τoυ Δημητρη Τσιοδρα
Ποιος έχει δίκιο; Ο Αλ. Τσίπρας ή ο Π. Λαφαζάνης; Οι διαφωνίες των δύο πλευρών δεν αφορούν σε ζητήματα τακτικής αλλά πρόκειται για απόκλιση σε κορυφαία θέματα στρατηγικού προσανατολισμού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί αλλαγή πολιτικής, αλλά υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θεωρώντας καταστροφικό οποιονδήποτε άλλο δρόμο. Αντιθέτως, η «Αριστερή Πλατφόρμα» έχει ως στόχο τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό και θεωρεί ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Θεωρεί λοιπόν την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ απαραίτητο όρο για την πραγματοποίηση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.
Στο κείμενο που κατατέθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η επιλογή του ευρώ έχει καταστεί επιλογή ένταξης στη γερμανική σφαίρα οικονομικής επιρροής και κηδεμονίας… Η επιλογή του ευρώ δεν είναι μια επιλογή ουδέτερου νομίσματος, όπως φαντασιώνονται κάποιοι κύκλοι, αλλά επιλογή ενός σκληρού και άγριου μονεταριστικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος… Η Ευρωζώνη και η Ε.Ε. εδώ που έχουν φτάσει δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επανιδρύονται ή επαναθεμελιώνονται». Η Αριστερή Πλατφόρμα τονίζει λοιπόν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών εντός της Ε.Ε. Και για όσους δεν κατάλαβαν, η τοποθέτηση γίνεται ακόμη πιο σαφής:
«Η άλλη Ευρώπη ως στόχος της Αριστεράς, αποκτά νόημα μόνο με όρους ρήξης και ανατροπής της Ευρωζώνης αλλά και της Ε.Ε. με στόχο τον σοσιαλισμό σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα. Και αυτά μπορούν να προκύψουν, αν μια χώρα ή ομάδα χωρών ακολουθήσει τον δρόμο της εξόδου από την Ευρωζώνη». Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι για την Αριστερή Πλατφόρμα «αναγκαίο κακό», αλλά μέσον που θα αποτελέσει την απαρχή ανατροπής της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο τον σοσιαλισμό.
Εντελώς διαφορετική είναι η οπτική του Αλ. Τσίπρα ο οποίος μιλάει για διαφορετική πολιτική, όχι όμως για ανατροπές, διάλυση της Ε.Ε. κι έξοδο από το ευρώ. Στην περιβόητη ομιλία του στο Τέξας είπε για το συγκεκριμένο θέμα: «Σήμερα, η Ευρωζώνη υπάρχει. Εχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα – διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμό, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για τον λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη». Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ξεκαθάρισε στη συνέχεια: «Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη».Η «αφήγησή του» παρουσιάζει σοβαρά κενά αφού δεν μπορεί να πείσει πώς θα αναγκάσει την ευρωπαϊκή ηγεσία να αποδεχθεί τις θέσεις του και να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της χώρας, τη στιγμή που ο ίδιος θεωρεί μέγιστο κακό την έξοδο από το ευρώ. Οι ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας είναι απολύτως λογικές, όμως η πρόταση διεξόδου οδηγεί στην απομόνωση και στην οικονομική κατάρρευση.
Οι γραμμές των κομμάτων διαμορφώνονται από πλειοψηφίες κι εκφράζονται από τους αρχηγούς. Οταν το 30% διαφωνεί με τους κεντρικούς στόχους πώς δεν θα υπάρχει σύγχυση στους πολίτες;
Πηγή: Καθημερινή