από τον Μακαριο Β. Λαζαριδη
Μία από τις βασικές –ίσως η βασικότερη– παραμέτρους της σωστής λειτουργίας του κράτους είναι η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, η οποία συνδέεται απευθείας με το επίπεδο της διαφθοράς των κρατικών λειτουργών. Την περασμένη Κυριακή το «Έθνος» δημοσίευσε την περιβόητη λίστα με τους 1.301 επίορκους δημοσίους υπαλλήλους που παρέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι 1.301 κρατικοί λειτουργοί αντιμετωπίζουν αθροιστικά 2.200 ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα που διέπραξαν από το 2007 μέχρι και το 2012, χωρίς όμως να γνωστοποιηθεί το ποσοστό εκείνων που συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά ή έχουν τεθεί σε αργία, λαμβάνοντας το 50% του μισθού τους.
Ο μισθός στον Κορυδαλλό
Μόλις τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι τα μέλη της σπείρας του ΙΚΑ Καλλιθέας, που ζημίωσαν τον ασφαλιστικό φορέα κατά 16.000.000 ευρώ και βρίσκονται προφυλακισμένα στον Κορυδαλλό, λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, ενώ κανονικά εισπράττουν τη σύνταξή τους και οι δύο κατηγορούμενες που είχαν αποχωρήσει από την υπηρεσία.
Την ίδια στιγμή οι δύο ταμίες –δημοτικοί υπάλληλοι– που βρίσκονται στη φυλακή, καταδικασμένοι σε ισόβια και 17 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα, για τη δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου συνεχίζουν να πληρώνονται. Και αυτό γιατί το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, προκειμένου οι δύο υπάλληλοι να απολυθούν.
Περισσότερο τυχεροί είναι οι επίορκοι που επανέρχονται κανονικά στην υπηρεσία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο οφθαλμίατρος της Ζακύνθου που εξέδιδε μαζικά ψεύτικα πιστοποιητικά τυφλότητας στους κατοίκους του νησιού για ψηφοθηρικούς λόγους, ο οποίος, αν και αρχικά τέθηκε σε διαθεσιμότητα, τελικά επέστρεψε στην εργασία του με απλή μετάθεση στην Ηλεία και αμείβεται κανονικά. Στην κατηγορία των επίορκων περιλαμβάνεται και το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων που ειδικεύονται από νωρίς στην πλαστογραφία, καταθέτοντας πλαστά απολυτήρια λυκείων, πτυχία ξένων γλωσσών ή χρήσης Η/Υ, για να ευνοηθούν ποικιλοτρόπως – ενδεικτικά, για να ανέλθουν σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο.
Λούφα και συγκάλυψη
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι λεγόμενοι «κοπανατζήδες», οι οποίοι, έχοντας ίσως απαυδήσει από το εξαντλητικό οκτάωρο δημοσιοϋπαλληλικής εργασίας, εξαφανίζονται από την υπηρεσία τους αλλά συνεχίζουν να αμείβονται κανονικά. Τα πρωτεία σε αυτή την κατηγορία φέρεται να κατέχει διευθύντρια Κέντρου Υγείας σε νησί που απείχε ένα χρόνο από την εργασία της χωρίς να την αναζητήσει κανείς, και φυσικά πληρωνόταν κανονικά.
Μια τρίτη κατηγορία που ευδοκιμεί στο ελληνικό Δημόσιο είναι οι κατά φαντασίαν ασθενείς, όλοι εκείνοι δηλαδή που χρησιμοποιούν το τέχνασμα με τις αναρρωτικές άδειες ώστε να πληρώνονται ακόμα και όταν απεργούν ή εκείνοι που χρησιμοποιούν ιατρικές βεβαιώσεις για να αποφύγουν ανεπιθύμητες γι’ αυτούς καταστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση υπαλλήλου που προσκόμισε ψυχιατρική γνωμάτευση πως πάσχει από «διαταραχή πανικού και αγοραφοβία» και σύσταση να μην αλλάξει χώρο εργασίας, όταν του ανακοινώθηκε η μετάταξή του σε άλλη υπηρεσία, εντός Αθηνών. Ο εν λόγω υπάλληλος πέτυχε τη μη μετάταξή του, αφού η εξακρίβωση της αλήθειας θα χρειαζόταν κάπου δύο χρόνια για να τελεσφορήσει.
Το εξωφρενικότερο όλων είναι ότι, σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, τα οκτώ χρόνια που βρίσκεται σε αυτή τη θέση έχει στείλει στη Δικαιοσύνη 2.000 υποθέσεις, εκ των οποίων δεν έχει τελεσιδικήσει ούτε μία. Και μετά η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσιάζει στην τρόικα σενάρια για απόλυση 7.000 επίορκων υπαλλήλων χωρίς κανέναν προγραμματισμό και, το κυριότερο, χωρίς κανένα στοιχείο.
Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο
Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι λίγο πριν από την πτώση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου είχε ψηφιστεί το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, το οποίο θα έβαζε τέλος σε έναν ανύπαρκτο πειθαρχικό έλεγχο, αλλά και στη χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τις άνομες συναλλαγές που έχουν διαλύσει το Δημόσιο. Βασική αλλαγή η απομάκρυνση από τα πειθαρχικά συμβούλια των συνδικαλιστών που καλούνταν να κρίνουν τους συναδέλφους τους, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.
Στόχος της τότε κυβέρνησης, και φυσικά και της σημερινής, ήταν, και είναι, το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο να αλλάξει ριζικά το περιβάλλον της δημόσιας διοίκησης, που χρόνια ταλανίζεται, όπως αποδεικνύουν και οι ετήσιες εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, από εκατοντάδες επίορκους υπαλλήλους με παραβατική συμπεριφορά. Κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 2.500 υποθέσεις για παραπτώματα στις δημόσιες υπηρεσίες, παράνομο πλουτισμό, μίζες, λαδώματα και κατάχρηση εξουσίας. Η μεγάλη πληγή της δημόσιας διοίκησης είναι ότι πάντοτε αυτοί οι υπάλληλοι πέφτουν «στα μαλακά», καθώς κρίνονται από συναδέλφους τους. Το σύνηθες είναι να μην τιμωρείται κανείς, με αποτέλεσμα την τρομερή διόγκωση της διαφθοράς. Είναι γνωστό ότι εξαιτίας λίγων επίορκων λειτουργών υπηρεσίες όπως εφορίες, πολεοδομίες και νομαρχίες χαρακτηρίζονται κατά καιρούς από τους ελεγκτές «εκτροφεία διαφθοράς».
Πηγή: Free Sunday