Του Πάσχου Μανδραβέλη
Το εκπληκτικό δεν είναι ότι διαγράφεται από την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ο κ. Σίμος Κεδίκογλου. Το εκπληκτικότερο είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι μέλος ενός σωματείου, τα μέλη του οποίου είναι ταγμένα να ελέγχουν την εξουσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα (στην ΕΡΤ) «καλεί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να παραδώσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και να παραιτηθεί από μέλος της ΕΣΗΕΑ, άλλως το Δ.Σ. θα προχωρήσει στη διαδικασία διαγραφής του από το Σωματείο μας».
Δεν είναι φοβερό ότι κάποιοι συνδικαλιστές θυμήθηκαν τον κ. Κεδίκογλου την ημέρα που αναγκάστηκε να διαβάσει την ανακοίνωση για το προσωρινό κλείσιμο για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Είναι απίστευτο, όμως, ότι ουδείς θυμόταν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ, όταν -όπως καταγγέλλει ο πρώην διευθυντής Ειδήσεων κ. Γιώργος Κογιάννης- διόριζε αβέρτα στο ραδιομέγαρο. Εκπληκτικότερο δε όλων είναι ότι απειλούνται με διαγραφές δημοσιογράφοι που έκριναν την ΕΡΤ, αλλά ποτέ η ΕΣΗΕΑ δεν κάλεσε σε λογοδοσία κανέναν από εκείνους που συνέβαλαν στη χρεοκοπία της. Για την ακρίβεια ούτε γι’ αυτό το μεγάλο θέμα έγινε ποτέ μια σοβαρή συζήτηση στα «πνευματικά σωματεία» που είναι οι ενώσεις συντακτών. Οσο το πάρτι συνεχιζόταν όλοι ήταν μακάριοι. Οταν ήρθε η κρίση τα συλλογικά όργανα κρύφτηκαν πίσω από το επαναστατικό σύνθημα «να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας». Μέχρι που χάθηκαν όλες μαζί.
Ναι, έχουν δίκιο κάποιοι που λένε ότι μαζί με το διάγγελμα για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Κεδίκογλου έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του από υπουργός, κάνοντας έμπρακτη την αυτοκριτική που εκστόμισε όταν ανήγγειλε τα μύρια στραβά στη λειτουργία του κρατικού αυτού οργανισμού. Συνετέλεσε κι αυτός τα μάλα στο να φτάσει η κρατική ραδιοτηλεόραση στο χάλι που περιέγραψε. Η παραίτησή του θα βοηθούσε και την κυβέρνηση, αφού πολλοί ισχυρίζονται -δικαίως, ακόμη κι αν κάποιοι το λένε εκ του πονηρού- ότι η αξιοπιστία του νέου εγχειρήματος είναι από την αρχή υπονομευμένη.
Αλλά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν ευθύνες για το κατάντημα της ΕΡΤ; Δεν έβλεπαν όλα αυτά τα χρόνια το πελατειακό πανηγύρι που είχαν στήσει τα κόμματα· όχι μόνο του «επάρατου δικομματισμού», αλλά και τα μικρότερα που σήμερα το παίζουν τιμητές. Δεν έβλεπαν, δεν κατανοούσαν ότι η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο; Εγινε ποτέ κάποια κινητοποίηση για την εξυγίανση της ΕΡΤ; Οι μόνες που θυμόμαστε ήταν είτε για προσλήψεις είτε για ανανέωση συμβάσεων.
Δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί που μάς οδήγησαν σ’ αυτό το χάλι, αν και επελαύνουν άλλοι για να μάς οδηγήσουν σε χειρότερο (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει να τάζει σε όλους τα πάντα). Είναι και οι συνδικαλιστές που πιασμένοι χέρι-χέρι με τους πολιτικούς έσυραν τον χορό του συλλογικού μας Ζαλόγγου. Ο τόπος χρειάζεται νέες ηγεσίες που θα αποδείξουν σωφροσύνη και τόλμη για να αναλύσουν ορθολογικά την κατάσταση και να προχωρήσουν σε γενναίες τομές. Τα αποτελέσματα των εκλογών στο μεγαλύτερο δημοσιογραφικό σωματείο, την ΕΣΗΕΑ, ανοίγουν ένα παράθυρο προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοι που τιμήθηκαν από την ψήφο μας θα το εκμεταλλευτούν.
Πηγή: Καθημερινή