του Γιώργου Παπαϊωάννου
«Η ανάπτυξη έρχεται» δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα αποτελέσματα του Εurogroup. Την ίδια ώρα ο Παύλος Πολάκης συμμετείχε σε τελετή υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας 35 εργαζομένων στον καθαρισμό και στη φύλαξη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Πρόκειται για το πρώτο νοσοκομείο που υπογράφει ατομικές συμβάσεις, εγκαταλείποντας το καθεστώς του outsourcing και επιστρέφοντας στην παλιά καλή συνταγή. Και ο κ. Πολάκης το γιόρτασε!
Οπως είπε στην πανηγυρική του ομιλία, «με τον τρόπο αυτόν μπαίνει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα των εργολαβικών γραφείων» και «τερματίζεται ένα καθεστώς ασυδοσίας». Διότι όπως εξήγησε, «επειδή κόπηκαν οριζόντια φάρμακα και υλικά και επειδή δεν περίσσευαν παράπλευρες ωφέλειες από αυτά, ανέβηκε το κόστος όλων των υποστηρικτικών λειτουργιών των νοσοκομείων (υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης, κ.λπ.), από 90 εκατ. ευρώ το 2011 σε 310 εκατ. ευρώ το 2015, προκειμένου να υπάρχουν παράπλευρες ωφέλειες σε διοικήσεις δεξιά και αριστερά».
Και για να το λέει ο υπουργός έτσι θα είναι. Ομως αφού ξέρει τι γίνεται γιατί δεν διαλύει τους παρασιτικούς μηχανισμούς, εφαρμόζοντας τον νόμο; Και αν το πλαίσιο είναι λάθος, γιατί δεν φτιάχνει ένα σωστό, με διαφανείς διαγωνισμούς στη «Διαύγεια», την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποβάθμισε, με ασφαλιστικές δικλίδες και αξιολόγηση, έτσι ώστε όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του να τιμωρείται και να φεύγει από την αγορά; Αντ’ αυτού ο κ. Πολάκης επιλέγει να καταργήσει το outsourcing, έναν θεσμό που λειτουργεί αποτελεσματικά σε όλον τον δυτικό κόσμο και να γυρίσει στην παλιά καλή συνταγή που χρεοκόπησε τη χώρα.
Την ίδια στιγμή ο Νίκος Φίλης προανήγγελλε ότι το δημόσιο σχολείο θα δίνει κρατικό πτυχίο γλωσσομάθειας για να μην είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές να πηγαίνουν σε φροντιστήρια! Ακόμα μια κίνηση προς την κατεύθυνση του πελατειακού κράτους που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Διότι ποιος εκτός από το Δημόσιο θα προτιμήσει να προσλάβει κάποιον που έχει κρατικό πτυχίο γλωσσομάθειας π.χ. στα αγγλικά από κάποιον που έχει Proficiency; Το θέμα δεν είναι να χορηγεί πτυχία το δημόσιο σχολείο, αλλά να διδάσκει αγγλικά σε τέτοιο επίπεδο που ο μαθητής να μπορεί να συμμετέχει στις εξετάσεις του Proficiency χωρίς να πηγαίνει φροντιστήριο.
Μπορεί ο Πρωθυπουργός στα λόγια να υπόσχεται ανάπτυξη, όμως η ανάπτυξη δεν είναι συμβατή με τα ισχυρά πελατειακά-κομματικά δίκτυα που προσπαθούν να στήσουν οι υπουργοί του και να τα συντηρήσουν με την υψηλή φορολογία. Η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας του σπάταλου κράτους.
Για να έρθει η ανάπτυξη θα πρέπει να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση οι μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας, θα επανεκκινήσουν την παραγωγική διαδικασία και θα αντικαταστήσουν το κρατικοδίαιτο μοντέλο της Μεταπολίτευσης που στηρίχθηκε στα κομματικά και πελατειακά δίκτυα με μια εξωστρεφή οικονομία που θα στηρίζεται στον παραγωγικό και καινοτόμο επιχειρηματία. Και για να το πετύχει αυτό ο κ. Τσίπρας θα πρέπει πρώτα απ’ όλα ο ίδιος να πιστέψει σε αυτό και κατόπιν να επιλέξει τους κατάλληλους υπουργούς. Και όσο αυτό δεν γίνεται η ανάπτυξη ΘΑ έρχεται…
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ