του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Ποτέ μην υποτιμάτε την ψυχολογική διάσταση στην πολιτική και στις πράξεις των πολιτικών. Ποιο συμφέρον μπορεί να εξυπηρετεί ο κ. Φίλης όταν απορρίπτει, αναξιοπρεπώς για υπουργό Παιδείας και ανοήτως για έμπειρο δημοσιογράφο, την ιστορική πραγματικότητα των μαζικών διωγμών των Ποντίων; Η εξήγηση βρίσκεται στη βεβαρημένη ψυχολογική κατάσταση του κ. Φίλη. Επί εβδομάδες βολοδέρνει με δύο ζητήματα, μάλλον απλής επιλύσεως. Δασκάλους δεν βρήκε, «ισοδύναμο» στον φόρο 23% δεν βρήκε!
Ο κ. Φίλης δεν αντέχει ψυχολογικά να παριστάνει τον υπουργό που πρέπει να εφαρμόσει όσα περιέλαβε, συμφώνησε και υπέγραψε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Γι’ αυτό και δεν έχει ασχοληθεί ούτε για πέντε λεπτά του πολύτιμου υπουργικού του χρόνου με μια πραγματιστική εκπαιδευτική πολιτική.
Σας καλώ να συγκρίνετε όσα γράφει ο νόμος 4336 (σελ. 1.026-1.027, ΦΕΚ Α΄ 94) με τις ενασχολήσεις του κ. Φίλη. Λέει, για παράδειγμα, ο νόμος: «Οι αρχές θα διασφαλίσουν τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.» και συγκεκριμένα «θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011».
Δύσκολη δουλειά. Από την οποία προκύπτει εντονότατος ψυχολογικός εξαναγκασμός, αφού, τεκμαίρεται βασίμως, ο κ. υπουργός δεν συμφωνεί σε τίποτε με όσα καταλαβαίνει από τα παραπάνω. Αυτός, μέχρι χθες, ήταν ΚΑΤΑ, πώς είναι δυνατόν τώρα, ξαφνικά, να τα υπερασπιστεί.
Οπως άλλωστε ο υπουργός Παιδείας δεν φρόντισε να προστατεύσει τη δουλειά της Ομάδας Εξωτερικής Αξιολόγησης, αποτελούμενης από διαπρεπείς Ελληνες καθηγητές μεγάλων διεθνών πανεπιστημίων, από τη βάρβαρη επίθεση μιας μειονότητος αντιδραστικών φοιτητών. Και πώς να το κάνει αφού αντιδρά ο ψυχισμός του όλος, γιατί αυτός, αν δεν ήταν υπουργός, θα υποστήριζε με κάθε τρόπο την πλευρά των ολίγων.
Το χειρότερο κρύβεται στο αποτέλεσμα που αναντιρρήτως θα φέρουν η πολιτική Φίλη και η ψυχολογία των ισοδυνάμων της κυβέρνησης Τσίπρα.
Στη σελ. 5 της χθεσινής «Κ», δίπλα στο προηγούμενο ρεπορτάζ, εννέα λαμπερά πρόσωπα μιας ακόμη ομάδας φοιτητών της δικής μας Νομικής φωτογραφήθηκαν μετά την κατάκτηση του πρώτου βραβείου σε διαγωνισμό δικαίου διαιτησίας που διοργάνωσε το περίφημο King’s College. Κάποια παιδιά θα τα καταφέρουν: θα βρουν καλή δουλειά και θα χτίσουν μια καλή ζωή. Θα διακριθούν επειδή θα αποκτήσουν τις ικανότητες που ζητεί η αγορά. Θα δουλέψουν στην πατρίδα κι αν επιμείνει να τους διώχνει, όπου βρουν καλύτερα.
Η ψυχολογία του κ. Φίλη θα είναι βεβαρημένη από όλα τα άλλα παιδιά, τα οποία εμποδίζονται να κερδίσουν το μέλλον τους από την «ταξική» πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και τη δικτατορία των μειοψηφιών
Πηγή: Καθημερινή