1. Το 2004 η μικρή Ψωροκώσταινα διοργάνωσε αξιοζήλευτους Ολυμπιακούς Αγώνες και κέρδισε τον θαυμασμό. Μετά με τη συνηθισμένη κακοκεφαλιά της, εφησύχασε στις νέες δάφνες δόξας και κατρακύλησε στην ανυποληψία που χτύπησε χαιρέκακα με τη χρεοκοπία.
Άνοιξη 2020 πάλι κέρδισε τον ανυπόκριτο θαυμασμό της υφηλίου η μικρή χρεοκοπημένη Ελλάδα με την έγκαιρη αναχαίτιση του θανατηφόρου ιού μέσω αυστηρών μέτρων – για να εφησυχάσει πάλι και να χαλαρώσει βλακωδέστατα έτσι που το φθινόπωρο να έχει 3.000 κρούσματα και πάνω από 100 θανάτους τη μέρα!
Το 46% των Ελλήνων (δεύτερο ποσοστό μετά τη Νιγηρία με 59%!) πιστεύουν πως οι θάνατοι από τον ιό που αναγγέλλονται φουσκώνονται από την κυβέρνηση για να τρομάζει ο (ατρόμητος) κοσμάκης και να πειθαρχεί πιο εύκολα!
Οι αναρχοαριστεροί κατηγορούσαν την κυβέρνηση για αβελτηρία και αναλγησία που χαλάρωσε γρήγορα το καλοκαίρι, δεν έπαιρνε μέτρα τον Αύγουστο, και δεν περιόριζε τα μπουλούκια στα λεωφορεία. Δεν είπε τίποτα για την κατάργηση της φιέστας 28ης Οκτωβρίου. Μα ξεσηκώθηκαν, η ανίερη τριάδα Τσίπρας-Κουτσούμπας-Βαρουφάκης, διότι καταργήθηκε η Πορεία Πολυτεχνείου και Αμερικανικής Πρεσβείας.
2. Ένα έντονο χαρακτηριστικό των Συριζαίων και τσιπριστών πάσης Ελλάδας είναι η αμορφωσιά τους – κι ας έχουν πανεπιστημιακές περγαμηνές (μερικοί). Εν τούτοις διαβλέπουν (και είναι οι μόνοι, οι Συριζαίοι) ουρές του λαού έξω από τα βιβλιοπωλεία πριν το λοκντάουν. Για τους επίσημους τσιπριστές το βιβλίο είναι “αγαθό πρώτης ανάγκης”.
Σε έρευνες κοινής γνώμης, πάρα πολλοί Έλληνες δηλώνουν πως διαβάζουν εντατικά. Η χώρα μας έρχεται 4η στην Ευρώπη με ποσοστό 12% να διαβάζει βιβλία κλπ. αφήνοντας κατά πολύ πίσω τους κουτό-Γάλλους με ένα 3%! Οι Έλληνες αφιερώνουν κατά μέσο όρο 10 λεπτά της ημέρας τους σε ανάγνωση των βιβλίων ενώ οι κουτό-Γάλλοι μόλις 2½ λεπτά!
Είναι τόσο εύκολο να λες ψέματα σε τέτοιες “έρευνες”!
Διότι άλλα λένε τα χοντρά στοιχεία της Eurostat. Το 2019 πάλι κατά μέσον όρο (μα εδώ αδιάψευστο γεγονός) το ελληνικό νοικοκυριό αφιέρωσε μόλις 0,6% της ετήσιας δαπάνης του για την αγορά βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών. Η Βουλγαρία ξόδεψε 0,7%! Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 1,1%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος από της Ελλάδας!
3. Ας συνεχίσουμε λίγο ακόμα με την ανάγνωση.
Ο Σύριζα δια στόματος Νίκου Φίλη (τομεάρχης Παιδείας!) βρίσκει “σκληρή ταξική επιλογή” στην πρόσβαση και εμπορία βιβλίων διότι μόνο λίγα και “μεγάλα βιβλιοπωλεία έχουν δίκτυο διανομής”.
Ψέμα ως συνήθως. Και πολλά μικρά βιβλιοπωλεία κάνουν διανομή.
Ναι, γίνεται κάποια ανάγνωση. Πριν δύο χρόνια πήγαινα τακτικότατα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου διότι εκεί υπήρχε πλούσια συλλογή για τον Εμφύλιο – και σχεδόν τίποτα στο Διαδίκτυο.
Οι αναγνώστες που έβλεπα ήταν στη μεγάλη πλειονότητά τους ηλικιωμένες κυρίες που δανείζονταν μυθιστορήματα κυρίως ρομαντικού τύπου.
Και παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοθηκών, η βιβλιόφιλη Ελλάς είχε 941 βιβλιοθήκες το 2019, μία κάθε 22.000 κατοίκους.
Η ισομεγέθης Ουγγαρία είχε 9.497. Δηλαδή μία ανά 2.047 κατοίκους. Η δε πολύ μικρότερη Βουλγαρία είχε πάνω από 2.000, σχεδόν πενταπλάσιες δικές μας.
Όσο για τους κουτό-Φραγκους στη Γαλλία, εκεί αναλογεί μία βιβλιοθήκη ανά 4.055 κατοίκους. Σκεφτείτε να διάβαζαν κιόλας σαν εμάς τους βιβλιοφάγους!
(Για τα δεδομένα περί βιβλιοθηκών και αναγνωστών είμαι ευγνώμων στον κ. Πάσχο Μανδραβέλη, Καθημερινή Κυριακή 15/11/20, “Το οξυγόνο της κοινωνίας”.)