Tου Mπαμπη Παπαδημητριου
Τι μπορεί να περιμένει κανείς όταν τρία κόμματα της Βουλής, περιγράφοντας την κοινή προσπάθεια, στην κοινή πλατφόρμα διακυβέρνησης, καταλήγουν με το αμίμητο: «Γενική επιδίωξη, όχι άλλοι φόροι»! Δεν θα σταματήσω ποτέ να μένω ενεός από την ευρηματικότητα που διαθέτουν τα στελέχη της πολιτικής όταν πρόκειται να μας θυμίσουν τις ανικανότητές τους. Δηλαδή, σε τι ακριβώς μπορεί να συμφωνούσαν; Να αυξήσουν τους φόρους;
Δεν θα το δεχόταν ο Τόμσεν! Ο οποίος, στις 25 Μαρτίου (και δεν ήταν η πρώτη φορά), είχε δώσει την εξής απάντηση: «Κοιτώντας μπροστά, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας». Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί παραλογισμό να προστεθούν, με ύφεση 7% το 2012, νέα φορολογικά βάρη. Οταν μάλιστα πολλοί συμπολίτες μας ήδη δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τα της επιβίωσής τους και μετά τις κρατήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και τις δόσεις στις τράπεζες.
Διαβεβαίωση ότι δεν θα αυξηθεί η φορολογική πίεση, για να έχει κάποια αξία, πρέπει να συνοδεύεται από την ταχύτατη μείωση των δαπανών και την ταχύτατη αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τόμσεν, η άφιξη του οποίου καθυστέρησε μία εβδομάδα, είχε προσθέσει: «Εκτός από τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να προέλθει εξ ολοκλήρου από την πλευρά των δαπανών».
Αυτό ακριβώς είναι που δεν αρέσει καθόλου στους πολιτικούς. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν αρχίσεις να κόβεις κρατικές δαπάνες, θα καταλήξεις να γίνεις εχθρός με ένα πολύ σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων σου. Επιπλέον, για να γίνει σωστά η δουλειά των ολιγότερων δαπανών, απαιτείται πολλή προετοιμασία και σκληρή εφαρμογή.
Οσο όμως οι πολιτικοί μας δηλώνουν ότι δεν είναι έτοιμοι να μειώσουν το κράτος, τόσο ενισχύεται η πεποίθηση των Ευρωπαίων ότι δεν πρέπει να μας διευκολύνουν περισσότερο. Πριν από λίγες ημέρες, έρευνες στην κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών έδειξαν ότι κατά μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, οι πολίτες των κρατών που υποστηρίζουν το σημερινό επίπεδο δαπανών μας πιστεύουν πως «το φταίξιμο βρίσκεται στην πλευρά των πολιτικών, αλλά και των πολιτών» της χώρας μας.
Πρόκειται για μεταβολή στις διαθέσεις της κοινής «ευρωπαϊκής» γνώμης η οποία αλλάζει τα πάντα. Καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάει στο κοινοβούλιό «της» προκειμένου να ζητήσει, εδώ και τώρα, περισσότερα δάνεια για την Ελλάδα. Δεν το προέβλεψαν οι συντάκτες της Συμφωνίας;
Υπόσχονται στον ελληνικό λαό χαλάρωση των μέτρων και λιγότερους φόρους, ελπίζοντας ότι οι άλλοι λαοί θα δεχθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο λογαριασμό. Εχουν ξεφύγει!
Πηγή: Καθημερινή