του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Νομίζω ότι οι προσεκτικοί πολίτες έχουν αντιληφθεί πόσο κατασκευασμένη ήταν η «αγανάκτηση» των στελεχών του Μαξίμου -προεξάρχοντος του πρωθυπουργού- επειδή, δήθεν, ο κ. Τόμσεν οργανώνει «πιστωτικό γεγονός»! Επειδή, όμως, πολύ συχνά στο πρόσφατο παρελθόν, πολλές άλλες δήθεν «αποκαλύψεις» ή σκοπίμως εσφαλμένες ερμηνείες ήταν αναλόγου ποιότητος, θα παραθέσω τα κείμενα και την ακριβή ερμηνεία τους για να μπορείτε να κρίνετε μόνοι σας όσα απαιτεί η ήρεμη κατανόηση των ατυχών γεγονότων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τη χώρα μας.
Οποια μετάφραση της απομαγνητοφώνησης του υποκλαπέντος διαλόγου, που διακινούν τα Wikileaks κι αν πάρετε (προσωπικά χρησιμοποίησα αυτή που βρήκα στο Grwatch.com) πουθενά δεν υπάρχει ούτε η λέξη, μήτε η έννοια, ούτε καν κάποια αναφορά σε «πιστωτικό γεγονός». Σύμφωνα με όσα διακίνησε το πρωθυπουργικό γραφείο «τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο, ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας».
Σε αυτή τη διαρροή-τοποθέτηση, απήντησε λίγο αργότερα με ανοικτή επιστολή της η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας: «οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν διαπραγματευτική τακτική απλά στερείται λογικής» ή «simply nonsense».
Τι είπαν λοιπόν τα στελέχη του Ταμείου; Το επίμαχο απόσπασμα ξεκινά με τον Τόμσεν να θέτει το εξής ερώτημα: «Τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει σε μια απόφαση;». Για να αναρωτηθεί: «Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια περίπτωση που ελήφθησαν αποφάσεις και αυτή ήταν όταν (σ.σ. οι Ελληνες) είχαν ξεμείνει κυριολεκτικώς από χρήματα και είχαν φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας».
Το νόημα είναι καθαρό. Οσο η πλευρά του Ταμείου επιμένει στα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα, δηλαδή στην ταυτόχρονη περικοπή του χρέους και του σχεδιαζόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος, με τους Ελληνες να αρνούνται να πάρουν τα μέτρα αυτά και τους Ευρωπαίους να υποχωρούν, τόσο ο καιρός θα περνά χωρίς αποτέλεσμα, μέχρις ότου φτάσει η στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο θα ξεμείνει από χρήματα. Θα υπάρξει τότε κίνδυνος να μην πληρωθεί το ελληνικό ομόλογο που διακρατεί η ΕΚΤ, γεγονός που συνιστά απειλή χρεοκοπίας.
Δυστυχώς, το στέλεχος του Ταμείου έχει δίκιο. Ετσι ακριβώς χειρίστηκε ο κ. Τσίπρας τα ζητήματα πέρυσι και κάπως έτσι είχαν πράξει και παλαιότερα άλλες κυβερνητικές ομάδες.
Μπορεί όμως το Ταμείο να προκαλέσει «γεγονός»; Προφανώς όχι! Αλλωστε, αν ο κ. Τσίπρας μπορεί να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους σε κάποιο άλλο επίπεδο και να αφήσει έξω το Ταμείο, ας το κάνει. Αν όχι, ας καθίσει να διαπραγματευτεί σοβαρά ή ας παραιτηθεί!
Πηγή: Καθημερινή