του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Πριν από μερικούς μήνες, το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα έβαλε, χρεώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο, το ποσό των 24 δισ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Πριν από δύο ημέρες, όταν η αγορά κεφαλαίου κατάρρευσε υπό το βάρος των απειλών που διατύπωναν ανά πεντάλεπτο οι μόλις χρησθέντες υπουργοί, η χρηματιστηριακή αξία αυτής της (υποχρεωτικής) δημόσιας επένδυσης άξιζε μόλις 6,5 δισ. ευρώ.
Στα τέλη του καλοκαιριού, πριν φανεί ότι η απελθούσα κυβέρνηση οδηγούνταν σε διακοπή του Μνημονίου, η αξία της δημόσιας συμμετοχής στις τράπεζες είχε ξεπεράσει τα 19 δισ. ευρώ. Υπό κανονικές συνθήκες, σε μια λογική χώρα, το κράτος θα πωλούσε ήδη πακέτα μετοχών πραγματοποιώντας κέρδος αντί της παρούσας ζημίας. Με τα χρήματα που έβαλαν οι Ευρωπαίοι, στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονιακού δανειακού πακέτου και την ισχυρή συμμετοχή νέων (κάποτε και παλαιών) ιδιωτών μετόχων, καθώς και κεφάλαια που δημιούργησαν μόνες τους οι τράπεζες, καλύφθηκε η τεράστια ζημιά που είχε προκαλέσει το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Για πολλούς μήνες, οι τράπεζες υπήρχαν μόνον και μόνον επειδή οι Ευρωπαίοι έβαλαν την υπογραφή τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν μείνει 2 τράπεζες, θα είχαν χαθεί όλες οι διεθνείς τους επενδύσεις, τα κεφάλαιά τους θα είχαν πλήρως διαγραφεί ή και θα είχαν σταματήσει τα δάνεια στα οκτώ δέκατα του επιχειρηματικού τομέα. Στην Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν, αρχικώς, μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδίως τις γαλλικές, βρετανικές και γερμανικές, αφού τα ομόλογα πληρώθηκαν κανονικά από τα λεφτά του Μνημονίου.
Μαζί με τις τράπεζες σώθηκαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που είχαν δανειστεί σημαντικά κεφάλαια. Προστατεύθηκαν και όσοι σταμάτησαν να πληρώνουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Μια αυστηρή, αμερικανικού τύπου, διάσωση, θα είχε υποχρεώσει τις τράπεζες να εισπράξουν τις εγγυήσεις που είχαν παραχωρήσει οι δανεισμένοι.
Στην πράξη, οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας, τους οποίους τώρα, εκ του ασφαλούς, κατηγορούν μέλη της κυβέρνησης, διέσωσαν την πρώτη κατοικία χιλιάδων οικογενειών, την προσωπική περιουσία πάμπολλων επιχειρηματιών καθώς και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον αυτών των κεφαλαίων, το τραπεζικό μας σύστημα έχει δανειστεί από το ευρωσύστημα ποσό που πλησιάζει τα 80 δισ. ευρώ. Ενδεχόμενη εμμονή της νέας κυβέρνησης σε μονομερή άρνηση του πλαισίου των μνημονιακών συμφωνιών και, κυρίως, σε αυταρχική κομματική αντικατάσταση των διοικήσεων, θα μηδενίσει την αξία των μετοχών. Τέλος, η ΕΚΤ θα υποχρεώσει την Τράπεζα Ελλάδος να πάρει πάνω της το σύνολο του συστημικού κινδύνου των ελληνικών τραπεζών. Η προβλεπόμενη ζημία υπολογίζεται αρχικώς σε 60-70 δισ. ευρώ. Χωρίς τις έμμεσες επιπτώσεις.
Πηγή: Καθημερινή