Tου Nικου Xρυσολωρα
Πολλοί σχολιαστές της ελληνικής κρίσης έχουν συχνά επισημάνει ότι ακόμη και σε συνθήκες ύφεσης, το επίπεδο της ζωής μας θα μπορούσε να βελτιωθεί αισθητά, με κινήσεις που δεν απαιτούν χρήματα. Για παράδειγμα, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας είναι τζάμπα –ή σχεδόν τζάμπα– αλλά τα οφέλη, τόσο για την οικονομία μας όσο και για την ψυχική μας ηρεμία και ποιότητα της καθημερινότητας, τεράστια.
Στην ίδια κατηγορία των μέτρων «μηδενικού δημοσιονομικού κόστους» για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης ανήκει και η «καγκουροκάθαρση». Λίγες μέρες διακοπών στα ελληνικά νησιά είναι αρκετές για να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο μεγάλη ζημιά προκαλούν στα νεύρα και στα πορτοφόλια μας οι λεγόμενοι «κάγκουρες»: οι ιδιοκτήτες μπιτς μπαρ που καταλαμβάνουν τις παραλίες με τα ντάπα-ντούπα των βλαχο-ελεκτρόνικ ντι-τζέι τους. Οι πιτσιρικάδες με το μαλλί-φράκτη και τις τρυπημένες εξατμίσεις στα «φτιαγμένα» παπάκια που ηχορρυπαίνουν τα χωριά. Οι ιδιοκτήτες «ρουμς του λετ» που παίρνουν το κεφάλι στους τουρίστες, ζητώντας μια περιουσία για τις πλαστικές καρέκλες και τις ελενίτ πέργκολες που προσφέρουν. Οι «επιχειρηματίες» που ανοίγουν μαγαζιά διακοσμημένα με μπλακ λάιτ, αλουμινένια κουφώματα και πλακάκι, στην καρδιά παραδοσιακών οικισμών. Οι κατά φαντασίαν «Σουμάχερ» που κολλάνε το αμάξι τους τρία εκατοστά πίσω από το προπορευόμενο στις εθνικές οδούς, ενώ οδηγούν με 180 χιλιόμετρα, χωρίς ζώνη και μιλώντας στο κινητό. Οι δήμαρχοι που επιτρέπουν να μη μένει ούτε μία σπιθαμή παραλίας ελεύθερη από κιτς ξαπλώστρες και ομπρέλες, τις οποίες νοικιάζουν, χωρίς ποτέ να εκδίδουν απόδειξη, γκαγκανιασμένοι από τον ήλιο ελληναράδες.
Οι «κάγκουρες» δεν προσβάλλουν μόνο την αισθητική της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών της χώρας. Καταστρέφοντας το τοπίο, καθιστούν την πατρίδα μας λιγότερο ελκυστική στους τουρίστες και έτσι πλήττουν την οικονομία. Δίνουν την εντύπωση ότι στην καλοκαιρινή Ελλάδα τα πάντα επιτρέπονται, ενθαρρύνοντας έτσι παραβατικές συμπεριφορές και από τους ξένους επισκέπτες. Τα έκτροπα που σημειώνονται κάθε χρόνο σε περιοχές «γκέτο» Βορειοευρωπαίων τουριστών είναι άλλωστε γνωστά.
Για κάθε μία από τις προαναφερθείσες πρακτικές, υπάρχει και ένας νόμος που την απαγορεύει και επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις. Δεν χρειάζονται ούτε χρήματα ούτε ατέρμονες συζητήσεις στη Βουλή για να ξεκινήσουν η αστυνομία, το λιμενικό και οι άλλες δημόσιες αρχές εκστρατεία κάθαρσης της χώρας από τους «κάγκουρες». Το αντίθετο, μερικές χιλιάδες πρόστιμα θα προσφέρουν ανάσα στα ταμεία του κράτους. Το κυριότερο ίσως για ορισμένους: ο υπουργός και οι δήμαρχοι που θα εφαρμόσουν επιτέλους την επιχείρηση «Καγκούρειος Ζευς» θα απολαύουν της αιώνιας ευγνωμοσύνης των περισσότερων ψηφοφόρων τους.
Πηγή: Καθημερινή
1 Comment
Ανώνυμος
Αγαπητέ κ. Χρυσολωρά,
Ευτυχώς υπάρχουν και παραδείγματα προς μίμηση, δημάρχων που έχουν πάρει την καγκουροκάθαρση στα σοβαρά, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να βρίσκονται κάθε καλοκαίρι που επισκέπτονται προ ευχάριστων εκπλήξεων.
Βρέθηκα πάλι στην άκρη του Αιγαίου, στην άγνωστη για πολλούς, με υπέροχη φυσική ομορφιά και γαλήνια ατμόσφαιρα, γοητευτική Λέρο. Το πρόγραμμα ποιοτικών χορευτικών, μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων, σε πείσμα των καιρών, πιο πλούσιο από κάθε άλλη χρονιά, με τις περισσότερες εκδηλώσεις να προσφέρονται δωρεάν από τον πολιτιστικό και άλλους ντόπιους συλλόγους και ομάδες. Καθημερινά δρώμενα και για τους λάτρεις των παραδοσιακών εορτών, εθίμων, γλεντιών και ναυτικών αγώνων.
Ποιοτικό φαγητό σε προσιτές τιμές για κάθε βαλάντιο, ευγενική εξυπηρέτηση από τους φιλόξενους ντόπιους, διακριτικά τοποθετημένες σε πεντακάθαρες παραλίες καινούργιες ομπρέλες και ξαπλώστρες, για τη χρήση των οποίων αρκεί ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό ή ένα αναψυκτικό, χωρίς να είναι απαραίτητο. Ο δήμος εφέτος ξεπέρασε τον εαυτό του τοποθετώντας στις παραλίες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, με δωρεάν χρήση, ντουσιέρες και καμπίνες.
Πεντακάθαρες δαντελωτές ακρογιαλιές, όπου ακόμα και σήμερα μπορείς να βουτάς το δεκαπενταύγουστο μόνος σου στα κρυστάλλινα νερά κάποιου βοτσαλωτού κόλπου.
Έλαμπε το νησί από καθαριότητα, άστραφταν τα σκόρπια φρεσκοβαμμένα εκκλησάκια και με μεγαλοπρέπεια υποδεχόταν τους επισκέπτες η Παναγιά του Κάστρου.
Παράδειγμα προς μίμηση κι ο τρόπος με τον οποίο το νησί χειρίζεται την παραμονή των παράνομων μεταναστών. Μια ανάσα απ’ τα Τουρκικά παράλια, δε μπορεί θα δέχεται σημαντικό αριθμό μεταναστών, εμείς πάντως δεν τους είδαμε.
Παράδεισος των αισθήσεων η παρεξηγημένη Λέρος, ένα νησί-μάθημα για το πώς το προσωπικό μεράκι ανθρώπων με καλλιέργεια και αγάπη για τον τόπο τους κάνει θαύματα και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για καγκουροκάθαρση.
Φιλικά,
Κλωθώ