του Πάσχου Μανδραβέλη
Θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς του κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το σπίτι που έχει στους Αμπελοκήπους. Δυστυχώς δεν μπορούμε. Το «πόθεν έσχες» του 2012, αυτό που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε ότι το ακίνητο προέρχεται από γονική παροχή, αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Ουδείς, πολιτικός, πολίτης ή δημοσιογράφος, μπορεί να ανατρέξει στην προηγούμενη περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού για να κρίνει και να συγκρίνει. Επιπλέον, ουδείς μπορεί να κάνει σωστό ρεπορτάζ και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να το παρουσιάσει ως τεκμήριο της αθωότητάς του.
Το πρόβλημα ξεκινά από την πολιτική απάτη που διέπραξε το 2011 ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Στο πάνδημο αίτημα (συν την υπόσχεση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου) για ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής απάντησε με τον γνωστό πολιτικάντικο τρόπο: επέτρεψε –με χίλια βάσανα– τη δημοσιοποίηση, αλλά μόνο για ένα μήνα. Κατόπιν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης εξαφανίζονται χωρίς να μπορεί κάποιος να τις αντιγράψει για να συγκρίνει. Ετσι κάθε χρόνο αποκτάμε –με καθυστέρηση τριετίας– ένα ενσταντανέ της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών η οποία είναι σαν μαγική εικόνα: εκεί που τη βλέπεις εξαφανίζεται. Κι άντε μετά να βρει το δίκιο του ο κ. Τσίπρας ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός.
Δυστυχώς την πολιτική απάτη Πετσάλνικου συνέχισαν –ή έστω δεν φρόντισαν να θεραπεύσουν– και επόμενοι πρόεδροι της Βουλής, οι κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Νίκος Βούτσης. Ετσι κάθε χρόνο ζούμε το πανηγυράκι των «πλούσιων και φτωχών της Βουλής», με πολλά αφιερώματα και υπαινιγμούς στα ΜΜΕ, χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε αν οι πλούσιοι της πολιτικής έγιναν πλουσιότεροι μετά την εκλογή τους. Μόνο η «τιμή του πολιτικού κόσμου» έγινε φτωχότερη.
Στα ζητήματα πολιτικής ευθύνης δεν ισχύει το τεκμήριο αθωότητας, αλλά –αντιθέτως με τα ποινικά αδικήματα– υπάρχει το τεκμήριο πολιτικής ενοχής. Συνεπώς ο πρωθυπουργός πρέπει να θεωρείται «ένοχος» για τα ακίνητά του, μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Και η απόδειξη αυτή δεν μπορεί να προέλθει παρά από την τροποποίηση της πολιτικής απάτης Πετσάλνικου. Πρέπει ο κ. Νίκος Βούτσης να επιτρέψει τη δημοσιοποίηση όλων των «πόθεν έσχες» του παρελθόντος στην ίδια βάση δεδομένων της Βουλής. Ετσι μόνο θα μπορούν οι πολίτες να βλέπουν και να συγκρίνουν τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των εκλεκτών του.
Πηγή: Καθημερινή