ότι το έχουν καταλάβει οι άνθρωποι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά έχουν ταυτίσει την πολιτική τους ταυτότητα με τους… φόρους. Λογικό, αν κρίνει κανείς από τη σημασία που αποδίδει η κρατικίστικη Αριστερά σε οτιδήποτε είναι μεταφορά πλούτου από την τσέπη των νοικοκυριών και τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων στη μεγάλη τρύπα του κράτους. Το μέλλον της ομάδας Τσίπρα εξαρτάται από τους φόρους. Η κυβέρνηση θα είναι πιο σταθερή αν κατορθώσει να εισπράξει και τα 31 δισ. φόρων μέχρι το τέλος του έτους.
Οι Ευρωπαίοι, που υποστηρίζουν ότι έχουν βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για τη φορομπηχτική δουλειά, αρνούνται να παραχωρήσουν μια κάποια μείωση των πλεονασμάτων για τη διετία 2017-18, πεισμένοι καθώς είναι ότι ο παρών κυβερνητικός μηχανισμός προχωρεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μόνον όταν τις συνδέει με την ακόμη αυστηρότερη λιτότητα. Πρόκειται για μοναδική διαστροφή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να χαίρεται με τις επιτυχίες της στην υπερφορολόγηση μισθωτών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Απόδειξη, τα διθυραμβικά σχόλια που συνόδευσαν αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που απέδειξαν ότι το κράτος εισπράττει περισσότερα και από εκείνα που έχει συμφωνήσει με την «τρόικα», ενώ δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του και, ακόμη χειρότερα, δεν εκτελεί τις προγραμματισμένες επενδυτικές δαπάνες, οδηγώντας τις κρατικές υποδομές σε ταχύτερη κατάρρευση.
Το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει να αδιαφορεί για το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην οικονομία, κι ας διαπιστώνει ότι όλες οι αποφάσεις για νέες επενδύσεις έχουν παγώσει. Η εμπιστοσύνη δεν έχει επιστρέψει. Ο επίτροπος Μοσκοβισί διαμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι το συμφέρον της κυβέρνησης είναι να τελειώσει εντός του Αυγούστου όσα απαιτεί η είσπραξη της δεύτερης δόσης των δανείων που ενέκρινε το Γιούρογκρουπ μετά την πρώτη αξιολόγηση. Ο Γάλλος πολιτικός, που φημίζεται για τη φιλική μεταχείριση της κυβέρνησης Τσίπρα, εξήγησε επίσης πόσο σημαντική θα είναι για την ελληνική «πλευρά» η εξίσου γρήγορη διεκπεραίωση της δεύτερης αξιολόγησης, ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου. Καμία σημαντική πρωτεύουσα δεν θα έχει διάθεση να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα μετά τον Νοέμβριο, εξηγούν στις Βρυξέλλες.
Μέχρι τότε θα έχει βρεθεί τρόπος για την επιστροφή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, επιβεβαίωσε ότι η αμέριστη αμερικανική συμπαράταξη με το λογικό αίτημα αναδιάρθρωσης του χρέους μας προϋποθέτει την υπογραφή νέας συμφωνίας με το Ταμείο. Η οποία, με τη σειρά της, προϋποθέτει τη συμφωνία του Βερολίνου σε κάποια μορφή επανυπολογισμού των υποχρεώσεων για την εξυπηρέτηση του χρέους σε εφαρμογή της αρχής, όπως ήδη έχει δεχτεί το Γιούρογκρουπ, ότι το σύνολο των απαιτήσεων για την ανακύκλωση και εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα ξεπερνά το 15% του τρέχοντος εγχώριου προϊόντος. Εγκυροι κύκλοι θεωρούν εφικτή την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Ταμείου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Δεν αντέχει, άλλωστε, περισσότερο ο κ. Τσίπρας. Χρειάζεται μια λύση στο χρέος για να πραγματοποιήσει το κομματικό του συνέδριο. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από την υποταγή με την οποία οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται. Ας μην αυταπατάται, όμως, ο πρωθυπουργός: αν οι φορολογούμενοι δεν ξεσηκώνονται είναι γιατί φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα η εκδήλωση του σωρευμένου θυμού τους.
Πηγή: Καθημερινή