Déjà vu

Déjà vu

του Ανδρέα Δρυμιώτη

Τ​​ην Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε το 17ο ICT Forum στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το ICT αντιστοιχεί στο Information and Communication Technology. Με άλλα λόγια, το Forum αφορά τις τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Οπως γίνεται κάθε χρόνο ήταν όλοι εκεί. Φέτος μάλιστα ήταν παρών και ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις κ. Αλέξης Χαρίτσης. Παρακολουθώ σχεδόν πάντοτε τις εργασίες του Forum, ώστε να μπορώ να έχω μια εικόνα από τα δρώμενα στον χώρο που με ενδιαφέρει.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο δημοσιογράφος και καλός φίλος κ. Γιάννης Χαλαβατζής, πρότεινε στον υφυπουργό την άμεση υλοποίηση 7 έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών τα οποία μπορούν να αποδώσουν στο Δημόσιο πολύ περισσότερα από τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των προτάσεων είναι ότι κανένα δεν επιβαρύνει οριζόντια τους πολίτες, αλλά εξοικονομεί περιττά έξοδα του Δημοσίου και αυξάνει τα έσοδά του, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.

Θα παραθέσω περιληπτικά τις προτάσεις και την αναμενόμενη οικονομία: 1) Σύζευξης ΙΙ. Αφορά την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση όλων των φορέων του Δημοσίου και την εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ ετησίως. 2) Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και αύξηση των εσόδων κατά 350 εκατ. ευρώ ετησίως. 3) Ηλεκτρονική Τιμολόγηση με όφελος για την ελληνική οικονομία 700 εκατ. ευρώ ετησίως. 4) Εφαρμογή των ηλεκτρονικών προμηθειών στο Δημόσιο με ετήσια εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ. 5) Ολοκληρωτική εφαρμογή των εισροών/εκροών στα καύσιμα με ετήσιο έσοδο 400 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου. 6) Μηχανοργάνωση των αποθηκών των Νοσοκομείων με ετήσιο περιορισμό των δαπανών κατά 600 εκατ. ευρώ. 7) Εφαρμογή της Κάρτας Πολίτη με ετήσιο όφελος 200 εκατ. ευρώ. Σύνολο: 3,15 δισ. ευρώ. Ενα ποσό που είναι 20% μεγαλύτερο από τον ΕΝΦΙΑ που φιλοδοξεί να εισπράξει το υπ. Οικονομικών για το 2015.

Προσωπικά πιστεύω ότι για ορισμένα από τα παραπάνω θέματα η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την εκτίμηση του κ. Χαλαβατζή. Αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία. Οταν άκουσα τον κατάλογο αυτό χαμογέλασα. Θυμήθηκα ότι στα μέσα Φεβρουαρίου 2010, στην πρώτη σύσκεψη που έκανε ο πρωθυπουργός με όλους σχεδόν τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, ΟΛΑ τα παραπάνω και μερικά ακόμα ήταν στην agenda σαν έργα πρώτης προτεραιότητας. Αυτός είναι ο απόλυτος ορισμός του déjà vu. Το έχουμε ξαναδεί το έργο, σε άλλη εποχή, σε άλλο περιβάλλον και με άλλους πρωταγωνιστές.

Εχουν περάσει από τότε 70 μήνες και κανένα από τα παραπάνω έργα είτε δεν έχει ξεκινήσει, είτε δεν έχει ολοκληρωθεί. Και όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν αντί να σπεύσουν με νύχια και με δόντια να υλοποιήσουν τα έργα, είτε βάζουν και ξαναβάζουν φόρους, είτε κόβουν και ξανακόβουν συντάξεις.

Προσωπικά έχω γράψει πολλές φορές για όλα αυτά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Για άλλη μια φορά συστήθηκε Ομάδα Εργασίας για να «μελετήσει» το θέμα και ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το πόρισμά της θα παραδοθεί μέχρι τις 31/12/2015. Και να που στις 9/11/2015 μια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων δίνει παράταση στην Ομάδα μέχρι τις 31/12/2016, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρητό «άμα δεν θέλεις να γίνει κάτι, φτιάξε μια επιτροπή για να το μελετήσει». Σε άλλες χώρες έχουν λύσει το πρόβλημα πολύ αποτελεσματικά. Εμείς όμως θέλουμε πάρα πολύ χρόνο για να βρούμε ακόμα καλύτερες λύσεις γιατί είμαστε ο εξυπνότερος λαός του κόσμου και αυτά που γίνονται με επιτυχία σε άλλες χώρες του κόσμου δεν μας ικανοποιούν.

Οπως είπε και ο Κομφούκιος: «The superior man is modest in his speech, but exceeds in his actions». Αυτό ακριβώς μας λείπει από την Ελλάδα.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.



Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *