Τ86: “Κυκλική Οικονομία”

Τ86: “Κυκλική Οικονομία”

- in Ταυτότητα
0

1. Ναι, υπάρχει και αυτή η Κυκλική Οικονομία ως ιδέα και σύστημα.

Η “oικονομία” είναι απλό θέμα. Απίστευτα απλό. Στην πρακτική, τεχνοκρατική του άποψη χρειάζεται μόνο να εφαρμοστεί η Γεωφορολόγηση. Δηλαδή, το κράτος να αποκομίζει κάθε χρόνο την αξία της γης σκέτης (δίχως την αξία εγγειοβελτιωτικών έργων επάνω της). Τίποτε άλλο. Είναι απίστευτα απλό ζήτημα – τόσο που δεν το πιστεύετε!

Υπάρχουν άλλες δευτερεύουσες απόψεις. Μια από αυτές είναι η γραμμική σύλληψη και η κυκλική ιδέα της Οικονομίας.

Η “γραμμική” είναι το μοντέλο “παραγωγή-κατανάλωση-απόρριψη”.

Η “κυκλική” είναι το μοντέλο “παραγωγή-κατανάλωση-ανακύκλωση”.

2. Οι τεχνοκράτες κι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ανακύκλωση μπορεί να νομίζουν πως αυτό είναι καινούριο μοντέλο. Αλλά φυσικά, όπως όλα τα καλά πράγματα, είναι πανάρχαιο.

Επειδή ακριβώς στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ανεπτυγμένη τεχνολογία όπως σήμερα και η παραγωγή ήταν πιο δύσκολη, οι άνθρωποι φρόντιζαν να μην απορρίπτουν και να σπαταλούν τα αγαθά κατανάλωσης.

Φαγητό δεν πετιόταν – δινόταν στις κότες και στα άλλα κατοικίδια. Οι κάλτσες δεν πετιόνταν μα τις μάνταρε η γιαγιά ή η μαμά – διότι ήταν πιο φτηνό αυτό από το να αγοράσεις καινούργιες. Σκουπίδια πήγαιναν στο χώμα ως λίπασμα (δεν υπήρχαν νάιλον).

Οι απόρριψη και οι χωματερές ήρθαν σε ανησυχητική κλίμακα με τη Βιομηχανική Επανάσταση, τη μαζική παραγωγή φτηνότερων προϊόντων και την αύξηση των εισοδημάτων των κατώτερων στρωμάτων.

Έτσι επήλθε η “γραμμική οικονομία” – παραγωγή, κατανάλωση, απόρριψη.

3. Οι χωματερές στην Ελλάδα είναι πρόβλημα για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι, όπως σχεδόν για τα πάντα, η κάκιστη παιδεία. Σε άλλες προηγμένες χώρες της Δύσης δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Εμείς είμαστε περίπου 30 χρόνια πίσω, ίσως και περισσότερα, παρά τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο.

Μα κι εμείς σύντομα θα κατανοήσουμε πως αυτή η γραμμική οικονομία που ξεκινά αποκλειστικά με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων και συνεχώς απορρίπτει τα κατάλοιπα της κατανάλωσης δεν είναι πλέον βιώσιμη επιλογή.

Επιβαρύνουμε το περιβάλλον σε αυξανόμενη κλίμακα και ταχύτητα. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που γη, νερό και αέρας δηλητηριάζονται και μας απειλούν. Ενώ θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε, όπως γίνεται αλλού δεκαετίες τώρα, τα πολλά υπαρκτά οφέλη των απορριμμάτων.

Τα απορρίμματα από τρόφιμα, άλλα καταναλωτικά αγαθά και χρήσης ενέργειας μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

4. Η “κυκλική οικονομία” εστιάζεται στην επαναχρησιμοποίηση, στην επισκευή, στην ανανέωση και αξιοποίηση των αποβλήτων. Έτσι, εκτός από άλλα οφέλη, γίνεται κι εξοικονόμηση των φυσικών πόρων σε γη, νερό και αέρα.

Το νέο αυτό μοντέλο παραγωγής-κατανάλωσης-ανακύκλωσης χρησιμοποιεί τους πόρους της φύσης, τις πρώτες ύλες, και διατηρεί την προστιθέμενη αξία τους για πολύ περισσότερο χρόνο.

Υπάρχει τώρα και η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα. Αναγκαστικά κι εμείς αργά ή γρήγορα θα παρασυρθούμε από το ρεύμα – όσο κι αν τεμπελιάζουμε. Η οδηγία θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μέχρι το 2030 θα πρέπει να υπάρξει αύξηση ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του όγκου των αστικών απορριμμάτων κατά 65%. Παράλληλα ένας περιορισμός ταφής τους σε χωματερές ως 10%.

Τώρα γιατί τέτοια πολιτική δεν προωθείται γοργότερα αφού όλες οι περιοχές της χώρας δεν θέλουν χωματερές (και ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν το 2014 στην Κερατέα πως είχε σχέδια έτοιμα)! και αφού, μόλις κατανοηθεί, θα φέρει ψήφους, είναι από τα πολλά μυστήρια της αβύσσου της ελληνικής ψυχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *