του Απόστολου Λακασά
Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας -το Καποδιστριακό της Αθήνας- περιδινείται εδώ και καιρό, καθώς εν μέσω της χειρότερης οικονομικής συγκυρίας της χώρας «πληρώνει» τις κατώτερες των περιστάσεων ηγεσίες στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στο ίδιο το ίδρυμα.
Yστερα από ένα τρίμηνο «λουκέτο» λόγω των αστοχιών στο θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, το ΕΚΠΑ εισήλθε πάλι σε ένα κύκλο εσωστρέφειας και αναταραχής. Τι διακυβεύεται αυτή τη φορά; Οι αρμοδιότητες του Συμβούλιου, το οποίο συστήθηκε στο ΕΚΠΑ όπως και στα υπόλοιπα ΑΕΙ με βάση τον νέο νόμο-πλαίσιο 4009 του 2011. Η αφορμή δόθηκε με την απόρριψη από το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ της υποψηφιότητας της καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής.
Η μάχη που έχει στηθεί ανάμεσα στο Συμβούλιο και μερίδα πανεπιστημιακών του ΕΚΠΑ παρουσιάζεται να είναι η πρόγευση για το μεγάλο παιχνίδι που θα διαδραματισθεί κατά τις πρυτανικές εκλογές τον προσεχή Μάιο ή Ιούνιο. Η άποψη έχει βάση, όμως αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος.
Σε κανένα άλλο ίδρυμα δεν έχει ξεσπάσει ανάλογος καβγάς για το εάν μπορεί ή όχι το Συμβούλιο να απορρίπτει υποψηφίους κοσμήτορες. Ενδεικτικά, και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η πρυτανεία, αναρμοδίως βεβαίως, όρισε με βάση γνωμοδότηση νομικών, ότι το Συμβούλιο δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Παρότι διατύπωσαν εγγράφως τη διαφωνία τους, τα μέλη του Συμβουλίου στο ΑΠΘ πήραν μία πολιτική απόφαση να αφήσουν το θέμα να…περάσει «για να μη διαταράξουμε το κλίμα στο ίδρυμα» όπως ανέφερε μέλος του Συμβουλίου.
Αντίθετα, στο ΕΚΠΑ οι σχέσεις Συμβουλίου-πρύτανη διερράγησαν πολύ νωρίς καθώς ο πρύτανης κ. Θεοδόσιος Πελεγρίνης ήθελε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα… ανάκτορα των Προπυλαίων (θα ήταν άριστος εάν θήτευε την εποχή που οι πρυτάνεις έκαναν κυρίως δημόσιες σχέσεις και όταν έβρισκαν τα δύσκολα την… σκαπούλαραν απλώς με μία λιποθυμία ή πηδώντας σαν κλέφτες από το πλαϊνό παράθυρο). Από την πλευρά του, το Συμβούλιο επιτέθηκε στον «πολυσχιδή» κ. Πελεγρίνη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βρεθεί στο άλλο άκρο: να χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία ως ένας νέος πόλος ηγεσίας που με ακεραιότητα θα υπηρετήσει τον στόχο της ανάπτυξης του ΕΚΠΑ.
Τελικά δεν έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να παρέμβει η κ. Αννα Διαμαντοπούλου για να αποκαταστήσει την τάξη και να διασώσει το κύρος του νόμου, που ψηφίστηκε επί υπουργίας της. Και η θέση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι ο νυν υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δείχνει να μην επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη και αφήνει να σέρνεται μία εκκρεμότητα, απολύτως αντιπαραγωγική για τη λειτουργία του ΕΚΠΑ. Η ουσία είναι ότι το μεγαλύτερο ίδρυμα της χώρας βυθίζεται στην ακυβερνησία, προκαλώντας αμηχανία και απογοήτευση στους χιλιάδες φοιτητές του, που διαπιστώνουν ότι υποβαθμίζεται το κύρος του πτυχίου τους.
Πηγή: Καθημερινή