του Άγγελου Στάγκου
Η απειλή έξωσης της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Αν συμβεί –και οι λεγόμενες «διαψεύσεις» της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι υπάρχει απειλή είναι τουλάχιστον αστείες–, το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθεί η χώρα με το ένα πόδι έξω από την Ευρωπαϊκή Eνωση και μάλιστα με τη σφραγίδα του «αποτυχημένου κράτους», που δεν έχει θέση σε μία συνθήκη η οποία εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών. Συνθήκη που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως την ξέρουμε σήμερα και γι’ αυτό θεωρούμε ότι το προσφυγικό πρόβλημα την απειλεί συθέμελα. Από εκεί και πέρα, το επόμενο βήμα, της εξόδου από την Ευρωζώνη και ίσως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είναι θέμα χρόνου.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο έντονο είναι στις Βρυξέλλες το κλίμα έξωσης της Ελλάδας, ποιοι βρίσκονται από πίσω (δεν φαίνεται να είναι η Γερμανία) και αν αποτελεί πραγματικό στόχο ή αν πρόκειται για άσκηση πίεσης για την πραγματοποίηση κάποιου ευρύτερου σχεδίου. Ασφαλώς η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στο μέτρο των δυνατοτήτων της χώρας, κάτι το δύσκολο για να είμαστε ειλικρινείς. Η αδυναμία της, όμως, σε συνδυασμό με την ανικανότητα που την χαρακτηρίζει, την οδηγεί σε ένα συνεχές «όχι», που με τη σειρά του τροφοδοτεί τόσο το αρνητικό κλίμα εις βάρος της χώρας, όσο και την εκπόνηση ακόμη χειρότερων σχεδίων. Οπως, ας πούμε, την ανάθεση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης στην… Τουρκία. Γιατί αυτό γίνεται τον τελευταίο καιρό.
Σύμφωνα με το «κατηγορητήριο» που κυκλοφορεί, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε ανεπάρκεια και ολιγωρία στην ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών, αρνιόταν να παραλάβει το ηλεκτρονικό υλικό υποδομής για τη διεκπεραίωσή τους, δεν ήθελε τη βοήθεια του Frontex στη φύλαξη των συνόρων με Τουρκία και Σκόπια και δεν δεχόταν την ανθρωπιστική βοήθεια που της προσέφεραν οι εταίροι. Προφανώς, πίσω από αυτή τη συμπεριφορά κρυβόταν ο φόβος του εξαναγκασμού συνεργασίας με την Τουρκία στο Αιγαίο και του εγκλωβισμού μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό έδαφος.
Ομως, για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση υποτίμησε τις αντιδράσεις και τις δυνατότητες πίεσης από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που επίσης θέλουν να αναχαιτίσουν το προσφυγικό κύμα, ούτε κατάλαβε ότι μετά τα γεγονότα στο Παρίσι επικρατεί πολεμική ατμόσφαιρα.
Οπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η Ελλάδα μάλλον δεν θα αποφύγει τη συνεργασία με την Τουρκία και με συμμετοχή κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο Αιγαίο. Αφού δεν έδειξε την απαραίτητη ευελιξία και επάρκεια όταν έπρεπε, εξασφαλίζοντας βοήθεια και εγγυήσεις, είναι σχεδόν αναγκασμένη να το κάνει μετά τη δημιουργία φράχτη στα Σκόπια και τις απειλές περί Σένγκεν. Τώρα σπεύδει για να αποφύγει ό,τι μπορεί…
Πηγή: Καθημερινή