του Νότη Παπαδόπουλου
Πάνω από 3 δισεκατομμύρια έχει στοιχίσει στην αγορά η καθυστέρηση της κυβέρνησης να συμφωνήσει με τους δανειστές απελευθερώνοντας την ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα.
Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Εμπορίου κάθε μέρα που η συμφωνία δεν κλείνει πενήντα εννέα επιχειρήσεις βάζουν “λουκέτο” και 613 θέσεις εργασίας χάνονται : με την καθημερινή απώλεια για το ΑΕΠ της χώρας να φτάνει τα 22,3 εκατομμύρια ευρώ !
Αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να καταλήξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε συμφωνία με τους δανειστές για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα και να πάρει πάνω της ανάπτυξη. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας σημείωσε μάλιστα ότι “δεκάδες ώριμα επενδυτικά σχέδια από Έλληνες και ξένους ,ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ , περιμένουν ένα σταθερό πολιτικό και πολιτικό περιβάλλον εντός της Ευρωζώνης για να υλοποιηθούν”.
Όμως και οι δημοσκοπήσεις περνούν το ίδιο μήνυμα στην κυβέρνηση: μόλις το 35 % των ερωτηθέντων συμφωνεί σήμερα με την διαπραγματευτική στρατηγική του κ. Τσίπρα από το 72 % που συμφωνούσε με αυτήν στις αρχές Φεβρουαρίου ( έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάϊ).
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν με δηλώσεις τους χτες και οι ηγέτες της Γερμανίας και Γαλλίας κ.κ Μέρκελ και Ολάντ ζητώντας επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και να μην κινδυνεύσει η χώρα σε χρεοκοπία.
Δυστυχώς παρά τις φωνές απόγνωσης της αγοράς και τις προειδοποιήσεις Ελλήνων και ξένων , η κυβέρνηση άργησε να καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης ενώ ενδιαφέρθηκε κυρίως για τις αντιδράσεις της εσωκομματικής της αντιπολίτευσης όταν έγινε φανερό ότι τίποτα απ όσα υποσχέθηκε ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν.
Ακόμη και σήμερα ,όμως, κι ενώ η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας η διαπραγμάτευση εξακολουθεί να γίνεται στο πόδι με μια χαοτική διαδικασία και με βάση τις ιδεοληψίες του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργών της.
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας και της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιληφθεί τη ζημιά που έχει προκαλέσει η ατέρμονη διαπραγμάτευση είναι τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στον “Στάρ”.
Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι η καθυστέρηση διαλύει την αγορά και την πραγματική οικονομία ωστόσο υποστήριξε ότι μια καλή συμφωνία είναι μια επένδυση για την έξοδο της χώρας από την σκοτοδίνη και τις παθογένειες που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στη συνέχεια ,μάλιστα, ανακοίνωσε έκπτωση τριών ποσοστιαίων μονάδων με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στους δυο νέους συντελεστές ΦΠΑ (9,5 % και 18 %) .Λίγες ώρες αργότερα το μέτρο απορρίφτηκε από τους δανειστές ως ανεφάρμοστο !
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο υπουργός δήλωνε με παρρησία ότι θα προτιμούσε να μην πληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας από το να μην πληρώσει μισθούς και συντάξεις- λες και δεν υπάρχουν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα των οποίων οι μισθοί καθυστερούν έως και έξι μήνες λόγω της παύσης πληρωμών της κυβέρνησης προς την αγορά.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά , και παρά το ρεσιτάλ επικοινωνίας που δίνει καθημερινά η κυβέρνηση (καθαρίστριες, ΕΡΤ, εξεταστικές κλπ) για να καλύψει την υστέρηση στην πολιτική της ,η χώρα απέχει 15 μέρες από την χρεοκοπία .
Ας ελπίσουμε ότι ο κ.Τσίπρας την κρίσιμη αυτή ώρα θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων , θα βάλει τη χώρα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα αρπάξει από τα μαλλιά τις πρωτοβουλίες για συμφωνία του κ.Γιούνκερ -αλλά και άλλων ηγετών που δεν θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ