του Νότη Παπαδόπουλου
«Δεν μπορεί να πληρώνουν συνέχεια οι μισθωτοί. Οι άνθρωποι, εμείς με γραβάτες και μαντηλάκια με πάνω από 40-50-60.000 ευρώ εισόδημα, που δεν είχαμε μάθει να πληρώνουμε, πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε»δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος προσπαθώντας -δήθεν- να δικαιολογήσει την αύξηση της φορολογικής κλίμακας στο 50% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.
Μόνο που αντίθετα από τα λεγόμενά του με τους αυξημένους αυτούς συντελεστές πάλι οι μισθωτοί θα την πληρώσουν τη νύφη. Διότι αυτοί είναι που δεν μπορούν να κρύψουν το εισόδημά και πληρώνουν μάλιστα στην πηγή πριν, καν πάρουν το μισθό τους στα χέρια τους. Ενώ αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν διάφορους τρόπους να κρύψουν τα εισοδήματά τους γι αυτό και κατά μέσο όρο δήλωσαν το 2015 μόλις 9.000 ευρώ!
Ουσιαστικά, λοιπόν, η νέα αύξηση σοκ των φορολογικών συντελεστών τους μόνους που χτυπάει είναι τα αιώνια κορόιδα -τους μισθωτούς- που σέρνουν χρόνια τώρα ως υποζύγια το κάρο της εφορίας.
Ξέρετε πόσοι μισθωτοί εισπράττουν πάνω από 60.000 σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία του 2015; Μόλις 21.376 πολίτες( απο αυτούς 11.632 πολίτες με έσοδα εως 100.000 ευρώ). Περιμένει πράγματι να λύσει έτσι φορολογικά της προβλήματα η κυβέρνηση; Αστεία πράγματα. Είναι μία απόφαση με τα γνωστά ιδεοληπτικά κριτήρια της πρώτης φοράς Αριστεράς που κλείνει το μάτι στα οικονομικά ανίσχυρους τιμωρώντας παραδειγματικά τα “ρετιρέ” – ένας ακόμη βαθύτατα ταξικός και αντιαναπτυξιακός φόρος.
Τι μήνυμα περνάει με την υπερφορολόγηση αυτή η κυβέρνηση Τσίπρα στους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν σκληρά για να προκόψουν; Το γνωστό: η αριστεία είναι ρετσινιά. Δεν χρειάζεται να “σκίζεσαι” στην επαγγελματική σου ζωή, γιατί όσο περισσότερα βγάζεις, τόσο λιγότερα θα εισπράττεις αφού θα έχεις συνέταιρό σου την εφορία.
Αν μάλιστα η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, προσθέσει και την έκτακτη εισφορά στους ανώτατους αυτούς συντελεστές τότε ο καλοπληρωμένος μισθωτός θα φτάσει να πληρώνει εφορία σχεδόν 60%. Δηλαδή να δίνει στο κράτος περισσότερα απ όσα μένουν στον ίδιο – στο όνομα της αναδιανομής εισοδήματος.
Και ως γνωστόν ό,τι αφαιρείται από τα εισοδήματα των πολιτών για να ενισχύσει τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού μειώνει την τη ζήτηση στην αγορά και ροκανίζει την ανάπτυξη.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ