Αυτά είναι καταστροφικά και οφείλονται, όπως όλα τα καταστροφικά φαινόμενα του ανθρώπου, στον εγωισμό και την άγνοια που δεν διορθώνονται ούτε από γονείς ούτε από δασκάλους.
Είναι καταστροφικά διότι αφενός καίνε την ενέργειά μας και αφετέρου δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας με άλλους. Τέτοια είναι η ζήλεια, η οργή, το μίσος, η λαγνεία, η μοχθηρία, ο φόβος, η αυτολύπηση κ.λπ. Ένα από τα πιο κοινά είναι ο θυμός, η οργή, που εκδηλώνεται όλο και πιο βίαια, πιο επιθετικά, δίχως καθόλου λογική και σεβασμό για τ’ άλλα πρόσωπα τα οποία νομίζουμε την ώρα εκείνη εχθρικά!
Ο θυμός πάντα οφείλεται σε μια διεκδίκηση του εγωισμού μας που δεν ικανοποιείται, σε μια επιθυμία που ματαιώνεται. Π.χ. θες να εξυπηρετηθείς στην τράπεζα ή στον μανάβη μα κάποιος άλλος πριν από σένα αργεί με πολλές και περιττές, όπως σου φαίνονται, ερωτήσεις και απαιτήσεις. Εσύ θυμώνεις και νιώθεις απόλυτα δικαιολογημένος. Ή οδηγείς γρήγορα διότι έχεις επείγουσα δουλειά μα οι άλλοι οδηγοί μπροστά σου πάνε με το πάσο τους. Νιώθεις το ίδιο.
Όπως λέει ο Κρίσνα στη Bhagavad Gītā «από την προσκόλληση στα αντικείμενα γεννιέται επιθυμία και από την επιθυμία ο θυμός» (kāmāt krodho ‘bhijāyate).
Εύκολα ο θυμός γίνεται ξέσπασμα μίσους! Νιώθεις να φουντώνεις να καίγεσαι και μετά να μένεις άδειος και ανήμπορος ή μετανιωμένος.
Η ζήλεια εγείρεται όταν θέλεις να είσαι ή να φαίνεσαι πως είσαι πρώτος και καλύτερος μα κάποιος άλλος τα καταφέρνει καλύτερα πριν από εσένα. Εδώ πάλι η επιθυμία σου (= ματαιοδοξία) ματαιώνεται!
Αν θέλετε να έχετε λίγη ελευθερία από αυτά τ’ άχρηστα συναισθήματα θα πρέπει ν’ αναγνωρίσετε την εσωτερική, ψυχολογική διαδικασία μέσα σας – ξανά και ξανά. Και να μάθετε να συγκρατιέστε δίχως δικαιολογία και αυτοδικαίωση. Μόνο με τη δική σας προσπάθεια αυτοσυγκράτησης μπορούν μακρόχρονα να εξουδετερωθούν αυτά τα συναισθήματα.
Αν νιώθετε τα πρώτα συμπτώματα, το φούντωμα της επιθυμίας ή της δικής σας σπουδαιότητας και την απαρχή της ζήλειας ή της οργής, συγκρατηθείτε, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και μην ενδώσετε στην επίμονη επιθυμία και αυτοδικαίωση.
Δεν είναι πολύ εύκολο, μα ούτε πολύ δύσκολο!
1 Comment
Αλεξάνδρα
Πολύ ωραίο άρθρο με πρακτικές συμβουλές.
Ευχαριστούμε πολύ!