Νικόδημος
1. Όταν λέγεται πως καταστρέφουμε τον πλανήτη, εννοούμε στην πραγματικότητα πως καταστρέφουμε τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη και συνέχιση της ανθρώπινης ζωής (ή και ορισμένων άλλων μορφών ζωής) στον πλανήτη μας.
Μερικοί πιστεύουν πως η Γη είναι ένα έμβιο πλάσμα όπως ένας άνθρωπος ή ένας αετός ή σκύλος και επανάφεραν την παλαιά ονομασία Γαία για να υποδείξουν αυτό το ζωντανό ον που στην Αρχαιότητα λατρευόταν ως θεότητα – Μητέρα Γαία. Αλλά όπως ένα κύτταρο ή ένα όργανο (το συκώτι, ας πούμε) δεν γνωρίζει τι και πώς είναι όλο το ανθρώπινο σώμα έτσι κι εμείς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η Γαία ως ον ξεχωριστό, ποια είναι η φύση της.
Μόνο αν γνωρίζαμε τη φύση του πλανήτη, τη Γαία ως ζωντανό οργανισμό σε ένα ζωντανό Ηλιακό Οργανισμό, θα γνωρίζαμε αν και κατά πόσο η λεγόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος (χώμα, νερά, αέρας), η αποψίλωση δασών, η εξάπλωση άγονων ερήμων, το λιώσιμο των πάγων και παρόμοια φαινόμενα, είναι βλαβερά για τη Γαία. Γνωρίζουμε μόνο πως είναι βλαβερά για εμάς τους ανθρώπους και πολλές άλλες μορφές οργανικής ζωής πάνω στον πλανήτη – μα εξακολουθούμε απτόητοι να ρυπαίνουμε το περιβάλλον και να υπονομεύουμε την ίδια την ύπαρξή μας!
2. Παίρνοντας ως βάση το 1985 οπότε άρχισαν τακτικές μετρήσεις, διαπιστώνουμε πως τα τελευταία 35 έτη, εξαφανίστηκαν περίπου τα μισά δάση, οι πάγοι στον αρκτικό κύκλο λιώνουν ραγδαία και ανεβαίνει η επιφάνεια της θάλασσας ρουφώντας ακτές, ενώ αλλού η έρημος επεκτείνεται και απορροφά καλλιεργήσιμα εδάφη – και το φαινόμενο του θερμοκηπίου (= αύξηση θερμοκρασίας και ρύπων στην ατμόσφαιρα) εντείνεται.
Σε αυτά τα 35 έτη ο πληθυσμός των πόλεων αυξήθηκε κατά 2,5 δισεκατομμύρια καθώς αυξάνονται γεννήσεις μα και καθώς κάθε βδομάδα 3 εκμ οι άνθρωποι μετακινούνται στις πόλεις! Ο πληθυσμός στο Ντουμπάι διογκώθηκε από 325.000 σε 3,8 εκμ, στο Λας Βέγκας από 530.000 σε 2,7 εκμ, στην Σαγκάη από 6,8 σε 27 εκμ. Σε πολλά μέρη της Κίνας (και της Ινδίας και άλλων χωρών) η δημιουργία φραγμάτων (για υδροηλεκτρική παραγωγή ή άρδευση) αλλοιώνει τους βιότοπους και τα οικοσυστήματα. Σε μια περιοχή, στο δέλτα του ποταμού Περλ το μπετόν αντικαθιστά τη βλάστηση και ο πληθυσμός από 9,5 εκμ αυξήθηκε κατά 71,5 εκμ!
3. Υπάρχουν όμως και βελτιώσεις περιβάλλοντος ευνοϊκές για την ανθρώπινη ζωή. Περιοχές της Αμαζονίας έχουν διασωθεί τώρα από τη φυλή των Σουρούι (αυτόχθονες) και γίνονται εναλλακτικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή Ροντόνια (Βραζιλία). Γίνονται καλλιέργειες τώρα στις αχανείς ερήμους της Σαουδαραβίας ενώ οι Κινέζοι προσπαθούν όσο μπορούν να σταματήσουν την επέκταση των δικών τους ερήμων.
Μα όλες οι βελτιώσεις είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα των διογκωνόμενων καταστροφών.
4. Εκτός των άλλων, υπάρχει και η γενική αύξηση πληθυσμού. Η αίσθηση του υπερπληθυσμού στις μεγαλουπόλεις είναι όχι απλώς έντονη μα καταπιεστική.
Ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί στα 73. Αν με τις προόδους στην τεχνολογία, στα φάρμακα και στην ιατρική περίθαλψη γενικά, αυξηθεί στα 80 ή και 100, ποια θα είναι η επίδραση στην κοινωνία και στον κόσμο γενικά; Σε χώρες όπως η Ελλάδα, διογκώνεται ο γεροντικός πληθυσμός ενώ οι γεννήσεις και ο γενικός πληθυσμός μειώνονται. Μια άμεση επίδραση θα είναι η ύπαρξη λιγότερων εργαζόμενων που θα συντηρούν περισσότερους ανήμπορους ηλικιωμένους.
Θα είναι γενικό το κακό; Τι επίδραση θα έχει πάνω στη Γαία;
Όμως ο πλανήτης δεν έχει καθόλου υπερπληθυσμό, όπως διαπιστώνει ο καθένας αν βγει έξω από τις μεγαλουπόλεις ή έστω αναλογιστεί τις βουνοσειρές και τις ανεκμετάλλευτες πεδιάδες παντού. Και η παραγωγή τροφής είναι 20 φορές μεγαλύτερη από όση είναι αναγκαία. Αυτό που δημιουργεί τα προβλήματα είναι η κάκιστη διαχείριση των πόρων! Αν αυτή μπορούσε να αλλάξει σε καλοδιαχείρηση, τότε τα προβλήματα δεν θα υπήρχαν.
Πώς όμως θα έχουμε καλούς διαχειριστές;
– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.