του Νότη Παπαδόπουλου
Τα επιτεύγματα της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στην ομιλία του στο Κερατσίνι ο κ. Τσίπρας.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναχαίτισε την ανθρωπιστική κρίση διασφαλίζοντας σε 350.000 πολίτες φαγητό με την κάρτα σίτισης ενώ ξανάφερε το ηλεκτρικό ρεύμα σε χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους , ότι πέρασε το νόμο με τις 100 δόσεις, που έδωσε οξυγόνο σε επαγγελµατίες και σε χιλιάδες επιχειρήσεις, ότι έδωσε πίσω τη δουλειά τους στις καθαρίστριες, στους σχολικούς φύλακες και στους εκπαιδευτικούς, ότι κατάργησε το χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκοµεία, ότι άνοιξε την ΕΡΤ, και ότι κυνήγησε την φοροδιαφυγή.
Δεν παραδέχτηκε -ωστόσο -ότι άδειασε τα ταμεία του δημοσίου έβαλε την οικονομία σε ύφεση εκεί που είχε αρχίσει να παίρνει πάνω της, αύξησε περαιτέρω την ανεργία και τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε capital controls και οδήγησε τη χώρα στο κατώφλι του GREXIT ζημιώνοντας τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράφοντας στο τέλος και τρίτο μνημόνιο.
Ούτε ανέλαβε τις ευθύνες του για την λανθασμένη επιλογή συνεργατών σε όλους τους σημαντικούς τομείς της επτάμηνης διακυβέρνησης της χώρας .
Τον κ. I. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών με τον οποίο δεν μπόρεσε ποτέ να συνεννοηθεί και έφερε τη χώρα σε σύγκρουση με όλους τους εταίρους.
Τον κ. Μπαλτά στην Παιδεία ο οποίος επιχείρησε να εξισώσει προς τα κάτω τα δημόσια σχολεία θεωρώντας ρετσινιά την Αριστεία ενώ συμφώνησε με το ΦΠΑ 23 % σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια της χώρας .
Την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου στο υπουργείο Μετανάστευσης η οποία κάλεσε τους μετανάστες στη χώρα αλλά δεν κατάφερε καν να οργανώσει μία στοιχειώδη υποδομή για την υποδοχή τους και την καταγραφή τους.
Τον κ. Ν. Παρασκευόπουλο στη Δικαιοσύνη ο οποίος πέρασε νόμο για την αποφυλάκιση Ξηρού προκαλώντας ρήγμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις .
Τον κ. Π.Καμένο στο Άμυνας ο οποίος εν μέσω οικονομικής κρίσης αποφάσισε την ανακατασκευή αρχαίων αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας που θα κοστίσουν στη χώρα 500 εκατομμύρια ευρώ .
Τον κ.Π. Λαφαζάνη στο Υποδομών που ανακάλυψε ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, προκαταβολή 5 δισ ευρώ από τη Μόσχα και χρηματοδότηση της χώρας απο τα BRICS.
Τον κ. Θ. Δρίτσα που ήθελε να πετάξει την COSCO στη θάλασσα και τον κ. Π. Σκουρλέτη που έκλεισε – την μοναδική σημαντική επένδυση στην Ελλάδα -το εργοστάσιο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Ο κ.Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του στο Κερατσίνι λέγοντας-λίγο πολύ- ότι ζητάει την επανεκλογή του γιατί μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα απ όλους το μνημόνιο και προς το συμφέρον των μη προνομιούχων Ελλήνων προσθέτοντας με διχαστικό τρόπο : στις 20 Σεπτέμβρη ή “τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”.
Ωστόσο οι “53” , η ισχυρή ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – η νέα Αριστερή Πλατφόρμα για κάποιους – με στελέχη όπως ο κ.Ευκλ. Τσακαλώτος , η κυρία Θ. Φωτίου , ο κ.Θ. Δρίτσας ,η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου όλοι σε σημαντικές θέσεις στα ψηφοδέλτια του κόμματος ,σε κείμενό τους μετά την υπογραφή του μνημονίου από τον κ.Τσίπρα κάνουν σαφές ότι η εφαρμογή του από μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική και κηρύσσουν νέο αντιμνημονιακό ανένδοτο:
“Αυτή τη στιγμή ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση είναι να μετατραπεί η συνθηκολόγηση σε πολιτική γραμμή. Να γίνει αποδεχτό δηλαδή ότι το Μνημόνιο είναι ο ορίζοντας της πολιτικής μας. Η παραδοχή ότι αυτός είναι ο συσχετισμός και δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε θα οδηγούσε στην πλήρη εφαρμογή του σχεδίου της «αριστερής παρένθεσης», όχι ως προς τα πρόσωπα αλλά ως προς το πολιτικό περιεχόμενο.
Πέραν του ότι η λογική «να εφαρμόσουμε εμείς με τον καλύτερο τρόπο το Μνημόνιο» είναι η επιτομή των αντιλήψεων της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, δεν ευσταθεί και ως ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο.
Οι λεπτομερείς προβλέψεις του Μνημονίου σε συνδυασμό με την ασφυκτική επιτήρηση δεν επιτρέπουν εναλλακτικούς τρόπους εφαρμογής του. Η «καλή» εφαρμογή του Μνημονίου γρήγορα θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ριζική συστημική μετάλλαξη. ” Και οι 53 προσθέτουν: “Η κατάσταση των πραγμάτων με την οποία είμαστε αντιμέτωποι καθιστά αδήριτη την ανάγκη εκπόνησης ενός καινούργιου στρατηγικού σχεδίου για τον απεγκλωβισμό από τα μνημονιακά δεσμά”.
Είπατε τίποτα;
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ