του Απόστολου Λακασά
Μπλόκο στα αποτεφρωτήρια μέσα στα ενοριακά κοιμητήρια βάζει η Εκκλησία της Ελλάδος. Παράλληλα, ζητεί την απόφαση για την καύση ή την ταφή του σώματος να έχουν λάβει εν ζωή οι εκλιπόντες και όχι οι συγγενείς τους.
Ειδικότερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) αποφάσισε να στείλει έγγραφο στην κυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία της για το ζήτημα της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου εντός των ενοριακών κοιμητηρίων, όπως προβλέπεται στις σχετικές ρυθμίσεις για την καύση των νεκρών, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στον πρόσφατο νόμο (4277/2014) του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (άρθρα 48 και 49).
Μάλιστα, η 12μελής ΔΙΣ, η οποία συνεδρίασε χθες υπό τη νέα της σύνθεση, στην οποία πλειοψηφία έχουν υπέργηροι και συντηρητικοί ιεράρχες, αποφάσισε να ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας να διερευνήσει κατά πόσον ο παλαιότερος νόμος (3852/2010) για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» στην τοπική αυτοδιοίκηση θίγει το καθεστώς των ενοριακών κοιμητηρίων. Οι σχετικές ρυθμίσεις για την καύση των νεκρών δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να αποφασίσουν σε ποιες περιοχές –εντός ή εκτός των κοιμητηρίων– μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα αποτέφρωσης νεκρών. Στο ίδιο πλαίσιο, η ΔΙΣ θα απευθύνει ερώτημα στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων περί του ποιες είναι οι κανονικές συνέπειες από την καύση των νεκρών και αν η ενέργεια αυτή είναι σύμφωνη με την πράξη και την παράδοση της Εκκλησίας.
Παράλληλα, η ΔΙΣ ξεκινά το σημαντικό έργο της καταγραφής των ιερών της κειμηλίων. Ο λόγος είναι η αύξηση των κρουσμάτων κλοπών. Συγκεκριμένα, η ΔΙΣ, αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ, αποφάσισε τη φωτογράφιση και καταλογογράφηση των ιερών κειμηλίων από ιερούς ναούς και μοναστήρια από τις κατά τόπους μητροπόλεις με τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού. Για την εργασία αυτή αποφασίστηκε να ζητηθεί από την πολιτεία η ένταξη του προγράμματος αυτού σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Τέλος, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη νομική οργάνωση των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα. Με το ν/σ αναγνωρίζονται πέντε, αλλά στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερες, οι οποίες θα μπορούν να αναγνωριστούν με βάση το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.
Πηγή: Καθημερινή