του Κωνσταντίνου Ζούλα
Και την πιο αγαθή προαίρεση να έχεις με αυτήν την κυβέρνηση, όποια δήλωση ή επιλογή της κι αν δεις, σε πιάνει πια απελπισία. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Την οικονομία; Την παιδεία; Την υγεία; Την εξωτερική πολιτική;
Ας εξαιρέσουμε τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο κατήγγελλε ως κατάπτυστη, διαβεβαιώντας τους δανειολήπτες ότι θα τους προστατέψει από τα κοράκια –ξένους δανειστές και τράπεζες– που εποφθαλμιούν τα σπίτια τους. Ας δούμε τα «υπόλοιπα» των τελευταίων ημερών.
Υστερα από συνεχείς πειραματισμούς η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει φόρο στο ελληνικό κρασί. Δηλαδή, σε έναν από τους ελάχιστους εξαγωγικούς κλάδους που εισφέρουν στην οικονομία. Προσέξτε: Δεν τόλμησε καν να κάνει ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να αυξήσει έστω τον φόρο στα σκληρά ποτά (βότκα, ουίσκι κ.λπ.) που είναι εισαγόμενα. Ούτε να πειράξει την τιμή στα τσιγάρα –επίσης εισαγόμενα– καίτοι παραμένουν από τα φθηνότερα της Ε.Ε. Αποφάσισε να επιβάλει φόρο στο ελληνικό κρασί ως εναλλακτική λύση στην εξίσου σχιζοφρενή επιλογή της να φορολογήσει τις μικρές ελληνικές εταιρείες ζυθοποιίας και όχι τις πολυεθνικές εισαγόμενης μπίρας. Είναι αυτό άραγε αριστερή πολιτική;
Αντίστοιχα παράλογη είναι και η απόφαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αυξήσουν τα τέλη κυκλοφορίας, αντί π.χ. να φορολογήσουν το επίσης εισαγόμενο βόειο κρέας – γιατί άραγε; Ενώ όλος ο κλάδος των αυτοκινήτων αποδεικνύει με στοιχεία ότι έχει καταρρεύσει και ότι είναι αδιανόητο να αυξάνονται έτι περαιτέρω οι φόροι σε Ι.Χ. που δεν μπορούν να πωληθούν λόγω των πανάκριβων τελών κυκλοφορίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Να επιβάλει για πρώτη φορά χαράτσι στα νέα περιβαλλοντικής τεχνολογίας Ι.Χ., αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα τέλη κυκλοφορίας και σε αυτοκίνητα που μετρούν 8 ή και 9 χρόνια ζωής.
Θέλετε να πάμε στον χώρο της Παιδείας; Για να καταλάβετε το μπάχαλο που έχουν προκαλέσει στα ΑΕΙ οι επιλογές Μπαλτά-Κουράκη-Φίλη, αρκούν όσα έγραψε χθες στο Facebook η καθηγήτρια Φιλοσοφίας Βάσω Κιντή υποβάλλοντας την παραίτησή της από το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο και έχει βρει ως αποδιοπομπαίο τράγο τα Συμβούλια (σ.σ. του νόμου Διαμαντοπούλου) για να ικανοποιήσει τις αταβιστικές αντιδράσεις των υποστηρικτών της. Με αυταρχικό και αυθαίρετο τρόπο αφαιρεί από τα Συμβούλια καίριες αρμοδιότητες και τα απαξιώνει λοιδορώντας εκλεγμένους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και διακεκριμένους ακαδημαϊκούς διεθνούς εμβέλειας που ήρθαν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τη γνώση και την εμπειρία τους. Η κυβέρνηση δεν θέλει τη διαφάνεια, την αριστεία, την αξιοκρατία. Θα επιθυμούσε ακόμη και να καταργήσει τα Συμβούλια, αλλά δεν τολμά επειδή θα συγκρουστεί με δεσμεύσεις που έχει υπογράψει στο νέο μνημόνιο. Κι έτσι προτιμά να τα διατηρεί ως ζόμπι, δηλώνοντας με κάθε ευκαιρία ότι έχουν αυτοκαταργηθεί».
Στον δε χώρο της Υγείας επικρατεί ο απόλυτος σουρεαλισμός. Διότι ο πρώην υπουργός Κουρουμπλής είχε ζητήσει τις παραιτήσεις όλων ανεξαιρέτως των διοικητών των νοσοκομείων, αλλά οι τελευταίοι παραμένουν ακόμη και σήμερα μετέωροι στις θέσεις τους, καθώς ο διάδοχός του δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.
Το τραγικότερο όμως αυτής της εβδομάδος ήταν ότι η κυβέρνηση εξήγαγε τον παροιμιώδη ερασιτεχνισμό της. Απεδείχθη πλέον περίτρανα ότι ο πρωθυπουργός πήγε στην Τουρκία χωρίς να έχει ενημερωθεί στοιχειωδώς για τις πάγιες ελληνοκυπριακές θέσεις. Με συνέπεια να δηλώσει –έτσι χαλαρά– ότι η Αγκυρα μπορεί να ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 των διαπραγματεύσεών της με την Ενωση, αγνοώντας ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. του 2006 (!) που είχε αποσπάσει η Κύπρος, καθώς το άνοιγμα (και όχι το κλείσιμο) των εν λόγω κεφαλαίων αφορούν θεμελιώδεις υποχρεώσεις της Τουρκίας και συνδέονται άμεσα με την άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Φίλες και φίλοι –δεν ξέρω αν σας φαίνεται υπερβολή–, αλλά τα πράγματα φαίνονται πια τραγικά και χωρίς ίχνος ελπίδας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς. Η χώρα μοιάζει να κυβερνάται «έτσι απλά, χωρίς πρόγραμμα», από ανίκανους μαθητευόμενους μάγους οι οποίοι –μη γελιόμαστε– δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο. Το πού θα καταλήξει αυτή η πειραματική day by day διακυβέρνηση, ουδείς μπορεί να το προβλέψει. Είθε τα αυριανά αποτελέσματα της Ν.Δ. να μην επιτείνουν ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια που νιώθουμε όλοι, αισθανόμενοι ότι έχουμε νεογεράσει πριν από την ώρα μας.
Πηγή: Καθημερινή