του Πάσχου Μανδραβέλη
Ενας από τους βασικούς λόγους κατάρρευσης του ελληνικού κράτους είναι το καθεστώς των εξαιρέσεων επί παντός. Φτιάχνονται νόμοι με γενική ισχύ και μετά αρχίζουν οι τροπολογίες με ειδική ισχύ. Αυτό είναι κι ένα από τα βασικά σημεία τριβής με την τρόικα. Νομοθετούνται τα προαπαιτούμενα και μετά, υπό την πίεση διάφορων ομάδων και για την εξυπηρέτηση πολιτικών ή και άλλων σκοπιμοτήτων, αρχίζουν οι εξαιρέσεις μέχρι που τα προαπαιτούμενα να γίνουν αγνώριστα.
Δυστυχώς αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην ιδιότυπη «αντίσταση» που κάνει το πολιτικό σύστημα στην τρόικα. Πολλάκις ψηφίζονται -χωρίς αιδώ!- και νομοθετικές παρεμβάσεις προκαταβολικής αμνήστευσης πιθανών αδικημάτων από κρατικούς λειτουργούς ή κλείνουν φάκελοι πεπραγμένων για να μην μπορεί να γίνει έλεγχος επί αυτών.
Ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής επεσήμανε με έγγραφό του προς τη Βουλή (5.11.2014) δεκατέσσερις περιπτώσεις νομοθετικού κουκουλώματος διάφορων υποθέσεων που υπέπεσαν στην αντίληψή του. Μεταξύ αυτών αμνηστεύτηκαν διά νόμου μισθολογικές υπερβάσεις (ύψους 30 εκατ. ευρώ) στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και στον ΟΚΑΝΑ· έπαυσαν (διά τροπολογίας!) οι εκκρεμείς ποινικές διώξεις για πράξεις και παραλείψεις σχετιζόμενες με διάθεση πόρων του χρεοκοπημένου ΟΑΕΕ· έπαυσε η αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που χορηγήθηκαν ως επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών στους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων κ.λπ. του (επίσης χρεοκοπημένου) υπουργείου Υγείας· ανεστάλησαν όλες οι ποινικές διώξεις για προέδρους και μέλη Δ.Σ. αγροτικών συνεταιρισμών κ.λπ. Ακόμη και για τις αυθαίρετες ταβέρνες του Σχινιά μερίμνησε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση. Με τον νόμο 4280/2014 ο υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε παράταση ενός χρόνου στη λειτουργία έξι ταβερνών στο εθνικό πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα, οι οποίες λειτουργούσαν αυθαίρετα. Ειρωνεία: τίτλος του νόμου ήταν «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση-Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών».
Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η πρακτική συνεχίζεται. Ετσι στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας για την «Ερευνα, Καινοτομία και Τεχνολογική Ανάπτυξη» προστέθηκαν 76 τροπολογίες! Μία εξ αυτών αφορά τα βοσκοτόπια! Αυτή όμως είναι η ιλαρή πλευρά της ελληνικής νομοπαρασκευής. Υπάρχει και η επικίνδυνη. Με τροπολογία υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε.» αναφέρεται ότι «το σύνολο των πράξεων καθώς και οι δαπάνες που διενεργήθηκαν από τον ειδικό διαχειριστή […] θεωρούνται νόμιμες, […] στο πλαίσιο εκτέλεσης των κάθε είδους συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών, προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων που έχουν συναφθεί μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».
«Ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώσατε». Η Βουλή απεφάνθη εκ των προτέρων ότι όλα έγιναν νόμιμα και τα σκυλιά (του δημοκρατικού ελέγχου) δεμένα. Και για να δεθούν ακόμη καλύτερα καταργείται ο μόνος θεσμός διαφάνειας που ψηφίστηκε τα τελευταία 15 χρόνια, δηλαδή η Διαύγεια. «Οι οικείες πληρωμές εκτελούνται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης… εφόσον αναρτηθούν το αργότερο εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου οι αναρτητέες στο δικτυακό τόπο του προγράμματος Διαύγεια, πράξεις της παρούσας». Πάει περίπατο η ασφαλιστική δικλίδα της διαφάνειας που ήθελε να μη γίνεται καμιά πράξη εκτελεστή πριν δημοσιευτεί.
Φυσικά από ένα τέτοιο νομοσχέδιο-περιβόλι δεν μπορούσε να λείπει ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος στον νόμο για την Ερευνα και Τεχνολογία κατάφερε να περάσει τροπολογία για να διατηρήσουν οι μαγαζάτορες του Μικρολίμανου τις αυθαίρετες κατασκευές τους μέσα στη θάλασσα για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα!
Με τις υγείες τους…
Πηγή: Καθημερινή