του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Μιλώντας στην Πλατεία Συντάγματος στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, πριν από εννέα μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το εξής ερώτημα: «Ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος;». Για να υπογραμμίσει, με τον γνωστό του προκλητικό στόμφο –τον οποίο πληρώνει καθημερινά στα μάτια, ίσως και στο μυαλό (…) των πολιτών– ότι αυτό είναι «το μεγάλο δίλημμα της Κυριακής» των εκλογών.
Δεν έγινε τίποτε απ’ αυτά και ο λόγος είναι απλός: ο κ. Τσίπρας δεν ήταν έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται, δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει σοβαρές ενέργειες και αποφάσεις που προέβλεπε το τρίτο μνημόνιο και, το χειρότερο, δεν ήταν πρόθυμος να αλλάξει τόσο όσο απαιτεί η επιστροφή της χώρας σε συνθήκες σταθερότητας, ανάκαμψης και αποδοχής από τις αγορές.
Το μεγάλο πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι η μικροκομματική του προσκόλληση σε οτιδήποτε κρατικό. Ο γνωστός ταλαντούχος διασκεδαστής εξήγησε πολύ καλά γιατί μόνον το κρατικό «τσαντίρι» είναι αυτό που μετρά για τους συριζαίους δείχνοντας ένα κόκκινο βαρίδι με τη λέξη «Δημόσιος τομέας» να σφυροκοπά τον μπλε τενεκέ του «Ιδιωτικού τομέα», που τελικώς εκρήγνυται. Ακολούθησε η απειλητική διαβεβαίωση Κατρούγκαλου «Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα, γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα, δηλαδή η εξουσία» και η εξίσου απειλητική επεξήγηση Κυρίτση, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση ψηφίστηκε «για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει».
Κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Θα μας τρελάνουν στους φόρους, ανάπτυξη όμως δεν θα βλέπουν. Ακόμη και αν η κατανάλωση σταθεροποιήσει την ύφεση και τα συρτάρια του κράτους γεμίσουν με τους πρόσθετους και βαρύτατους φόρους των πολιτών και των επιχειρήσεων, η μεσοπρόθεσμη εικόνα της οικονομίας δεν θα βελτιωθεί. Καμία κυβέρνηση δεν κέρδισε έχοντας φορολογήσει τόσο βαριά, ακόμη και αν πιστεύουν οι κυβερνητικοί ότι οι «δικοί τους ψηφοφόροι» θα παραμείνουν προστατευμένοι. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν δείχνει ικανή να αντιμετωπίσει το δίπολο χαμηλές επενδύσεις – υψηλή ανεργία, παρ’ όλη την επιτέλους επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σύντομα θα φανεί ότι η ανακωχή με τους «θεσμούς» είναι προσωρινή. Οι Ευρωπαίοι, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, απελευθέρωσαν προς τον κ. Τσίπρα δόση 10,3 δισ., που αναλογεί στην εξόφληση χρεών του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της μνημονιακής υποχρέωσης δανεισμού για την πληρωμή λιγότερων από τις μισές πληρωμές που καθυστερεί το κράτος· και μάλιστα υπό τον αυστηρό έλεγχο ειδικού μηχανισμού που θα εισηγηθούν οι υπηρεσίες του επιτρόπου Μοσκοβισί.
Μετά ένα (όπως όλοι ελπίζουμε!) ήρεμο καλοκαίρι, Ευρωπαίοι και Ταμείο ετοιμάζονται να «κατασπαράξουν» την ομάδα Τσίπρα. Οσες ρυθμίσεις έμειναν, τελικώς, έξω από τη συμφωνία που ψήφισε η Βουλή και επιβράβευσε το Eurogroup θα μπουν στο φθινοπωρινό τραπέζι όταν θα τελειώσουν τα χρήματα που πήραμε. Αυτό όμως που θα κάνει την κατάσταση αφόρητη είναι η «υποχρέωση» του ΔΝΤ να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας σύμφωνα με τα δικά του πρότυπα, αφού πλέον με τη σφραγίδα και των Ευρωπαίων το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο!
Πηγή: Καθημερινή