Υπάρχει στις μέρες μας διάχυτη η αντίληψη να εκφράζουμε «τη δική μας πραγματικότητα». Η αντίληψη αυτή δεν έχει κάποιο βαθύ νόημα και ας αναφέρεται συχνότατα. Σημαίνει ουσιαστικά να κάνεις έτσι όπως νιώθεις. Μερικοί δε προσθέτουν «φτάνει να μη βλάπτεις άλλους». Μα και αυτός ο όρος δεν κατανοείται σε όλη του την έκταση.
Αυτή η αντίληψη δεν υπήρχε διατυπωμένη με αυτόν τον τρόπο τον περασμένο αιώνα. Μέχρι τη δεκαετία 1980 και παρά την εξέγερση των νέων (angry young people) στη δεκαετία 1960, με πρώτα δείγματα στη δεκαετία 1950, οι άνθρωποι εργάζονταν όσο μπορούσαν καλύτερα και γνώριζαν πως ο τρόπος που θα εκδηλωνόταν η δική τους πραγματικότητα δεν εξαρτιόταν μόνο από τις δικές τους προσπάθειες κι επιθυμίες.
Μια άλλη και ίσως παλαιότερη διατύπωση είναι «να είσαι ο εαυτός σου»! Και αυτή η διατύπωση σημαίνει να εκφράζεσαι με λόγια και με δράση έτσι όπως νιώθεις. Η αντίληψη περί «εαυτού» ήταν και είναι κυρίως το πώς νιώθουμε, τι σκεφτόμαστε και τι επιθυμούμε.
Στις μέρες μας ακούς πότε τη μια πότε την άλλη διατύπωση. Μα έγινε της μόδας «η δημιουργία της δικής μου πραγματικότητας» που συμπεριλαμβάνει περισσότερα στοιχεία από την απλή έκφραση του εαυτού. Αναφέρεται και στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών (άνεσης, ευμάρειας κ.λπ.) για τον εαυτό. Τώρα κυκλοφορούν πολλά βιβλία που προωθούν την ιδέα – Δημιουργικός Οραματισμός, Μια Πορεία Θαυμάτων κ.λπ. Υπάρχουν επίσης πολλά «εργαστήρια» για την υλοποίηση αυτής της «πραγματικότητας» ή κάποιου είδους «αυτοβελτίωσης» (και αυτός ο όρος δημοφιλής) – όπως του Toni Robbins, του Joe Dispenza και άλλων πολλών. Έχουμε κι εδώ πολλά εργαστήρια και σαλόνια γιόγκα.
Εκατομμύρια διαβάζουν τα βιβλία και περνούν από τέτοια εργαστήρια ή σχολές αυτοβελτίωσης και γιόγκα. Εκτός από πρακτικές και θεωρητικές οδηγίες για το πως να επιτύχεις στην καριέρα και στη ζωή σου γενικά (να πάρεις προαγωγή, να φτιάξεις δική σου επιχείρηση, να ξεπεράσεις ανταγωνιστές και παρόμοια), προσφέρουν χαλάρωση, διαλογισμό και κάποιες εύκολες φιλοσοφικές αναλύσεις για την επούλωση ψυχικών τραυμάτων, για καλή κοινωνική παρέα κ.λπ.
Αυτά όλα είναι χρήσιμα για όσους αναζητούν μια εύκολη, ευχάριστη διαδρομή και αναψυχή με κάποια πνευματική απασχόληση – που όμως τελικά αφήνει απογοήτευση.
Η αιτία για όλη τη δυστυχία, μιζέρια και οδύνη μας είναι ο εγωισμός και η άγνοια που τον συνοδεύει με πολλές ευχάριστες και δυσάρεστες εκδηλώσεις – απόλαυση, αλαζονεία, απληστία, εκδικητικότητα, επιθετικότητα και παρόμοια.
Μόνο μια διδασκαλία που σε φέρνει γρήγορα και ρεαλιστικά αντιμέτωπ-ο/-η με αυτόν τον πανούργο, ναρκισσιστή και που σε βοηθάει να υπερβείς τις αυταρέσκειες και πανουργίες του και να φέρεσαι έντιμα και υπεύθυνα, έχει αξία και θα οδηγήσει σε πληρότητα γνώσης κι ευτυχίας.
Η πληρότητα βρίσκεται μόνο στη φύση του αληθινού Εαυτού, όχι τον εγωιστή που σφετερίζεται και οικειοποιείται τον αληθινό Εαυτό. Αυτή η φύση έχει έμφυτη χαρά, ενέργεια και γνώση με λογική, ευθυκρισία και διάκριση.
Η διδασκαλία πρέπει, λοιπόν, να οδηγεί πρακτικά πάνω από τον εγωισμό στον Εαυτό εκείνο, επίσης.