ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ιδιαίτερα παχυλές για τα δεδομένα των χαλεπών καιρών της οικονομικής ύφεσης είναι οι τελικές αποδοχές των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, συνδυαζόμενες με την απολαβή σημαντικών ειδικών προνομίων, τη στιγμή που οι αμοιβές Πρωθυπουργού, Προέδρου της Δημοκρατίας και υπουργών εμφανίζονται πιο συγκρατημένες σε σχέση με αυτές ομολόγων τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Κι ενώ στις αρχές του περασμένου έτους η ίδια η Βουλή μείωσε τις αμοιβές των μελών της, για το 2011 οι καθαρές βασικές μηνιαίες απολαβές κάθε βουλευτή θα φτάνουν στα 5.700 ευρώ. Ωστόσο αυτές επιδέχονται σημαντικών προσαυξήσεων, λόγω των ειδικών αποζημιώσεων για συμμετοχή σε ειδικές διαρκείς επιτροπές -260 ευρώ ανά συνεδρίαση-, θερινά τμήματα ή ακόμη και αποστολές στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο “Ε.Κ.”, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει 7.283 ευρώ καθαρά μηνιαίως, ήτοι λίγο πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι υπουργοί της κυβέρνησής του αμείβονται με 5.850 ευρώ το μήνα καθαρά. Τέλος, όσοι υπουργοί είναι εξωκοινοβουλευτικοί, έχουν μηνιαίες αποδοχές 5.250 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, στην άλλη χώρα του Μνημονίου, την Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, μετά τις τελευταίες περικοπές αμείβεται με 220.000 ευρώ ετησίως, ενώ στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία οι αρχηγοί κρατών έχουν ετήσιες απολαβές που ξεπερνούν κατά πολύ τα 200.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απολαβές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια αγγίζουν τα 85.000 ευρώ ετησίως, υπολειπόμενες αρκετά εκείνων των ομολόγων του σε άλλες χώρες.
Παράλληλα, έρευνα του περιοδικού “Κ” της “Καθημερινής” το περασμένο φθινόπωρο προκάλεσε ιδιαίτερο θόρυβο, καθώς σε αυτήν απαριθμούνταν πολλά από τα προνόμια του βουλευτών και του προσωπικού του Κοινοβουλίου, τα οποία προσθέτουν σημαντικό βάρος στον ετήσιο προϋπολογισμό της Βουλής.
Οσον αφορά στα πρόσθετα επιδόματα, καθορίζονται, με βάση το ετήσιο συνολικό κόστος τους στον προϋπολογισμό ως εξής:
– Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και τις επιτροπές αυτής: 5.000.000 ευρώ.
– Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 8.086.300 ευρώ.
– Οικογενειακή παροχή βουλευτών: 212.800 ευρώ.
– Εξοδα κίνησης βουλευτών: 1.715.600 ευρώ.
– Ταξίδια στο εσωτερικό: 1.670.000 ευρώ. – Ταξίδια στο εξωτερικό: 1.500.000 ευρώ.
Καθώς το συνολικό ποσό των δαπανών για τα 300 μέλη του Κοινοβουλίου άγγιξε πέρυσι, σύμφωνα πάντα με το “Κ”, τα 42,5 εκατομμύρια ευρώ, από μία απλή διαίρεση προκύπτει το ποσό των 10.000 ευρώ μηνιαίως για κάθε βουλευτή για το έτος 2010.
Για το 2011 οι συνολικές μηνιαίες μεικτές αποδοχές ανά βουλευτή διαμορφώνονται στο ποσό των 9.869 ευρώ. Ετσι, ετησίως οι αποδοχές του βουλευτή από τη βουλευτική αποζημίωση, τη συμμετοχή σε επιτροπές και θερινά τμήματα, το επίδομα γραφείου, την οικογενειακή παροχή και τα έξοδα κίνησης, ανέρχεται σε 118.434 ευρώ μεικτά.
Παράλληλα, για την κατοχύρωση βουλευτικής σύνταξης απαιτούνται 4 χρόνια θητείας, ενώ όσοι έχουν πρωτοεκλεγεί πριν από το 1993 διατηρούν δικαίωμα συνταξιοδότησης από τα 55 τους χρόνια, καθώς δεν υπάγονται στις διατάξεις του σαρωτικού νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.
Επίσης, στους πρώην πρωθυπουργούς και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο, ακόμη και όταν δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Κώστα Σημίτη.
Οσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη, γεγονός που τους καθιστά πλέον ως τους μοναδικούς Ελληνες που έχουν το δικαίωμα να παίρνουν και δεύτερη σύνταξη πέρα από το επάγγελμά τους. Κάποιοι μάλιστα που έχουν διατελέσει συνδικαλιστές ή πρώην δήμαρχοι μπορούν να λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη.
Οι βουλευτές δικαιούνται ακόμη ένα κινητό τηλέφωνο -μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως-, οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας -μέχρι 12.000 ευρώ-, αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ), δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας -70 ευρώ ανά ημέρα-, γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 120 μίλια από την Αθήνα. Εχουν επίσης τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες. Παράλληλα, κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και μετακλητούς καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη, ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή.
Οι υπάλληλοι της Βουλής
Στους 1.200 αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους και τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών προστίθενται άλλοι 1.340, που έχουν προσληφθεί χωρίς διαγωνισμό και ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Βουλής.
Είναι ενδεικτικό ότι ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως.
Πέρα από τους δύο επιπλέον μισθούς (15ο και 16ο), που τελευταία ενσωματώθηκαν με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση, οι υπάλληλοι της Βουλής απολαμβάνουν μια σειρά από άλλα προνόμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακόμα και όσοι θα προσληφθούν από το 2011 και μετά. Συνταξιοδοτούνται έπειτα από 28,5 χρόνια υπηρεσίας και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ) ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000 – 150.000 ευρώ ο καθένας).
Η βουλευτική αποζημίωση λειτούργησε ως θεσμός από το 1964 και διεκόπη τα χρόνια της δικτατορίας. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975 ξαναψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα της βουλής και έγινε νόμος του κράτους. H Bουλή αποφασίζει για τους μισθούς των δικαστών, γεγονός που συνεπάγεται και την αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης. Οι δικαστές με τη σειρά τους όταν εντοπίζουν αμοιβή κρατικού λειτουργού υψηλότερη από εκείνη του ανώτατου δικαστικού προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη όπου και δικαιώνονται.
Tο 1997 αυξήθηκαν οι μισθοί των δικαστικών με νόμο της Βουλής, ενώ ταυτόχρονα έγινε αναπροσαρμογή και της βουλευτικής αποζημίωσης.
Eτσι, η μηνιαία βουλευτική αποζημίωση από 779.749 δρχ. που ήταν το 1996, απογειώθηκε στις 1.428.000 δρχ., παρουσίασε δηλαδή αύξηση 83%.
Στην Κύπρο
Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε τον περασμένο μήνα στην Κύπρο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Πολίτης” με βάση το οποίο οι αποδοχές των βουλευτών της χώρας είναι φαινομενικά μικρότεροι σε σχέση με αυτούς άλλων χωρών ωστόσο στην πράξη βάζουν στην τσέπη τους τουλάχιστον 60% περισσότερα χρήματα από ό,τι οι Βρετανοί συνάδελφοί τους, με την ετήσια τους αμοιβή, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, να φθάνει τα 224.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο βασικός ετήσιος μισθός του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2010 ήταν 100.793 ευρώ, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 12.800 ευρώ.