του Άγγελου Στάγκου
Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, δεν αντέχει τις συγκινήσεις και μάλιστα τις έντονες, οπότε καλό θα ήταν να εξηγήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας –και όχι οι κύκλοι του– τι ακριβώς εννοούσε με την προχθεσινή δήλωσή του από το Αργος. Το χρωστάει στους Ελληνες πολίτες και σε μεγάλο βαθμό το χρωστάει και στους απανταχού Ευρωπαίους, τους οποίους συνηθίζει να νουθετεί από καιρού εις καιρόν. Τουλάχιστον να μάθουν οι άνθρωποι τι ακριβώς σημαίνει «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον άνθρωπο» ή τι πρέπει να διορθώσουν, αν έχουν κάνει κάποιο λάθος στην οικονομία, στο νόμισμα, ακόμη και στη συμπεριφορά τους. Με την ευκαιρία φυσικά θα μπορούσαμε να ακούσουμε και μια ερμηνεία από προεδρικά χείλη της ρήσης του Πρωταγόρα «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», μήπως και γίνουμε σοφότεροι… Σε θέματα ανθρωπισμού, αν μη τι άλλο, όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει προφανώς αποκτήσει ειδικότητα…
Η αλήθεια είναι ότι για πολλούς, ιδιαίτερα τους ευαίσθητους, οι δηλώσεις Παυλόπουλου ήταν κάπως παρεξηγήσιμες και αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις κομμάτων και μερίδας του Τύπου, μεταξύ άλλων. Ακούστηκαν σαν προλείανση του εδάφους από τον αρχηγό του κράτους για πιθανό Grexit και μάλιστα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, την αξιολόγηση να βρίσκεται στον αέρα και τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεργάζεται υπερβολικά στενά με τη σημερινή κυβέρνηση, ξεπερνώντας αρκετές φορές τα εσκαμμένα. Γι’ αυτό και υποστηρίζουν στις συζητήσεις τους ότι η κυβέρνηση Συριζανέλ είναι στην πραγματικότητα τρικομματική…
Τρικομματική ουσιαστικά ή όχι η κυβέρνηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμβίωσή της με τον Προκόπη Παυλόπουλο διακρίνεται από αγαστή σύμπνοια. Αυτό ήταν το μέλημά της όταν τον επέλεξε για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι προσδοκίες της δεν διαψεύστηκαν, το αντίθετο. Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κανείς ότι κάθε τόσο, με το κύρος του αξιώματός του, προβαίνει σε δηλώσεις, συνήθως περί Ευρώπης, δανειστών και λιτότητας, που απηχούν ακριβώς ή γενικά τις κυβερνητικές απόψεις, υποκαθιστώντας πανάξια την κυβερνητική εκπρόσωπο. Η αίσθηση όμως τόσης ταύτισης είναι που προκάλεσε την ανησυχία. Με την έννοια ότι αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (άρα και η κυβέρνηση) νιώθει την ανάγκη να τονίσει στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ότι η οικονομία και το νόμισμα πρέπει να υπηρετούν τον άνθρωπο για να έχουν νόημα, το μυαλό του μέσου Ελληνα πηγαίνει στην έξοδο από την Ευρωζώνη, για να αλλάξει η οικονομική πολιτική που επιβάλλουν οι κακοί και ανθέλληνες ξένοι. Ή όχι; Παραμένει ακόμη άγνωστο τι επιθυμεί στο βάθος η κυβέρνηση με τα τόσα τερτίπια, τις αντιφατικές δηλώσεις και τις «κωλοτούμπες» της.
Ασφαλώς όμως ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θέλει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αν και έχει δώσει πολλά δείγματα ευρωσκεπτικισμού –έμμεσα ή άμεσα– τα χρόνια μετά την κρίση. Και συγκεκριμένα μετά την περίφημη δήλωση του Ζ.-Κ. Γιούνκερ ότι «το παιχνίδι τελείωσε» και μαζί του οι διορισμοί, τα ψεύτικα στατιστικά στοιχεία, οι μονιμοποιήσεις και το πελατειακό κράτος. Το απέδειξε με την υπεύθυνη στάση του πέρυσι το καλοκαίρι, που η χώρα είχε ξεπεράσει το χείλος της αβύσσου και έπεφτε σε αυτήν με αυξανόμενη ταχύτητα. Επομένως είναι βέβαιο ότι με την πολιτική εμπειρία που διαθέτει είναι εύκολο γι’ αυτόν να βρει μια ευκαιρία ώστε να αποκαταστήσει τα πράγματα (χρήματα = πράγματα, κατά Πρωταγόρα), για να μη μείνουν οι λανθασμένες εντυπώσεις. Εκτός και αν οι δηλώσεις του περί οικονομίας αφορούσαν κυρίως την κυβέρνηση…
Πηγή: Καθημερινή