του Ζώη Τσώλη
Αν ο Τρύφων Αλεξιάδης δεν ήταν μόλις τρεις μήνες υπουργός, υπεύθυνος για τους φόρους, και δήλωνε ότι «η χώρα χάνει 15-20 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή, την ώρα που παλεύουμε να βρούμε ισοδύναμα 150 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση», τότε ακούγοντας κανείς τη δήλωσή του το καλύτερο που θα μπορούσε να πει ήταν «γιατί δεν παραιτείσαι;»…
Αυτό βεβαίως ισχύει για τους προκατόχους του οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια, των μνημονίων, η μοναδική μάχη – όπως είναι της μόδας να λένε – την οποία δεν έδωσαν ήταν ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Ετσι φτάσαμε στο σημείο οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, να ζητούν περισσότερους φόρους από τους μισθωτούς και συνταξιούχους και όλους όσοι δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα. Μόνο που αυτά τα εισοδήματα μειώθηκαν, για πολλούς εξανεμίστηκαν.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί.
Το 2010, όταν ξεκινούσε η περιπέτεια της χρεοκοπίας, οι Ελληνες δήλωσαν στην Εφορία οικογενειακό εισόδημα 100,3 δισ. ευρώ, το οποίο απέκτησαν την προηγούμενη χρονιά, το 2009.
Μέσα σε πέντε χρόνια τα εισοδήματα που δηλώθηκαν κατρακύλησαν το 2011 στα 97 δισ. ευρώ, το 2012 στα 87 δισ. ευρώ, το 2013 στα 81 δισ. ευρώ, το 2013 στα 73 δισ. ευρώ και εφέτος γύρω στα 75 δισ. ευρώ.
Παρά ταύτα, οι άμεσοι φόροι αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο μέσα από δεκάδες φορολογικές παρεμβάσεις που έγιναν:
– Την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των φοροαπαλλαγών, την αύξηση των συντελεστών και την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης – έκτακτης στην αρχή που έγινε μόνιμη – στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ(!).
Ομως όλα αυτά τα μέτρα ισχύουν για αυτούς που δηλώνουν τα εισοδήματά τους, έστω και μειούμενα, στην Εφορία.
Αντιθέτως, όπως γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Αλεξιάδης, οι ύποπτοι και πλέον – έπειτα από τόσους ελέγχους – αποδεδειγμένα συστηματικοί φοροφυγάδες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστημονικά επαγγέλματα, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, δεν δήλωσαν ούτε επιβαρύνθηκαν με παραπάνω φόρους πλην αυτών που αναλογούν στα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία δεν μπορούν να αποφύγουν.
Ας κάνει κάτι λοιπόν για τα χαμένα 15 – 20 δισ. της φοροδιαφυγής…
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ