του Νότη Παπαδόπουλου
Τόχουμε πει εκατό φορές αλλά αντιμετωπιζόμαστε από γραφικοί έως νεοφιλελεύθεροι: ο μοναδικός τρόπος να βγει η χώρα από το λασπόλακο στον οποίο έχει πέσει ,κι όσο αργεί βυθίζεται βαθύτερα, είναι να κάνει το πάν για να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη.
Πως μπορεί να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη; Να πέσει μαχαίρι σε ότι θίγει τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και να δοθούν κίνητρα για να έρθουν ελληνικά και ξένα κεφάλαια στη χώρα.
Δυστυχώς, η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που άγεται και φέρεται από τον ξεπερασμένο αριστερισμό της και τις εμμονές της κατά της φιλελεύθερης οικονομίας όχι μόνο δεν μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις αλλά με την ατζαμοσύνη της και την λαϊκίστικες ιδεοληψίες της διώχνει και αυτές που έχουν μείνει στη χώρα!
Παράδειγμα πρώτον : μετά από μία ακόμη προεκλογική υπόσχεση του κ. Τσίπρα – πολιτικό αντίβαρο στην μνημονιακή υποχρέωση ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ με την οποία αντιτίθεται ο σκληρός πυρήνας του κρατικολάγνου ΣΥΡΙΖΑ – μία έκταση 650 στρεμμάτων στην Δραπετσώνα που ανήκει σε ιδιώτες και προορίζεται για βιομηχανική χρήση , ετοιμάζεται -αίφνης- να παραχωρηθεί στους δήμους της περιοχής για να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου! Οι ιδιοκτήτες ,όμως, της έκτασης ( η γαλλική Λαφάρζ που έχει αγοράσει την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής , η ελληνική Εϊτζίαν Όιλ και η Εθνική Τράπεζα ) διαφωνούν .Με τις δύο πρώτες μάλιστα να θέλουν το χώρο για να επεκτείνουν την δραστηριότητα που έχουν στην περιοχή . Η όλη ιστορία ,όμως, κινδυνεύει να γίνει τραγέλαφος για τον κ. Τσίπρα καθώς η γαλλική εταιρεία ζητάει την προστασία της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στις αυθαιρεσίες του ελληνικού κράτους λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος ήθελε να περάσει -υποτίθεται – το μήνυμα στους Γάλλους επιχειρηματίες ότι η χώρα μας αποτελεί παράδεισο για επενδυτές!
Παράδειγμα δεύτερο: η κυβέρνηση Τσίπρα δια του υπουργού της κ. Σκουρλέτη , έκλεισε προεκλογικά με το έτσι θέλω τα εργοστάσια του Ελληνικού Χρυσού στις Σκουριές ως πολιτικό αντίβαρο στην μνημονιακή υποχρέωση ιδιωτικοποίησης 12 ελληνικών αεροδρομίων με την οποία οι μουτζαχεντίν του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση έχει πολεμήσει τη συγκεκριμένη επένδυση στη Χαλκιδική- μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα- με τοπικούς ακτιβιστές και με συμπαθούντες κουκουλοφόρους ενώ ο κ.Καμμένος έφτασε να παροτρύνει τους κατοίκους να λιντσάρουν τον δήμαρχο της περιοχής κ. Πάχτα που αντιστεκόταν στο κλείσιμο του εργοστασίου. Κι όλα αυτά ενώ μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας θέλει την λειτουργία του εργοστασίου ενώ το ΣτΕ έχει απορρίψει όλες τις προσφυγές κατά της εξόρυξης χρυσού. Ποιος επιχειρηματίας ,λοιπόν, θα ερχόταν να επενδύσει τα λεφτά του στην Ελλάδα βλέποντας μια τέτοια συμπεριφορά;
Στο ίδιο πνεύμα η κυβέρνηση που θάπρεπε να κυνηγάει με το τουφέκι κάθε επένδυση μπας και πετύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας βάζει συνεχώς προσκόμματα στην έναρξη της μετατροπής του Ελληνικού σε τουριστικό πάρκο ( δίνει μάλιστα κομμάτι του καλύτερου φιλέτου της παραλιακής σε δημάρχους για να αποθηκεύσουν τα σκουπίδια τους ), προχωράει με ρυθμούς χελώνας τήν ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (την αντιμάχεται ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας) , πάγωσε τα εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική, ενώ μελετάει την αύξηση εισφορών στις επιχειρήσεις κάνοντας κάθε θέση εργαζομένου πιο ακριβή, αυξάνει κατά 100 % την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και δεν κάνει τίποτα για να ξεφύγει η χώρα από την 81η θέση στον κόσμο στην ανταγωνιστικότητα μαζί με την Γουατεμάλα, το Ιράν, το Σαν Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ναμίμπια.
Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας και οι -λάτρεις του δημοσίου – υπουργοί του δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι σε ένα χρεοκοπημένο κράτος ο μόνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα είναι ο ιδιωτικός τομέας. Κι ότι μόνον εάν μεγαλώσει η παραγωγική πίτα της χώρας ,θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, οι εισφορές στα ταμεία, τα έσοδα του δημοσίου και οι κοινωνικές παροχές.
Για να γυρίσει ,όμως, ο τροχός της οικονομίας και να υπάρξει βελτίωση στην ευημερία όλων μας πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους επενδυτές , και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη στη χώρα όχι να τις διώχνουμε .
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ