Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι περίοδος εφιαλτικής αφύπνισης για πολλούς Ρώσους και τα παιδιά τους που ζουν σε ένα παραδεισένιο όνειρο δόξας και μεγαλοσύνης καθώς η χώρα θα κλυδωνίζεται από στρατιωτική και οικονομική κρίση, μάλλον και πολιτική. Τα όνειρα του Πούτιν δεν θα πείθουν πια.
Ξεκίνησε η 2η φάση στην πουτινική εκστρατεία Μπαρμπαρόσα κατά της Ουκρανίας μα, παρά το αυξημένο σφυροκόπημα των βαρέων όπλων και τη συσσώρευση στρατού, ναυτικού και αεροπορίας κατά του Ντονμπάς, όχι μόνο οι εγκληματίες εισβολείς δεν προόδευσαν όπως σχεδίαζαν, μα έχουν υποστεί απίστευτες σχεδόν απώλειες – σε άντρες, τανκ, άλλα οχήματα τεθωρακισμένα, ένα αεροπλάνο, ένα ελικόπτερο και αρκετά ντρόουν.
Οι Ουκρανοί, εκτός από την πίστη στον σκοπό για τον οποίο πολεμούν (την ανεξαρτησία του έθνους τους) έχουν κι ένα πολύ καταστροφικό όπλο, εκτός από τη λάσπη που καθήλωσε τις ρωσικές φάλαγγες, το λεγόμενο Aerorozvidka R-18 drone που προγραμματίζεται για να εξοντώνει άρματα, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολαρχίες. Να το ντρόουν και η αποτελεσματικότητά του:
Το ανέπτυξαν οι ίδιοι οι Ουκρανοί με Information Technology. Βομβαρδίζει οτιδήποτε στέκεται ή κινείται στο έδαφος και τη νύχτα. Είναι χρήσιμο ίσως εδώ να μπει και η πληροφορία πως πολλά επιστημονικά, στρατιωτικά οπλικά συστήματα στη Ρωσία αναπτύχθηκαν ή είχαν βοήθεια από Ουκρανούς. Και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που ο Πούτιν θέλει την Ουκρανία σκλάβα.
Η μονάδα του ντρόουν Aerorozvidka συνδέεται με τις Ένοπλες Δυνάμεις μα είναι ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αποτελείται από νέους με μεταπτυχιακά. Άλλοι προέρχονται τώρα από τον στρατό και από Πληροφορική Τεχνολογία στον ιδιωτικό τομέα, από διάφορες επιχειρήσεις. Η μονάδα κρίθηκε αναγκαίο να οργανωθεί μετά την ρωσική αρπαγή της Κριμαίας.
“Αυτό που μας ενώνει είναι πάνω από όλα η επιθυμία μας να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο!” λέει στη δημοσιογράφο Alia Shoaib (Economist, Λονδίνο) ο Mykhailo, επικεφαλής των επικοινωνιών της μονάδας.
Ο ιδρυτής της Volodymyr Kochetkov-Sukach σκοτώθηκε πολεμώντας στο Ντονμπάς το 2015. Είναι μια ιδιωτική, εμπορική επιχείρηση που όμως συνδέθηκε άρρηκτα με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αποκτούν κάθε είδους ντρόουν από την Κίνα, την Τουρκία, τη Γαλλία (ακόμα και από σούπερ-μάρκετ!) και τα αναβαθμίζουν μετατρέποντάς τα σε φονικά βομβαρδιστικά. Να τα θύματά τους:
Το ντρόουν Aerorozvidka R-18 είναι οκτωκόπτερο, πετάει για 40 λεπτά σε ακτίνα 4 χλμ. και μεταφέρει βόμβες ως 5 κιλά. Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τους Javelin των Αμερικανών και τους πιο ακριβείς NLAW των Βρετανών. Μα ενώ αυτοί κοστίζουν $40.000 και είναι, φυσικά, μίας χρήσης, τα R-18 κοστίζουν μόνο $20.000 και χρησιμοποιούνται επαναληπτικά – ως και 30 επιθέσεις μέσα στο εικοσιτετράωρο! Προγραμματίζονται και παίρνουν πληροφορίες για καθοδήγηση προς στόχους από ένα δίκτυο του ΝΑΤΟ που τους δίνει χάρτη με στόχους και το Starlink του Elon Musk.
Η δυσκολία για την μονάδα είναι η χρηματοδότηση. Αλλά μέχρι τώρα είχαν όσα χρειάστηκαν κι ευελπιστούν πως θα έχουν και όσα χρειαστούν στο μέλλον, καθώς θα επεκτείνουν τώρα τις επιθέσεις τους από την περιοχή του Κιέβου στις νοτιοανατολικές περιοχές Lugansk και Donets όπου συγκεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις. Μερικά ανταλλακτικά προέρχονται από ΗΠΑ και Καναδά και υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο εξαγωγής.
Οι Ρώσοι, βέβαια, εξήγησε ο Mykhailo, αναπροσαρμόζονται και αυτοί: έχουν καταρρίψει μερικά κι έχουν προκαλέσει βλάβες σε άλλα. Μα τα R-18 έχουν το πλεονέκτημα της νυχτερινής όρασης και αθόρυβης, κρυφής πτήσης ακόμα και μέσα σε δάσος.
Έχουν καταστρέψει εκατοντάδες άρματα και άλλα τεθωρακισμένα ή φορτηγά. Η μεγάλη επιτυχία τους ήταν η αχρήστευση της φάλαγγας (40χλμ!) καθώς στόχευαν τα μπροστινά οχήματα και με την καταστροφή τους ακινητοποιούσαν τα άλλα και τα έκαναν ευκολότερο στόχο.
Τώρα όμως χρειάζεται η μονάδα επειγόντως ανταλλακτικά και νέα συστατικά για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ντρόουν σε ακόμα πιο αποτελεσματικά όπλα.
“Οι Ρώσοι, βέβαια,” είπε ο Mykhailo “θα αναπροσαρμόζονται. Μα θα παραμένουν Ρώσοι!”