του Γιώργου Παπαϊωάννου
Την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που στο Χρηματιστήριο επικρατούσε πανικός και οι ξένοι επενδυτές στριμώχνονταν στην έξοδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με δηλώσεις του δεν απέκλειε το ενδεχόμενο «η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα» και καλούσε την κοινωνία «να προετοιμαστεί για όλα». Είχε προηγηθεί η δήλωση στη Βουλή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτου ότι «καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο – Ιούνιο»!
Στις δηλώσεις τους οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης στην ουσία επιβράβευαν και ενίσχυαν τη στάση των ξένων επενδυτών που έφευγαν πανικόβλητοι από την ελληνική αγορά. Είχαν που είχαν πρόβλημα να αντιληφθούν τη στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα της αξιολόγησης και να προβλέψουν τα επόμενα βήματα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ήλθαν και οι απανωτές δηλώσεις και όπου φύγει φύγει.
Και φυσικά η στάση των επενδυτών είναι δικαιολογημένη γιατί κανείς δεν μπορεί – και πάλι – να βγάλει άκρη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Διότι την ίδια στιγμή ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού επαναλάμβανε το κυβερνητικό σχέδιο, στόχος του οποίου είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να είναι εξάμηνο ανάπτυξης και εξόδου στις αγορές. «Μόλις τελειώσει η αξιολόγηση θα γίνουν ορισμένα σημαντικά πράγματα. Η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα που θα διευκολύνουν τη ρευστότητα της οικονομίας, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και το δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας» είπε.
Θα ήταν ευχής έργο να επαληθευθεί ο κ. Δραγασάκης και η οικονομία να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Και αυτό διότι η σκέψη της κυβέρνησης δεν στηρίζεται σε μια λογική. Διότι για να ανακάμψει η οικονομία κάποιος πρέπει να βάλει λεφτά. Και η κυβέρνηση με την πολιτική της διώχνει αυτούς που την εμπιστεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα και επένδυσαν στη χώρα.
Τα επενδυτικά κεφάλαια που έβαλαν πάνω από 5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πίστεψαν ότι η κυβέρνηση «θα περάσει απέναντι». Θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει για να κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση, τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν και πάλι αποδεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ, θα ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, θα επιτρέψει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, πράγματα που θα διευκόλυναν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές προς το τέλος του δεύτερου εξαμήνου.
Αυτό ήταν το αφήγημα που πούλησε η Ελλάδα στους επενδυτές και έβαλαν τα λεφτά τους στη χώρα. Αυτά περιέγραφαν ο κ. Τσίπρας και άλλα κυβερνητικά στελέχη στα ταξίδια τους σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Λονδίνο και αλλού. Οταν όμως είδαν τις κυβερνητικές παλινωδίες, την αναποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού, την κοινωνία στους δρόμους, τη χώρα να έχει κοπεί στα δύο, την τρόικα να φεύγει και να μη βιάζεται να γυρίσει, κούνησαν… μαντίλι. Και αν φύγουν και αυτοί, δεν υπάρχουν άλλοι να μπουν. Εκτός και αν αυτό είναι το κρυφό σχέδιο της κυβέρνησης. Τότε… καληνύχτα.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ