Ψ274: Σουφική ψυχολογία

Ψ274: Σουφική ψυχολογία

- in Ψυχολογία
0

Όλα είναι εντός γιατί εσύ είσαι το Σύμπαν κι ας μην το γνωρίζεις.

Ο άνθρωπος, εσείς όπως κι εγώ, καθένας και καθεμιά, κατάγεται από έναν κόσμο “πέρ’ από τ’ αστέρια” – τόσο μακρινό.

Τώρα ζει σ’ έναν κόσμο τόσο απομακρυσμένο και γεμάτο εμπόδια και προβλήματα, όπως κάποιος που αγαπά και ζει σε περιβάλλον μακριά από το αγαπημένο του πρόσωπο.

Μα έχει εκλάμψεις, εμπνεύσεις κι άλλες ενδείξεις πως δεν είναι ολότελα αποκομμένος από τη γενέτειρά του, ούτε την έχει λησμονήσει εντελώς, κι ας μοιάζει αποκοιμισμένος στο ζοφερό φως και τον μολυσμένο αέρα μιας πραγματικότητας γεμάτης περιορισμούς, παραπλανήσεις και πόνους.

Όμως μπορεί να επιστρέψει στην καταγωγή του. Αν ξυπνήσει. Έτσι λένε οι δάσκαλοι της Παράδοσης.

Η αυστηρότητα της ζωής κάποια ώρα θα τον οδηγήσει στην αυστηρότητα ενός δασκάλου κι εκείνος θα τον διδάξει πως όσα είδε και γνώρισε δεν είναι καθόλου αυτά που είδε και γνώρισε – είπε ο σοφός Ατάρ.

Όλα είναι Ένα, είπε ο Ρουμί – κύμα, μαργαριτάρι, θάλασσα κι άμμος, έρημος και βουνό. Τίποτα από όσα υπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσμο που σου φαίνονται έξω από σένα δεν είναι έξω από σένα. Όλα είναι εντός γιατί εσύ είσαι το Σύμπαν κι ας μην το γνωρίζεις. Έχεις τη σύνολη Ιστορία της ανθρωπότητας που κοιμάται μέσα σου κι ονειρεύεται όλα όσα νομίζεις πως βλέπεις έξω από σένα!

Η πορεία ολόκληρου του σύμπαντος πέρασε στον οργανισμό σου, είπε ο Εμρέ. Η νύχτα και η μέρα είναι στο ανοιγοκλείσιμο των ματιών σου. Κι η κορυφή του νου σου είναι το Σινά που ανέβηκε ο Μωυσής. Ο ουρανός με τ’ άστρα είναι στην καρδιά σου και πιο πέρα ο Θεός, παντοτινός θεατής.

(Σοφία των Σούφι.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *