του Πάσχου Μανδραβέλη
Νέες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι τα χρυσόψαρα μπορούν να αναγνωρίζουν πρόσωπα και συνεπώς έχουν μνήμη. Πρέπει, λοιπόν, να διαγράψουμε τη γλωσσική μεταφορά «μνήμη χρυσόψαρου» και να βρούμε μια καινούργια. Η «μνήμη ΣΥΡΙΖΑ» έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις διαδοχής. Ειδικά μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την κίνηση «Παραιτηθείτε», που διοργανώνει συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου, επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής» (Alpha 8.6.2016).
Συμπλήρωσε, δε, ότι «όποιος θέλει μπορεί να οργανώνει ό,τι συγκεντρώσεις θέλει… Δημοκρατία έχουμε». Τον ευχαριστούμε για τη… μεγαλοθυμία του. Αλλά μετά το μπέρδεψε πάλι: «Βεβαίως, δεν μπορεί να διοργανώνει κανείς μια υπονομευτική πολιτική παρέμβαση, διότι η διαστροφή της πολιτικής –το τι λέει η κυβέρνηση να το διαστρέφουν– είναι ένα στοιχείο, το οποίο δεν ευνοεί τη δημοκρατία. Το να δημιουργούνται κινητοποιήσεις στη βάση όχι πραγματικών λαϊκών προβλημάτων, αλλά στη βάση προφητικών υποτίθεται εξαγγελιών, ότι θα γίνει αυτό σε ένα χρόνο, άρα τώρα εγώ κάνω απεργία για το τι θα γίνει σε ένα χρόνο, είναι μια διαδικασία που έχει ελάχιστη σχέση με τη δημοκρατία».
Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, και εκ της τρικυμίας εν κρανίω που δέρνει την Πρώτη Φορά, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει συγκεντρώσεις («Δημοκρατία έχουμε») αλλά όχι κι από εκείνες που υπονομεύουν την κυβέρνηση. Μόνο οι υποστηρικτικές της κυβέρνησης είναι δημοκρατικές. Οι άλλες των Αγανακτισμένων «έχουν ελάχιστη σχέση με τη Δημοκρατία». Και όχι όλες: οι προηγούμενες, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πιάσει στασίδι στην κάτω πλατεία με τους χρυσαυγίτες να αλωνίζουν την πάνω πλατεία, ήταν η κορύφωση της Δημοκρατίας. Τα ανιστόρητα συνθήματα του τύπου «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73» που ο ίδιος προέβαλε από τις σελίδες της «Αυγής» και οι φασιστικές αθλιότητες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, που το κόμμα του στήριξε, ήταν κάτι παραπάνω από έκφραση πολιτικού πολιτισμού. Ηταν (τρομάρα μας!) «αμεσοδημοκρατία».
Να θυμηθούμε ότι ο αρχηγός του κ. Φίλη και νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έλεγε στις 26 Οκτωβρίου 2011 (δύο ημέρες πριν από τα φασιστικά έκτροπα στη Θεσσαλονίκη) πως «η αντίδραση και η αγανάκτηση έχουν φτάσει και έχουν περάσει στα γήπεδα και στις εξέδρες και στα σχολεία μας και στις παρελάσεις. Δεν θα μπορούν να σταθούν, όχι σε καφενείο, σε κοινωνική εκδήλωση, δεν θα μπορούν να σταθούν αν συνεχίσουν έτσι».
Θα ήταν για γέλια και αυτές οι δηλώσεις του κ. Φίλη –όπως και άλλων χυδαίων υπουργών της Προόδου– αν δεν ήταν επικίνδυνες για τη Δημοκρατία. Η πολιτική αίγλη που προσέδωσε η Αριστερά στη βία και στους τραμπουκισμούς του παρελθόντος, πλήγωσαν βαθιά τη Δημοκρατία. Οι επαναστατικές μπαρούφες του κ. Φίλη και των συντρόφων του, για προσπορισμό βραχυπρόθεσμων πολιτικών ωφελημάτων, νομιμοποίησαν την έρπουσα φασιστική βία εναντίον των πολιτικών και το γεγονός ότι τώρα τη γεύονται και οι ίδιοι δεν αποτελεί παρηγοριά για τους γνήσιους δημοκράτες. Οι νέες αντιδημοκρατικές ανοησίες πληγώνουν τη Δημοκρατία έτι περαιτέρω. Ας σιωπήσουν επιτέλους. Αρκετή καταστροφή έχουν προκαλέσει με τις ρητορικές αθλιότητές τους.
Πηγή: Καθημερινή