της Μαρίας Κατσουνάκη
Αν συγκρίνουμε το περυσινό αιγινίτικο Πάσχα της κυβέρνησης με το φετινό, οι διαφορές είναι εντυπωσιακές. Σε περυσινό μας σχόλιο (19/04/2015), γράφαμε: «Ενα ανεπαίσθητο ρίγος διέτρεχε αυτές τις ημέρες το νησί. Οπου κι αν πήγαινες, όπου κι αν στεκόσουν, η πληροφορία ήταν στην ατμόσφαιρα. Παντού. Οι συνομιλίες στα διπλανά τραπέζια ενημέρωναν πού έφαγε το προηγούμενο βράδυ το ζεύγος Βαρουφάκη, πώς ήταν, τι έλεγε, τι φορούσε. (…) Ποια ταβέρνα επέλεξαν ο πρωθυπουργός με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τι προτίμησαν για φαγητό, πού έπαιζαν τα παιδιά, ποιοι τους πλησίασαν, τι απάντησαν, πόσο απομονώθηκαν οι δυο τους στην παραλία για να μιλήσουν μακριά από το πλήθος».
Φέτος, η ατμόσφαιρα δεν θύμιζε καθόλου τις περυσινές, γεμάτες λαμπρά χαμόγελα και νικητήριες υποσχέσεις, στιγμές. Σαν να είχαν αποσυρθεί στα ενδότερα του νησιού τα κυβερνητικά στελέχη, αποτολμώντας πολύ διακριτικές εμφανίσεις. Αφαντοι από θορυβώδη και πολυσύχναστα στέκια. Κάποιοι είδαν τη Θεανώ Φωτίου στο καράβι, αποτραβηγμένη σε μια γωνιά να διαβάζει την εφημερίδα της. Αλλοι διασταυρώθηκαν με το ζεύγος Χριστοδουλοπούλου – Δρίτσα σε παραθαλάσσια ταβέρνα, με τον κόσμο γύρω τους να αγνοεί επιδεικτικά την παρουσία τους.
Οι συζητήσεις στην κατάμεστη πασχαλινή Αίγινα συνέκλιναν στην ίδια απορία: «Μα πού χάθηκαν όλοι τους;».
Τα δύο Πάσχα μπορεί να εμφανίζουν σημειολογικές ομοιότητες, αλλά τα χωρίζει άβυσσος. Και οι περυσινές ειδήσεις δεν είχαν πολύ καλά νέα: διαπραγματεύσεις «σκληρές» (και άγονες), φόβοι ατυχήματος, μετανάστες και πρόσφυγες που έφθαναν κατά δεκάδες στα νησιά και στη συνέχεια στο κέντρο της Αθήνας για να «εξαφανιστούν» ή να «λιαστούν». Ομως η αυταπάτη ως συλλογική προσδοκία ήταν εμφανής στο πασχαλινό μήνυμα του πρωθυπουργού. Διαβεβαίωνε ότι «έχουμε κάνει ήδη τη μεγάλη αρχή» και πως «η άνοιξη της δημιουργίας πρέπει να δώσει τέλος στον χειμώνα της παραίτησης».
Φέτος, ο πρωθυπουργός ήταν καταμεσής στο πέλαγος και μας απευθύνθηκε από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας». «Ο τόπος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης οικονομικής αλλά και προσφυγικής, στην καρδιά των δύο σημαντικότερων κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, υπερασπιζόμενος όμως αξίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας και πάλι «την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό» των Ελλήνων. Μίλησε για «το πέρασμα σε μια καινούργια εποχή, με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα», παρακάμπτοντας όμως την υπόσχεση του Μαρτίου περί επικείμενης διπλής ανάστασης (και «στην οικονομία»).
Το αλλοπρόσαλλο μείγμα ιδεοληψίας, άγνοιας, απλοϊκότητας και αλαζονείας προσέκρουσε στην πραγματικότητα και βρήκε καταφύγιο στις αιώνιες, διά πάσαν χρήσιν, αξίες «της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού». Η διπλή ανάσταση αναβλήθηκε επ’ αόριστον. Αίγινα ήταν και πέρασε.
Πηγή: Καθημερινή