του Νότη Παπαδόπουλου
Ο πόλεμος που κήρυξε ο ISIS στην Ευρώπη με την επίθεση στο Παρίσι πριν από τέσσερις μήνες εξαπλώνεται. Με νέα βομβιστικά χτυπήματα και επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες και τραγικό απολογισμό τριάντα ενός – έως χτες το βράδυ – νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών.
Είναι ένας πόλεμος που ίσως περάσει και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – εφόσονυπάρχουν διασκορπισμένοι πυρήνες Τζιχαντιστών έτοιμοι μόλις τους δοθεί η ευκαιρία (ή η εντολή )να γίνουν μάρτυρες του Χαλιφάτου .
Προς το παρόν, δυστυχώς, είναι σαφές ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών μελών που δέχτηκαν τις επιθέσεις παραμένουν σε βαθύ σκοτάδι όσον αφορά την πάταξη της μουσουλμανικής τρομοκρατίας αφού δεν μπόρεσαν μέσα σε τέσσερις μήνες να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν την ενιαία αυτή ομάδα των Τζιχαντιστών που έδρασε τόσο στο Παρίσι όσο και στις Βρυξέλλες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δύο επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκε η ίδια εκρηκτική ύλη ενώ έγινε αμέσως γνωστό ότι ένας από τους δράστες των Βρυξελλών που εικονίζεται σε χθεσινή φωτογραφία στο αεροδρόμιο δίπλα στους βομβιστές αυτοκτονίες με τα μαύρα γάντια, είναι στενός φίλος με τον επικεφαλής των επιθέσεων στο Παρίσι, Βέλγο στην καταγωγή Σ. Αμπεσλάμ ο οποίος συνελήφθη στην βελγική πρωτεύουσα την προηγούμενη εβδομάδα.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας των δυο χωρών – αν και το θέμα των τζιχαντιστών αποτελεί πρώτης προτεραιότητας – χρειάστηκαν 126 μέρες για να συλλάβουν τον γνωστό στους πάντες ,από φωτογραφίες ,μακελάρη του Παρισιού Αμπεσλάμ, ο οποίος μετά την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου επέστρεψε και κρύφτηκε στη γειτονιά του, στην περιοχή Μόλενμπεκ των Βρυξελλών όπου διέμενε και πριν από την επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα!
Οι τυφλές αυτές επιθέσεις μπορεί να έχουν σκορπίσει το φόβο σε όλους τους Ευρωπαίους που σκέφτονται πλέον να αλλάξουν τις συνήθειές τους και τον τρόπο ζωής τους .
Ωστόσο, είναι μεμονωμένα τραγικά περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και να εξουδετερωθούν με την στενή συνεργασία των χωρών μελών αλλά και με την συντονισμένη προσπάθεια της ΕΕ αφενός μεν να συντρίψει τον ISIS στη Μέση Ανατολή αφετέρου δε να κινηθεί ενεργά για την κοινωνική ενσωμάτωση των μουσουλμανικών πληθυσμών που ζουν χρόνια στη γηραιά ήπειρο αλλά και την κινητοποίηση των μετριοπαθών μουσουλμάνων που δεν θέλουν να ακούσουν για Τζιχάντ.
Σημειώνεται ότι οι δράστες των δυο επιθέσεων του ISIS ήσαν μουσουλμάνοι γέννημα θρέμμα των «γκέτο» των κοινωνικά αποκλεισμένων μεταναστών δεύτερης ή τρίτης γενιάς του Παρισιού και των Βρυξελλών οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στον δυτικό τρόπο ζωής και με τα επίμονα κηρύγματα κάποιων μουλάδων του Χαλιφάτου ριζοσπατικοποιήθηκαν και στράφηκαν κατά των χωρών στις οποίες μεγάλωσαν.
Το ισχυρότερο, τέλος, όπλο που έχει η Δύση για να αντιμετωπίσει την ισλαμική τρομοκρατία είναι να δείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός στις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη των κατεστραμμένων αυτών περιοχών μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιρακ και τους εμφυλίους πολέμους .
Στόχος, ωστόσο, άπιαστος αυτή τη στιγμή , αφού η Ευρώπη όχι μόνο δεν μπορεί να χαράξει κοινή εξωτερική πολιτική για τη Μέση Ανατολή αλλά αδυνατεί ακόμη και να συμφωνήσει σε μία κοινή στάση για τους πρόσφυγες της Συρίας.
Να σημειωθεί ότι χθεσινή επίθεση ναρκοθετεί την πρόσφατη συμφωνία των «27» με την Τουρκία η οποία βασίζεται στην εθελοντική αποδοχή και ενσωμάτωση προσφύγων από χώρες μέλη της ΕΕ.
Ποια ευρωπαϊκή χώρα θα τολμήσει -μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες – να προσκαλέσει και να δώσει άσυλο σε πρόσφυγες μουσουλμάνους;
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ