του Πάσχου Μανδραβέλη
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς ειπώθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Γεννηματά το βράδυ της Κυριακής (20.9.2015), αλλά θεωρούμε απίθανο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστω να εξέτασε και το ενδεχόμενο της συμμετοχής της σε μια κυβέρνηση που είχε τους Ανεξάρτητους Ελληνες προνομιακό συνεταίρο του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσουμε ότι το τηλεφώνημα έγινε αφού ο κ. Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε -όπως και στις προηγούμενες εκλογές!- τη συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα.
Προς τι λοιπόν η διαρροή ψευδών από την Κουμουνδούρου ότι συζητήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αν η κ. Γεννηματά αφαιρούσε τα «βαρίδια» από το κόμμα της; Να είναι άραγε ένα παιδιάστικο ψέμα του κ. Τσίπρα για να αποφύγει τις δύσκολες ερωτήσεις σαν αυτή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε «τηλεφώνησα δεύτερη φορά (στον κ. Τσίπρα) για να τον ρωτήσω γιατί συνεχίζει τον συνασπισμό με αυτό το παράξενο, ακροδεξιό κόμμα»; (France Inter 21.9.2015).
Δεν γνωρίζουμε και ίσως να μη μάθουμε ποτέ. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο εξ ανάγκης αρραβώνας του Ιανουαρίου έγινε γάμος από έρωτα τον Σεπτέμβριο. Θυμάται κανείς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να πηγαίνει στο εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας για να πανηγυρίσει μαζί με τον κ. Αντώνη Σαμαρά; Οι αγκαλιές Τσίπρα-Καμμένου στην Πλατεία Κλαυθμώνος αποδεικνύουν κάτι περισσότερο από μια εξ ανάγκης συνεργασία. Τα δε χειροκροτήματα των οπαδών δείχνουν την τεράστια μετάλλαξη του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ, που μπροστά στην κατάκτηση της εξουσίας ξέχασε τι πρεσβεύουν ιδεολογικοπολιτικά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Δηλαδή, αν τον Ιανουάριο υπήρχε η πλατφόρμα του αντιμνημονίου, σήμερα τι ιδεολογική σχέση υπάρχει μεταξύ ενός κόμματος της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» με την εθνικολαϊκιστική δεξιά; Ή μήπως ο καλός μύλος της εξουσίας όλα τα αλέθει;
Το σοβαρό ερώτημα όμως είναι άλλο. Αν σε αυτό το -ήσσονος σημασίας- ζήτημα η Κουμουνδούρου διαρρέει ψεύδη για να κρύψει την αμηχανία για την παρά φύσει συνεργασία, τι θα ακούσουμε για άλλες σοβαρότερες τηλεφωνικές επαφές που θα έχει ο κ. Τσίπρας π.χ. με Ευρωπαίους ηγέτες για το μέλλον της χώρας; Μπορεί άλλα να μας λένε (ή και να μας προειδοποιούν) αυτοί κι άλλα να μαθαίνουμε εμείς; Υπάρχει περίπτωση να έχουμε και διπλωματικές περιπέτειες επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέλει να βγει ασπροπρόσωπος στην εκλογική του βάση και να ανακοινώνει άλλα αντί άλλων; Εδώ είμαστε και θα το δούμε, αλλά ο χειρισμός της τυπικής συνδιάλεξης Τσίπρα-Γεννηματά δεν προοιωνίζεται τα καλύτερα.
Υπάρχει όμως και η ενοχλητική συζήτηση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ περί «βαριδίων» του ΠΑΣΟΚ που δεν επιτρέπει την συνεργασία των δύο κομμάτων. Δεν τρέφουμε καμιά ιδιαίτερη συμπάθεια στον κ. Βενιζέλο, αλλά πρέπει να ρωτήσουμε: είναι μεγαλύτερο βαρίδιο σε μια συγκυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Καμμένος; Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος με τις γνωστές δηλώσεις του «περί Ευρώπης των πουσ…ριών»; Είναι δε περίεργο να μιλά για βαρίδια ο κ. Τσίπρας, ο οποίος με προσωπική του επιλογή έκανε την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών και πριν από οκτώ μήνες έδωσε μάχη να ενταχθεί η κ. Ραχήλ Μακρή στα ψηφοδέλτια της Κοζάνης. Ολοι αυτοί τι ήταν; Φτερά στην πρώτη κυβέρνησή του;
Πηγή: Καθημερινή